Zijn jullie pangolins of P4s?

Illustré par :

In de politiek hebben we alleen vrienden en vijanden. Sommigen zijn vrienden of vijanden voor een lange tijd, anderen voor een enkele actie of beweging. Het belang van de pandemie is misschien om orde op zaken te stellen; zij werpt een licht op het gebrek aan ethische diepgang bij sommigen, die niettemin de mediaruimte zozeer bezetten dat zij verzadigd raakt. En dan heeft de pandemie het schaakbord vereenvoudigd: of je steunt het beheer van de pandemie of je bent een samenzweerder. HET FANATISME VAN DE ENIGE WAARHEID De voortzetting van het bestaande(1) wordt verheven tot het niveau van een ideologie, maar deze ideologie kan niet worden gezien, om de eenvoudige reden dat zij juist het « beheer » van het bestaande is. Het zou dus slechts een kwestie zijn van gezond verstand, van voor de hand liggende verplichtingen zoals « Neem maatregelen zodat zo weinig mogelijk mensen sterven aan covid-19 « . Met een dergelijke doelstelling, die zo consensueel tot uitdrukking komt, wordt het beh …
Notes et références
  1. Nous considérons ici que la quasi-totalité des partis politiques, religions et sectes religieuses, groupes de pression ou de réflexion, ou encore les ONG œuvrent tous à la « continuation de l’existant », et que face à eux, seuls les « utopistes », les partisans de l’insurrection, et quelques autres n’ont que faire de cette continuation d’un existant qui nous opprime et détruit le Vivant.
  2. Des sources de la connaissance et de l’ignorance, Payot, 1960.
  3. Voir le livre-outil que nous avons consacré à cette question, Croire ou pas aux complots ?, avec des dessins de Vincent Odin, Le Calicot, 2018.
  4. Ce dernier aspect est souvent sous-évalué, alors qu’il est crucial, en réalité.

Espace membre

Leden