Wet en orde? Niet voor iedereen…

Op 8 februari is lobbyist Koen Blijweert op 64-jarige leeftijd overleden. De Franstalige pers maakte geen melding van deze informatie, terwijl in Vlaanderen verschillende kranten artikelen over het overlijden publiceerden.

De term lobbyist die het vaakst voor Blijweert wordt gebruikt, is niet ideaal, zoals we zullen zien. In feite vertegenwoordigde Blijweert alles wat onze samenleving vandaag niet kan verdragen: corruptie, georganiseerde staatscriminaliteit, collusie, nepotisme. In één woord, de ultieme decadentie van een verrotte staat.

Hij was de zoon van Renaat Blijweert, die de Amelinckx bedrijven leidde in de jaren 1970. Hij kreeg de bijnaam van de man met 70 ondervragingen. Hij was ontelbare keren verhoord wegens zijn betrokkenheid bij verschillende « zaken », maar was nooit veroordeeld.

Hij was zijn « carrière » begonnen met het opzetten van een bedrijf dat gespecialiseerd was in ongediertebestrijding en dat sommigen ervan verdachten steekpenningen te betalen om overheidsopdrachten binnen te halen.

Steekpenningen en BTW-carrousels

Zijn banden met de almachtige CVP in het algemeen en met Léo Delcroix en Jean-Luc Dehaene in het bijzonder waren welbekend.

Hij was betrokken bij een enorme BTW-carrousel die was opgezet door het bedrijf Action Trading, maar de verjaringstermijn had de procedure gemakshalve beëindigd.

Hij trad ook toe tot de annalen van de georganiseerde economische misdaad door de plaatsvervangend officier van justitie Dirk Merckx naar een bordeel in Amsterdam te sturen met zijn auto, chauffeur en kredietkaart in ruil voor het stopzetten van de vervolging van hem.

Toen de CD&V‑positie minder sterk werd, wendde ze zich tot Bart De Wever en de NVA. Het beroemde diner bij Bruneau, waar deze laatste aanwezig was, evenals Didier Reynders en Jean-Claude Fontinoy(1), Blijweert was ook aanwezig als adviseur van De Wever.

Evenzo was hij de organisator van de verdeling van smeergelden in het contract voor de verhuizing van de federale politie naar de administratieve stad en RAC 2. In dit geval werkte hij samen met dezelfde Fontinoy voor de MR en met Luc Joris(2) en Michèle Lempereur voor de PS(3).

Zijn dood laat het voormalige hoofd van de PJ Glenn Audenaert, die, na 10 jaar van min of meer gesaboteerde onderzoeken, wordt vervolgd voor corruptie, witwassen, schending van het beroepsgeheim en valsheid in geschrifte in deze zaak(4).

Moeten onze politiemachten niet worden ingezet voor dit soort missies in plaats van de eigen bevolking te controleren?

Blijweert had een prachtig chalet in Megève waar hij veel Belgische politici uitnodigde, onder wie Bart De Wever. Volgens Apache waren de gebouwen uitgerust met talrijke camera’s die nuttig waren om de stoeipartijen en vertrouwelijkheden van onze leiders te volgen(5).

Blijweert was de drager van de CVP, daarna de CD&V en daarna de NVA. Hij sloot een pact met de Waalse socialisten en liberalen. Alles was goed zolang de commissie er was. En hoe meer bewijs hij kon bewaren dat zijn partners in de chocoladepot hadden gezeten, hoe beter.

De natuur haat een vacuüm, dus is het al vervangen.

Hoe lang moeten we dit soort mensen nog dulden?

Het hoogtepunt van de corruptieaffaire rond de verhuizing van de federale politie naar het RAC 2 is bereikt dankzij de onthullingen van de krant De Tijd(6). Naar verluidt heeft de Bijzondere Belastinginspectie (ISI) een « minnelijke » schikking getroffen met Franck Zweegers, de eigenaar van de Tour des Finances. Dit alles is tot nu toe geheim gebleven. Kortom, Zweegers en Blijweert slaagden erin de zaak in de doofpot te stoppen, waardoor de kosten voor hen beperkt bleven.

Hoe lang moeten we dit soort mensen nog dulden? Is ons rechtssysteem in staat om ons democratisch systeem, of wat daar nog van over is, te beschermen tegen « Koen Blijweert »? Dit is twijfelachtig.

Moeten onze politiemachten niet worden ingezet voor dit soort missies in plaats van de eigen bevolking te controleren?

Is de crisis die wij doormaken geen gelegenheid om van dit soort parasieten af te komen?

De vraag stellen is hem beantwoorden.

Notes et références
  1. homme de confiance de Didier Reynders et président en partance de la SNCB ex-administrateur de la SRIW
  2. cfr. « Michèle Lempereur, belle amie. » in Wilfried, printemps 2018
  3. cfr. Le Soir, « Bruxelles : l’ex-chef de police Glenn Audenaert poursuivi pour corruption. » 31 mars 2021
  4. cfr. Apache, « Politici, vastgoedbonze et verborgen camera’s in Megève », 23 octobre 2019
  5. cfr. De Tijd, « Fiscus schikt miljoenenclaim rond Financietoren », 6 avril 2021

Espace membre

Leden