Externe bijdrage

Een koninklijk verzoek: brief van Julian Assange aan koning Karel III

5 mei 2023

Een brief van Julian Assange aan Charles III, die ondanks het lijden en meer dan 10 jaar opsluiting niets van zijn gevatheid en scherpe pen heeft verloren. 

Aan Zijne Majesteit Koning Karel III,

Ter gelegenheid van de kroning van mijn vorst, vond ik het gepast u een hartelijke uitnodiging te doen toekomen om deze gedenkwaardige gebeurtenis te herdenken door een bezoek te brengen aan uw eigen koninkrijk binnen een koninkrijk: de gevangenis van Zijne Majesteit Belmarsh.

Misschien herinnert u zich de wijze woorden van een beroemde toneelschrijver: « De kwaliteit van barmhartigheid is niet nodig. Het valt als een zachte regen uit de hemel op de plek eronder.« Ah, maar wat zou deze bard van genade weten over de feiten die duidelijk zijn bij het aanbreken van uw historische heerschappij? Immers, de ware maatstaf van een samenleving is hoe het zijn gevangenen behandelt, en uw koninkrijk heeft zeker uitgeblonken op dit gebied.

Your Majesty’s Belmarsh Prison is gelegen op het prestigieuze adres One Western Way, Londen, op korte afstand van het Old Royal Naval College, Greenwich. Wat een genoegen dat zo’n gewaardeerde instelling uw naam draagt! 

Hier zitten 687 van uw trouwe onderdanen vast, waarmee de status van het Verenigd Koninkrijk als de natie met de grootste gevangenisbevolking van West-Europa wordt bevestigd. Zoals uw edele regering onlangs verklaarde, ondergaat uw koninkrijk momenteel « de grootste uitbreiding van het aantal gevangenisplaatsen in meer dan een eeuw », met ambitieuze prognoses die een toename van de gevangenisbevolking van 82.000 tot 106.000 in de komende vier jaar laten zien. Het is nogal een erfenis, inderdaad.

Als politiek gevangene, vastgehouden door Uwe Majesteit namens een beschaamde buitenlandse vorst, heb ik de eer te verblijven binnen de muren van deze instelling van wereldklasse. Waarlijk, uw koninkrijk kent geen grenzen.

Tijdens uw bezoek kunt u zich tegoed doen aan culinaire hoogstandjes die met een royaal budget van twee pond per dag voor uw trouwe onderdanen worden bereid. Geniet van de gemengde tonijnkoppen en de alomtegenwoordige gereconstitueerde vormen die pretenderen van kip te zijn gemaakt. Maak je geen zorgen, want in tegenstelling tot andere kleinere instellingen zoals Alcatraz of San Quentin, is er geen gemeenschappelijk eten in een eetzaal. In Belmarsh eten gevangenen alleen in hun cel, zodat ze maximale privacy hebben bij hun maaltijd.

Als politiek gevangene, vastgehouden door Uwe Majesteit namens een beschaamde buitenlandse vorst, heb ik de eer te verblijven binnen de muren van deze instelling van wereldklasse. Waarlijk, uw koninkrijk kent geen grenzen.

Julian Assange

Naast de smaak kan ik u verzekeren dat Belmarsh veel educatieve mogelijkheden biedt voor uw onderdanen. Zoals Spreuken 22:6 zegt: « Leid een kind op in de weg die het moet gaan, en als het oud is zal het daarvan niet afwijken. Let op de rijen bij het medicijnloket, waar gevangenen hun recepten ophalen, niet voor dagelijks gebruik, maar voor de ervaring van de veel bredere horizon van een « grote dag » — allemaal tegelijk.

U zult ook de gelegenheid hebben om eer te bewijzen aan mijn overleden vriend Manoel Santos, een homoseksuele man die met deportatie naar het Brazilië van Bolsonaro werd bedreigd, en die acht meter van mijn cel zelfmoord pleegde met een ruw touw van zijn beddenlakens. Zijn prachtige tenorstem is voor altijd stilgevallen.

Als je je in de diepte van Belmarsh waagt, vind je de meest afgelegen plek binnen de muren: de Infirmary, of liever de « Lock-up » zoals de bewoners het liefkozend noemen. Hier zult u versteld staan van de verstandige regels die voor ieders veiligheid zijn opgesteld, zoals het verbod op schaken, terwijl het veel minder gevaarlijke damspel wel is toegestaan.

In het hart van de Enclosure bevindt zich de meest glorieuze plek in heel Belmarsh en zelfs in het hele Verenigd Koninkrijk: de sublieme Belmarsh « End of Life Suite ». Als u goed luistert, kunt u de kreten van de gevangenen horen: « Broeder, ik ga hier sterven ».

Maar vrees niet, want er is schoonheid binnen deze muren. Bekijk de pittoreske kraaien die nestelen in het prikkeldraad en de honderden hongerige ratten die Belmarsh hun thuis noemen. En als u in het voorjaar komt, kunt u zelfs de eendenkuikens zien die zijn gelegd door wilde eenden die het gevangenisterrein zijn binnengedrongen. Maar treuzel niet, want de vraatzuchtige ratten zorgen ervoor dat ze maar kort leven.

Ik smeek u, koning Charles, om de Belmarsh-gevangenis te bezoeken. Belmarsh, want het is een eer een koning waardig. Denk bij het begin van uw regering altijd aan de woorden van de King James Bijbel: « Zalig zijn de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid verkrijgen » (Mattheüs 5:7). En moge genade het leidende licht zijn van uw koninkrijk, zowel binnen als buiten de muren van Belmarsh.

Je meest toegewijde onderwerp,

Julian ASSANGE

De oorspronkelijke Engelse tekst: https: //declassifieduk.org/a‑kingly-proposal-letter-from-julian-assange-to-king-charles-iii/

Espace membre

Leden