Rechter Claise heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen het hoofd van het Libische staatsinvesteringsfonds

In een artikel van 7 januari in de Tijd deelt Rik Van Cauwelaert mee dat onderzoeksrechter Michel Claise een internationaal aanhoudingsbevel heeft uitgevaardigd tegen Ali Mahmoud, de voorzitter van de Libyan Investment Authority. Dit is het staatsinvesteringsfonds van Libië. Aangezien dit land 42 jaar lang met ijzeren vuist werd bestuurd door kolonel Kadhafi, was hij geneigd dit fonds te beschouwen als zijn persoonlijke buitenlandse verzameling.

Volgens het laatste rapport van Deloitte zullen de activa van de LIA in 2019 naar schatting bijna 68 miljard dollar waard zijn. Ter herinnering, een aanzienlijk deel van deze schat (tussen 14 en 15 miljard euro) werd geplaatst bij Belgische banken en in het bijzonder bij de Euroclear bank.

Er zij ook aan herinnerd dat de VN deze tegoeden heeft bevroren om te voorkomen dat ze zouden worden gebruikt voor de financiering van de burgeroorlogen die in Libië uitbraken na de dood van Kadhafi op 20 oktober 2011. De Belgische regering heeft echter, geheel in strijd met de VN-resolutie, toestemming gegeven voor de overdracht van de rente op deze fondsen (ongeveer 2 miljard) aan een van de Libische facties. 

Wanneer we het over de Belgische regering hebben, hebben we het vooral over Didier Reynders die toen minister van Buitenlandse Zaken was, maar die vertrouwenspersonen op sleutelposities in zijn vroegere ministerie, Financiën, had geplaatst.

Zoals Marc Monbaliu, het voormalige hoofd van de Schatkist, die zijn hele carrière te danken heeft aan Reynders, en die de overdrachtsakte ondertekende. De laatste had tegen Le Vif gezegd:  » U kunt zich voorstellen dat zo’n delicate beslissing nooit door een persoon in de beslotenheid van zijn kantoor wordt genomen. Dit moet door de politieke autoriteiten worden besproken en bekrachtigd.  »

De reden voor het internationaal arrestatiebevel is corruptie. In het Belgisch recht impliceert dit een omkoper en een omkoper-nemer. Het is niet gebruikelijk dat een Belgische onderzoeksrechter een aanhoudingsbevel uitvaardigt tegen een hoge ambtenaar van een derde land. Dat de andere hoofdverdachte de Europese Commissaris voor Justitie en Rechtsstaat is, is ook niet gebruikelijk. Vooral als hij de leiding heeft over het nieuwe Europese Openbaar Ministerie dat belast is met de bestrijding van… corruptie.

Het artikel in de Tijd stelt ook vragen over de verantwoordelijkheid van de Euroclear bank, maar ook over het oorverdovende stilzwijgen van bepaalde protagonisten in die tijd, zoals Georges Gilkinet. De laatste was bijzonder actief in de zaak om te proberen de waarheid boven tafel te krijgen. Plotseling werd er niets meer van hem vernomen en nu is hij vice-eerste minister en minister van Mobiliteit in de regering van eerste minister Alexander De Croo, zelf een voormalig minister van Financiën!

  1. Jeune Afrique, 14 septembre 2021, « Fonds souverain libyen, les milliards de Kadhafi bientôt dégelés ? ».
  2. TV5Monde, 31 octobre 2018, « Fonds libyens : la Belgique au cœur d’un scandale ? ».
  3. La Vif, 16-01-2019, « Fonds libyens, l’enregistrement qui dément Monbaliu. »

Espace membre

Leden