Jodium: het bolletje dat de rug van de kameel breekt?

Illustré par :

- Heb je je jodiumtabletten gekregen?

- Oh ja… dat is waar ook, ik was het vergeten. Mais y’a pas de risques, non, tranquille!

- Waarom zouden ze dan kogels verspreiden?

- Ja, daar heb je het niet mis. Dus ze riskeren liever de Apocalyps?

- Je hebt het helemaal uitgedacht. Geld, geld, geld, dat is alles wat er is!

De spectaculaire maatregel van de regering om in heel België jodiumtabletten te verspreiden is het tot het uiterste doorgevoerde voorbeeld van het secundaire aspect dat het volk heeft voor de « heersers ». Schandalig omdat het onthult wie ze zijn en wat ze denken dat wij zijn, maar is het verteerd?

Terwijl de meesten van hen zichzelf verrijken in hun besturen en andere functies, die de enige schermen zijn die worden gebruikt om hun maffiapraktijken te verbergen(1). Het nieuwe schandaal doet ons het vorige vergeten, zodat alle maatregelen die zij nemen slechts één doel hebben: dat zij niet worden lastiggevallen, en dat wij hen dus bij de volgende verkiezingen herkiezen. De anderen? Uitzonderingen. Werk, consumeer, lees de massamedia, kijk TV en neem uw jodiumtabletten, zij zullen u met rust laten en u ervan overtuigen dat u vrij bent.(2)

Beheersing van de communicatie is voor hen dan ook van essentieel belang. Hun media-ambtenaren zijn er voor dat(3), het geval van de online kledingwinkel Zalando, « die zich helaas niet in België heeft gevestigd », was een recent voorbeeld. De media vertellen ons  » Wallonië loopt het contract van de eeuw met Zalando mis « , is emblematisch. Deze gebeurtenis illustreert op haar beurt de controle over informatie en gedachten en hun formidabele propagandatechniek, waarbij de litanie van de werkgelegenheid wordt herhaald, die ons herinnert aan die verfoeilijke bespiegeling van de socialistische unie, toen de parlementaire discussies destijds gingen over de noodzaak om wapens aan Libië te verkopen(4) :  » Vanaf 2011 zullen wij te maken krijgen met een daling van de activiteit door het verlies van 52 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd vanaf oktober. De Libische order kan deze daling in activiteit gecompenseerd hebben (…) De Libische order was een contract dat werk zou hebben geboden aan 400 mensen met tussenpozen van 4–5 jaar.(5) Maar terug naar de zaak Zalando: terwijl er in 2016 221 miljard euro niet door de Belgische staatskas is gegaan, geld dat alleen al essentiële diensten zou hebben gefinancierd, verdwalen we in beschouwingen over  » hogere arbeidskosten  » of « hogere de versoepeling van de regels inzake nachtarbeid « . De twee niet met elkaar in verband brengen is geen toeval. Begin eerst over belastingontduiking, anders praat je nergens over.

- « Je moet flexibeler zijn! »

- Flexibeler? En de 221 miljard, wat is hun flexibiliteitsratio? »

Wat is dan het verband tussen deze concurrentiecontext van landen die werknemers samendrukken en tot vulgaire productie-instrumenten maken, kernenergie en haar jodiumtabletten, belastingontduiking…? Dat komt omdat de spectaculaire gebaren van politici altijd de essentie verdoezelen, de vragen die een goed geïnformeerde bevolking zich en masse zou moeten stellen en waarover zij zou kunnen beslissen. De machthebbers geven beslist de voorkeur aan de onbesuisde stormloop en de keuze van het ergste. In de fabrieken willen ze dat de arbeiders zich ‘s nachts uitputten voor het loon van de dag. Zij zullen moe zijn, gestresseerd, medicamenteus, depressief, en hun relatie en familie zullen niet kunnen weerstaan. Is het serieus? De slaappillen die zij ‘s nachts nemen wanneer zij niet werken en de anxiolytica die zij overdag innemen, zullen de farmaceutische multinationals verrijken; advocaten die gespecialiseerd zijn in echtscheidingszaken zullen hun geld verdienen aan de scheiding van het echtpaar; de schooluitval van kinderen zal hen op jonge leeftijd in de richting van beroepsopleidingen sturen, zodat zij later de rangen van de uitgebuitenen zullen vullen, die er belang bij zullen hebben hun mond te houden en de nachtdiensten te doen die hun ouders weigerden te doen. Dit alles om overconsumeerde kleding te produceren. Ondertussen zullen broeders en zusters in Bangladesh en elders sterven. Ver weg.

Werk, consumeer, lees de massamedia, kijk TV en neem je jodiumtabletten, ze zullen je met rust laten en je ervan overtuigen dat je vrij bent

De vraag naar de noodzaak van dit alles zal nooit gesteld worden. De laagste kostenmotivatie is bepalend voor politieke manoeuvres. We zouden willen dat alles bij het oude blijft, tot op het punt dat we ons op het ergste voorbereiden om het ons te doen aanvaarden (denk maar aan de gesimuleerde black-outs tijdens elke nieuwsuitzending, of de angstaanjagende krantenkoppen zoals op 9 augustus 2012 op RTBF, met als titel « Plus de lumière sans nucléaire » (Geen licht meer zonder kernenergie), terwijl twee reactoren werden stilgelegd. Niets is te veel voor groei. Laat de gemiddelde mens sterven om onze kleren te produceren, laat de natuur vernietigd worden voor onze koopkracht. Kernenergie is de perfecte metafoor voor dit systeem, want een risico met een waarschijnlijkheid van zelfs maar 0,000000001 zou de onmiddellijke sluiting van alle reactoren rechtvaardigen. Het is echter veel hoger.

Dus, te laf als wij zijn, die nog steeds denken dat deze ectoplasma’s die « wij » hebben gekozen ons uit het slop zullen halen, wanneer zullen wij besluiten om massaal de straat op te gaan, zelfs als dat betekent dat wij ons moeten herbezinnen op het gebruik van straatverlichting voor al deze misdadigers en maffiosi, politici en captains of industry?

De beker is vol.

Alexandre Penasse

Notes et références
  1. Voir « Bienvenue en ploutocratie: Kazakhgate, Afrique, réseaux… le MR à tous les étages ».
  2. Certaines de ces injonctions sont d’ailleurs parmi les mesures préconisées par le gouvernement en cas d’accident nucléaire. Voir le formidable spot de propagande gouvernementale: https://www.youtube.com/watch?v=l035J7UwdlA
  3. Il faut se souvenir d’où ils parlent: http://www.kairospresse.be/article/affichage-kairos-dans-le-metro-bruxellois.
  4. « Libye, FN de Herstal et libre marché », 1er mars 2011.
  5. http://nautilus.parlement-wallon.be/Archives/2009_2010/CRIC/cric169.pdf

Espace membre

Leden