Onderwerping en niets of de schemering van het leven

De weinige toekomst die er is in de tijd waarin wij leven(1) lijkt te worden gekenmerkt door standaardisatie. Volgens het woordenboek, is het  » deindustriële productie te organiseren door de veelheid van bestaande modellen te vervangen door een aantal modellen met nauwkeurige en uniforme specificaties « .(2) De uniformiteit van de Het menselijkmodel van vandaag zou kunnen worden omschreven door een onherstelbaar verlies van onderscheidingsvermogen, gevoeligheid, ervaring en geheugen. De industriële marktmaatschappij die het beste beloofde, heeft uiteindelijk het slechtste voortgebracht. De ontelbare ongemakken die met de verspreiding ervan gepaard zijn gegaan, hebben geleidelijk aan de natuurlijke elementen, de levende wezens en de menselijke conditie, de robuustheid van ons lichaam en onze ziel aangetast. In ons arme digitale tijdperk voltooit het de vorming van een soort verminderde mens, beroofd van zijn zintuigen, van zijn geest en met een geatrofieerd en vergiftigd li …
Notes et références
  1. Sous-titre du magnifique livre de Baudouin de Bodinat, La Vie sur Terre, Éditions de l’Encyclopédie des nuisances, 1999 & 2008.
  2. Bordas, 1997.
  3. Cf. Céline Lafontaine, L’empire cybernétique, Seuil, 2004.
  4. Le Canard enchaîné, 21 avril 2021. La phrase suivante de cet expert est, elle aussi, délectable : « C’est primordial car, si vous baignez pendant des heures dans une pièce mal ventilée, le risque d’être contaminé est important, même avec des masques. » À quoi servent donc les masques alors ?!
  5. Je développe cette proposition dans un livre à paraître en juin 2021, Ombres et Lumières, La faible lueur d’une bougie est préférable aux ténèbres de la modernité connectée, aux éditions Quartz.

Espace membre

Leden