Mayak, boekbespreking

« …ben ik ervan overtuigd dat het idee van degrowth alleen zal doordringen tot de hoofden van de mensen als er een poëtische perceptie van de werkelijkheid wordt gehanteerd. … Poëzie is, in het taalambacht eigen aan dichters, als uitdrukkingsmiddel.n de gevoelige opening van de geest die binnen ieders bereik ligt, de enige oefening die het niets, het ongeluk, de illusie en de wanhoop ruw kan oplichten om ons een andere manier te bieden om de werkelijkheid op te roepen en die haar de aantrekkingskracht en de vraagstelling teruggeeft zonder welke dat wat niet leek te zijn, kan worden. Poëzie is de matrix van het toekomstige leven « schrijft Jean-Claude Besson-Girard in Decrescendo Cantabile. Een korte handleiding voor harmonisch verval (Lyon, Paragon, 2005, p. 31). Als J.-C. Besson-girard heeft gelijk, wat wij denken, dit is een uitstekende reden om Mayak te lezen. 

Elk half jaar verschijnt er een nummer van dit « tijdschrift-boek van verkwikkende cultuur (!), vruchtbare eenzaamheid (…), mogelijke samenleving (?) ». Voor zover wij weten is dit het enige boekbespreking in het universum dat er in slaagt om in ongeveer 170 bladzijden een dergelijke kijk te bieden op deze wereld die hier (weer!) is en die in zijn vele tussenruimten lijkt op een wereld van het soort dat de hoop van de groeiachterstand voedt. In nummer 5 vindt u enkele onverwachte pagina’s over ontgroeiing. Het zesde opus reist de wereld rond in alle richtingen, van rechts naar links, van onder naar boven, van stiltes naar muziek (MAYAK 6 wordt begeleid door een voor de gelegenheid gedraaide plaat van Steve Houben), van zwart, wit en kleuren. We hebben niet genoeg ruimte om uit te leggen hoe je van een grafische caravantocht naar benedictijnse permacultuur in Katanga gaat. Van de Chinese wetenschappen uit de 16e eeuw tot de Praagse geest van afval. Van het groeibezwaar van Aminata Traoré in Mali tot de tuinen van de arbeidersbroederschap in Moeskroen, en vervolgens in het bijzonder de muziektherapie. 

Mayak is een tijdschrift-boek dat harmonieën schept, en het lezen ervan kan een gemengd gevoel van sereniteit, schoonheid en verrassing teweegbrengen. Mayak is een klasse apart, een « wonderbaarlijke schoonheid » zoals de ander zou hebben gezegd. er moet een Mayak spreuk zijn. 

Mayak, een boekbespreking gekoppeld aan de multimedia-site www.mayak.be, wordt uitgegeven door de vereniging groupe esthétique! 

Om Mayak te steunen, schrijf je in! (België — 35 euro, Buitenland — 40 euro inclusief verzending) te betalen op de IBAN-rekening BE29 5230 8021 7964. 

info@mayak.be
Tel. : 00 32 (0) 68/44 84 72 

Boekhandels waar u MAYAK kunt vinden:
Brussel: Tropismes, 100 papiers, Filigranes, Libris-Agora Louise, Quartiers latins
Louvain-la-neuve: Agora-Libris
Namen: Point Virgule, Papyrus
Luik: Entre-temps (asbl Barricade), Pax, Livres au trésor, le Comptoir, la Carotte
Nivelles: la Compagnie des mots
Boitsfort : ABAO (Middelburgerstraat)
en een of andere boekhandel in Tournai. 

JBG

Espace membre

Leden