Tihange: moet je een ingenieur zijn om het gevaar te zien?

Een reactie van Francis Leboutte, burgerlijk ingenieur, op de recente berichtgeving in de media over de uitbreiding van de centrale van Tihange

Reportage op RTL.be (10 november 2015): een voormalig ingenieur van Tihange luidt de noodklok: « Uitbreiding van de centrales is misdadig ». « Volgens een voormalig ingenieur die in de jaren zeventig betrokken was bij de bouw van de kerncentrale van Tihange, was de centrale ontworpen om 40 jaar mee te gaan en brengt zij nu risico’s met zich mee. Hij sprak met onze collega’s van Soir Mag en een van onze teams. » (Lees meer en bekijk het videoverslag hier: http://www.rtl.be/info/belgique/societe/un-ancien-ingenieur-de-tihange-tire-la-sonnette-d-alarme-prolonger-les-centrales-c-est-criminel–769633.aspx).

Na het lezen van de commentaren op de website RTL.be, die verrassend genoeg in twee aparte tabbladen worden gepresenteerd, het eerste « RTL », het tweede « Facebook », kreeg ik zin om mijn eigen commentaar toe te voegen, nogal geïrriteerd door de gebruikelijke opmerkingen over de noodzakelijke en onmisbare « competentie » van iedereen, inclusief die van de ingenieurs van Electrabel:

« Je hoeft geen ingenieur te zijn om te begrijpen dat niemand de nucleaire techniek echt beheerst en geen controle heeft over de mogelijkheid van een groot ongeluk in Tihange of elders (voor de sceptici: merk op dat het een civiel ingenieur is die u dit vertelt). Hoe ouder een reactor bijvoorbeeld wordt, hoe kwetsbaarder de onderdelen ervan worden en hoe groter de kans dat zij het begeven, vooral de onderdelen die worden blootgesteld aan het intense neutronenbombardement dat door de splijtstofstaven wordt uitgezonden. Een deel van deze apparatuur, zoals het reactorvat, is niet vervangbaar en we kunnen niet met zekerheid vaststellen in welke staat het verkeert… Zonder een combinatie van militaire en financiële belangen, die voorrang kregen op politiek en democratie, zou de opwekking van kernenergie nooit tot stand zijn gekomen ».

Lees er meer over:

  • Laponche Bernard, Dessus Benjamin. Een einde maken aan kernenergie — Waarom en hoe. Éditions du Seuil, 176 p. (geschreven door twee ingenieurs).
  • Collectief van de Utopia beweging. Kernenergie: misvattingen en exit-scenario’s. Editions Utopia, 2011 (een klein, goed gemaakt en niet duur boekje — €4).

Een van de vele boeken over dit onderwerp:

  • Dit artikel heb ik over het onderwerp geschreven: http://liege.mpoc.be/doc/energie/nucleaire/-articles/Leboutte-Francis_mpOC_Nucleaire-TechniqueContreNature_mars2013.pdf)
  • Het tijdschrift Kairos (het huidige en volgende nummer bevatten een dossier over kernenergie — http://kairospresse.be)
  • Delfour Jean-Jacques. De nucleaire conditie. Reflecties over de atomische situatie van de mensheid. L’échappée, 2014, 296 p. (geschreven door een filosoof).

De organisatie van de commentaren van de lezers op de website RTL.be doet me denken dat de evolutie van deze online pers echt klote is. Om een reactie te plaatsen, moet je je eerst registreren volgens een van de volgende twee mogelijkheden: ofwel via een Facebook-account (!), ofwel via een Media ID-account (?). Omdat ik niet op Facebook zit en dat ook niet wil, heb ik dus een Media ID-account geopend. Media ID is een Belgisch iets dat een duister doel dient: op de website van Media ID staat te lezen dat dit « initiatief werd gelanceerd door grote Belgische mediabedrijven. De aandeelhouders (november 2014) zijn L’Avenir, De Persgroep, Mediafin, Mediahuis, Rossel, Roularta, Sanoma, IPM, RTL en VRT. « Om deze Media ID-account te openen, moet je naast je e‑mailadres ook je postadres en je geboortedatum opgeven, maar tot die tijd staat niets in de weg om een vals adres en een valse datum op te geven…

 

Espace membre

Leden