Philippe Goffin, Avrox en de Reynders clan

Philippe Goffin was onze huidige minister van Buitenlandse Zaken en Defensie gedurende een groot deel van de pandemie. Hij werd in deze functie geplaatst door Didier Reynders die, na te zijn mislukt bij de Raad van Europa, werd benoemd tot Europees Commissaris voor Justitie.

Zijn benoeming om Reynders op deze sleutelposities te vervangen is natuurlijk geen toeval. De positie van minister van Defensie is bijzonder interessant bij het bestellen van nieuwe bewapening. Covid-19 zal deze macht verder uitbreiden.

De avonturen van maskers in België

2018. Minister Maggie Deblock laat de strategische voorraad maskers in België vernietigen.

25 april 2020. Sophie Wilmès kondigde de verdeling aan van één masker per inwoner met navullingen in de vorm van filters. Dit dossier is toevertrouwd aan de minister van Justitie, Koen Geens. Deze bestelde 22 miljoen filters voor 7 miljoen euro.

Uiteindelijk werd de minister van Defensie Philippe Goffin gevraagd om maskers te bevelen. Er is geen sprake meer van dat de voorraad filters, die ongebruikt zal blijven, wordt gebruikt. Tot ieders verbazing koos hij een volslagen onbekend bedrijf om het masker te produceren: Avrox.

Hoe schaadt deze keuze de belangen van de Belgische burger?

 1. Belgische ondernemingen die zich op de markt wilden begeven en die zich per definitie in een moeilijke commerciële situatie bevonden, voelden zich stelselmatig uitgesloten.
 2. Het maatschappelijk doel van de Luxemburgse vennootschap Avrox is autoverhuur. De facto zouden vragen kunnen worden gesteld over de legitimiteit van de onderneming op deze markt.
 3. De snelheid van levering die werd opgegeven als de belangrijkste reden om voor Avrox te kiezen, werd niet gehaald.(1).
 4. De prijs, gerechtvaardigd door het uitblijven van een snelle levering, was veel hoger dan die van de Belgische kandidaten.(2)
 5. De referentie-aandeelhouder van Avrox is een zekere Hamzeh Talhouni. Hij is een Jordaniër met een adres in Malta en een houdstermaatschappij op de Kaaimaneilanden. Het is bekend dat het terrorisme heeft gefinancierd door huur te betalen aan de families van Hamas-martelaren.
 6. De maskers bleken gevaarlijk te zijn: een van de eerste controverses betrof het feit dat ze niet bij hoge temperaturen konden worden gewassen(3).
 7. De bevolking ging niet naar de apothekers om de maskers op te halen.

Wat is de reactie van de Belgische justitie?

Drie leidinggevenden van het bedrijf Avrox werden gearresteerd. Er werd een gerechtelijk onderzoek ingesteld wegens valsheid in geschrifte, fraude, witwassen van geld en belemmering van de vrijheid van veiling.

Hier krijg je het gevoel dat justitie ons uitlacht: minister Goffin heeft alles gedaan om het contract aan Avrox te geven. Zij loog tegen het parlement: een van de voorwaarden van de aanbesteding was dat zij reeds ten minste 250.000 maskers aan een andere klant had geleverd. « Avrox meldde een order voor een miljoen maskers in 2020, maar deed geheimzinnig over de naam van de geleverde koper.  » (4) .

Deze bestelling werd in feite geplaatst door een offshorebedrijf dat in Mauritius is gevestigd. Naar alle waarschijnlijkheid is dit een vals contract om de keuze voor Avrox te rechtvaardigen. Goffin zal in het Parlement verklaren dat de verwijzing naar Avrox een verkoop aan een andere staat is… Hij zal ook beweren dat de Rekenkamer heeft vastgesteld dat de procedure correct was, hetgeen onjuist is(5).

Goffin is advocaat van opleiding en heeft ook notaris gestudeerd in Leuven, in het Vlaams. Dat is ongewoon voor iemand uit de streek van Luik. Hij is dus volledig op de hoogte van de wetten die in ons land gelden.

Waarom wordt corruptie niet genoemd in de aanklacht tegen de leidinggevenden van Avrox? Waarom is Philippe Goffin niet bezorgd?

Over Didier Reynders en zijn entourage, waartoe Goffin behoort, is zopas een boek verschenen van journalist Philippe Engels. Het is getiteld « De Reynders clan ». Het is geen gerechtelijk onderzoek, maar een journalistiek onderzoek. Het is overweldigend. Het komt bovenop de beschuldigingen van corruptie van de voormalige CEO van de NMBS, Jo Cornu, en die van de voormalige agent van de Sûreté de l’Etat, Nicolas Ullens, aan het adres van onze Europese commissaris voor Justitie en zijn vrienden.

De Belg is rustig, maar er zijn grenzen. Er zijn veel aanwijzingen van corruptie in deze zaak. Dit is een zeer ernstige zaak waarbij gebeurtenissen betrokken zijn die plaatsvonden tijdens een van de donkerste periodes van ons land. Wij hebben het recht om de waarheid en gerechtigheid te eisen.

Indien de macht van de maffia rond Reynders zegeviert, bestaat het gevaar dat zich een vermenigvuldiging voordoet van incidenten van het type van de opstand van Jürgen Conings.

Notes et références
 1. « Profil nébuleux : retard de livraison des masques… », 24 mai 2020, RTL5minutes.
 2. 15 millions de masques pour un coût de près de 32 millions d’euros. Voir « Masques achetés par la Belgique : la justice s’empare du dossier Avrox », Le Soir du 4 mai 2021.
 3. Condition nécessaire pour tuer le virus du Covid. Un deuxième scandale a éclaté lorsqu’il est apparu qu’ils contenaient des substances toxiques comme le nitrate d’argent et le dioxyde de titane. Voir « Substances potentiellement toxiques dans les masques Avrox … », 2 mars 2021, Https://bx1.be. 
 4. « Les masques Avrox, une escroquerie ? Trois personnes sous mandat d’arrêt », RTBF, 7 mai 2021.
 5. « Une fraude lors de l’achat de millions de masques par la Belgique ? La référence d’Avrox pose question », 7sur7, 4 janvier 2021.

Espace membre

Leden