LEVEN MET ROBOTS?

Illustré par :

We zijn het tijdperk van de robots binnengetreden. Dit is althans de boodschap die ons overvloedig door de media wordt voorgeschoteld: een boodschap die ons uitnodigt ons te verheugen over de talrijke diensten die deze nieuwe metgezellen, die zo volgzaam zijn, onmisbaar zullen maken voor ons geluk
dan welwillend.

Om elke mogelijke terughoudendheid te overwinnen, zijn er de laatste maanden steeds meer promotie-initiatieven genomen om ons vertrouwd te maken met deze vreemde, levensechte wezens die robots zijn. 

De Franse robotica-startup Aldebaran, in 2015 overgenomen door het Japanse SoftBank, heeft zijn eerste humanoïde robot NAO ontwikkeld, die wordt voorgesteld als een ideale metgezel, vertederend, interactief en aanpasbaar. Tot dusver heeft Aldebaran naar eigen zeggen wereldwijd 9.000 NAO’s verkocht in een onderneming die in 2006 van start is gegaan. NAO verzorgt receptie- en conciërgediensten in hotels, begroet gasten en verstrekt informatie in verschillende talen. 

In de Vendée, in een gespecialiseerd centrum van de vereniging « Autistes sans frontières », ontwikkelt NAO een bijzondere band met de kinderen en slaagt er volgens de ontwerpers in hen tot rust te brengen en het contact met de volwassenen te verbeteren. 

Maar Aldebaran biedt ook ROMEO en PEPPER, andere humanoïde robots, jonger en net zo vriendelijk. ROMEO is ontworpen om ouderen of mensen die hun zelfstandigheid verliezen bij te staan. Zijn afmetingen (1,10 m) zijn zo ontworpen dat hij een deur kan openen, een trap op kan lopen of voorwerpen op een tafel kan oprapen. PEPPER, dat in de eerste plaats bestemd is voor bedrijven, heeft tot taak de klanten te verwelkomen, hen te begeleiden en hen te sturen naar gelang van hun verzoeken of wensen. PEPPER is ook verantwoordelijk voor het vermaken en informeren van klanten « om de prestaties van het verkoopteam te optimaliseren ».

Als u twijfelt aan de capaciteiten van PEPPER, moet u weten dat de SNCF haar heeft uitgekozen om gastheer, piloot en entertainer te zijn
passagiers in 3 stations in de Loirestreek (Nort-sur-Erdre, Les Sables d’Olonne en Saumur). Dit is een wereldprimeur in de vervoerssector en een bron van trots voor de Franse spoorwegen. En dat is nog niet alles. PEPPER is ook in Europa aanwezig in de Carrefour hypermarkten, waar het de klanten vermaakt met leuke activiteiten voor degenen die hun kinderlijke geest hebben behouden. Het beoordeelt ook de mate van tevredenheid van klanten die de winkel verlaten door hen een reeks vragen te stellen… 

Zeer onlangs werd de nieuwe semi-humanoïde robot LEENBY van de start-up Cybedroid gepresenteerd op de Cité des Sciences in Parijs. LEENBY is ontworpen voor gebruik in ziekenhuizen, verpleeghuizen en thuis. Merk op dat LEENBY 1,40 m hoog is, slechts 30 kg weegt en 20 graden van vrijheid heeft. Hij kan 8 uur lang autonoom werken. Dankzij zijn talrijke sensoren kan hij een hele reeks activiteiten uitvoeren: agendabeheer, online informatie zoeken, e‑mails ontvangen en lezen, gas- en rookdetectie, enz. Het kan ook een fotograaf zijn, een receptionist, een smartbot (d.w.z. intelligente robot), een opzichter, een afstandsbediening. Hij kan via een netwerk communiceren via Bluetooth 4.0 of via een 3G/4G-chip. LEENBY heeft duidelijk François Hollande voor zich gewonnen, want ongetwijfeld verblind door deze nieuwe progressieve opmars, heeft de toekomstige ex-president van Frankrijk trots aan zijn zijde geposeerd voor het nageslacht (zie La Libre van 30 maart 2017). 

