REACTOREN VAN DOEL 3 EN TIHANGE 2: EEN ONAANVAARDBAAR RISICO

Onze nucleaire infrastructuur veroudert snel. Of is al verouderd. Door de reactoren Doel 3 en Tihange 2 draaiende te houden, nemen we onaanvaardbare risico’s, zegt Walter Bogaerts, voormalig directeur van Belgoprocess(1) en professor aan de Universiteit van Gent en Leuven, in een opiniestuk dat op 4 september 2017 in De Standaard verscheen. Volgens hem is het bewijs van het nemen van onaanvaardbare risico’s onweerlegbaar. Bij inspecties in 2014 bleek niet alleen dat er meer « microscheurtjes » in de reactorvaten zaten dan in 2012, maar ook dat ze groter waren. Sommige scheuren zijn gegroeid tot een maximale grootte van 17,9 bij 7,2 centimeter. En het zijn er veel: 13.047 in de Doel 3 tank en 3.149 in de Tihange tank(2). Voor Doel 3 betekent dit dat er in sommige delen van de tank meer dan 40 scheuren per kubieke decimeter zijn. Het argument dat ze nauwelijks de dikte van een sigarettenblad hebben, is wetenschappelijk niet steekhoudend. Het driedimensionale netwerk waaruit het staal is opgebouwd en dat de cohesie ervan waarborgt, wordt op de plaats van deze scheuren verbroken.

Walter Bogaerts is van mening dat deze twee reactoren geen toekomst hebben: als het FANC(3) in deze zaak zijn ware rol als nucleaire waakhond zou vervullen en de fundamentele beginselen van nucleaire veiligheid zou toepassen, zouden deze twee reactoren alleen maar kunnen worden stilgelegd en ontmanteld.

Bron : http://www.standaard.be/cnt/dmf20170903_03051348

Gratis vertaling, aantekeningen en aanvullingen: FDN, Francis Leboutte

Notes et références
  1. Belgoprocess est une entreprise belge spécialisée dans le traitement, le conditionnement et l’entreposage provisoire des déchets radioactifs, et aussi dans le démantèlement des installations nucléaires et l’assainissement des bâtiments et terrains contaminés.
  2. Et ne s’étendent que dans le sens du pourtour de la cuve. Pour rappel, ces fissures font quelques microns (millième de millimètre) dans le sens du rayon de la cuve et plusieurs centimètres dans les autres dimensions (le pourtour de la cuve), jusqu’à 18 cm.
  3. AFCN : Agence fédérale de contrôle nucléaire.

Espace membre

Leden