Het is moeilijk voor een matig oplettende waarnemer om te missen dat de taken die door NAO, ROMEO, PEPPER en LEENBY werden uitgevoerd, vandaag de dag nog steeds door vrouwen of mannen worden uitgevoerd. In tegenstelling tot de mens hebben robots duidelijke voordelen: zij zijn gelijkmatig, stellen geen eisen, zijn nooit moe of ziek, en zijn volkomen volgzaam. Bovendien nemen ze geen vakantie en slapen ze nooit. Dankzij de ontwikkeling van de cognitieve wetenschappen worden zij steeds « intelligenter » en zijn zij in staat voor ons te beslissen. 

Deep Knowledge Ventures (DKV) is een in Hongkong gevestigde durfkapitaalonderneming die gespecialiseerd is in de gezondheidszorgsector. Op 13 mei 2015 werden de werknemers van de vennootschap door de directie ontboden om de identiteit van het nieuwe lid van de raad van bestuur te achterhalen. Het heet VITAL en het heeft ongeëvenaarde strategische analysevaardigheden: het kan in recordtijd gegevens verzamelen en analyseren die relevant zijn voor het bedrijf. VITAL is een robot, begiftigd met kunstmatige intelligentie; hij is de vaandeldrager van de « robolutie » die aan de gang is. Een « robolutie » die als onvermijdelijk wordt voorgesteld en die ons, arme mensen, in concurrentie zal brengen met robots. 

Wij worden opgeroepen met dit samenleven te leven en nog beter onszelf te verbeteren. Dit is het project van de GAFA-visionairs (Google, Apple, Facebook en Amazon); zij nodigen ons uit onze status en identiteit te veranderen als we niet willen worden ingehaald door kunstmatige intelligentie. Dit is wat Elon Musk voor ogen heeft wanneer hij zich voorstelt een verbonden elektronisch apparaat in het menselijk brein te installeren met als doel de kwaliteit van ons leven te verbeteren.

Het is ook mogelijk om elektronische apparaten op te slaan en er rechtstreeks mee te communiceren. Hij heeft net een nieuw bedrijf met dit doel opgericht, genaamd Neuralink(Sciences et Avenir , 28/03/2017). Het beantwoordt daarmee aan de wensen van Larry Page, medeoprichter van Google, voor wie « het menselijk brein een verouderde computer is die een snellere verwerking en een groter geheugen nodig heeft ». Zo zou een nieuwe mens, een mens-machine hybride, moeten ontstaan, volgens de transhumanistische visie die ons wordt voorgesteld. Zijn we klaar om zo’n scenario te aanvaarden? 

Ik zou graag denken dat het overweldigende antwoord nee is. Anderzijds lopen wij het risico het slachtoffer te worden van het syndroom van de kikker die in lauw water is ondergedompeld en waarvan de temperatuur langzaam maar zeker stijgt. Als het water begint te koken, is de kikker niet meer in staat om aan de dood te ontsnappen. Vandaag ondergedompeld in de lauwe « robolutie », maar de komende jaren steeds heter, worden wij geconfronteerd met de noodzaak snel te reageren of op lange termijn het onaanvaardbare te riskeren. Dit is niet wat het Europees Parlement voorstelt. Tijdens de zitting van februari 2017 stemden de leden van het Europees Parlement voor de goedkeuring van een Europees rechtskader voor robotica en voor een speciale juridische status die op termijn aan robots moet worden gegeven! Deze houding betekent een « realistisch » vasthouden aan een maatschappij die mens en machine door elkaar haalt. 

Het voorstel van sommige politici om belasting te heffen op het werk van robots is bedoeld om kritisch en sociaal beschermend te zijn. In werkelijkheid is het slechts een bespottelijke pretentie. De tijd is gekomen om ons bewust te worden van de antropologische catastrofe die gaande is; het is tijd om verzet te organiseren en ons te verzetten tegen de tovenaarsleerlingen van een onmenselijke techno-wetenschap die dronken is van macht. 

Paul Lannoye

Espace membre

Leden