HET « VRIJE » SYSTEEM OP SLOT

Illustré par :

Kan La Libre Belgique, als « merk » van de IPM-groep (met in de media ook DH/Les Sports, DH Radio, Paris MatchBelgium, 13% aandeel in het agentschap Belga), journalisten die nog geloven in de vrije pers, laten schrijven wat ze willen schrijven? waarvan zij denken dat het goed, waar en noodzakelijk is? 

Stel je de keten van bewaring voor: 

1| We beginnen met de baas van IPM: Denis Pierrard, handelsingenieur van opleiding, begon zijn loopbaan bij Solvay in de Verenigde Staten en vervolgens bij McKinsey, een multinational die gespecialiseerd is in strategisch advies voor ondernemingen. Het lijkt erop dat het een goede manier is om de top van de media te bereiken via de handels- en financiële sector: zijn tegenhanger, Bernard Marchant, CEO van de Rossel-groep (Le Soir, Wham, Metro (49%), enz.), was voormalig belastingadviseur bij Arthur Andersen, vice-president Europa van de IT-groep Olivetti, en later algemeen directeur van Beckaert, de wereldleider in metaal. Nadien trad Denis Pierrard in dienst bij IPM, dat hij verliet om in dienst te treden bij Ackermans en Van Haaren (AvH), dat zichzelf omschrijft als een schepper van « kwaliteitsproducten ». aandeelhouderswaarde door op lange termijn te investeren in een beperkt aantal strategische holdings met internationaal groeipotentieel (1). Voor de goede orde: Luc Bertrand is voorzitter van AvH en zijn dochter, Alexia Bertrand, is een van de directeurs maar ook kabinetschef van vice-premier Didier Reynders. In dit verband werd een belangenconflict aan de kaak gesteld in een dossier van de onderneming betreffende offshore windenergie die zou worden toegekend aan Deme, een 100% dochteronderneming van AvH. Hoe dan ook, het zijn onze zaken niet, noch die van La Libre, er kan daar ook een belangenconflict zijn… Denis Pierrard treedt dus toe tot Libération, waarin François le Hodey, een van de eigenaars van IPM, een belang van 8% heeft, en waar hij zich « hoofdzakelijk zal kunnen bezighouden met het operationele beheer « (2).

2| Bertrand de Meeûs: hoofdredacteur van LaLibre.be sinds 2012, neemt de krant over in 2018. De functie van hoofdredacteur, ook docent aan de Ihecs, impliceert niet dat je een business school hebt doorlopen en dat je in grote belastingadviesbureaus hebt gewerkt, het is voldoende om de software van De Vrije, om te weten wie hun echte bazen zijn en wat zij willen, kortom, om te gehoorzamen en om te zorgen voor een waakzaam oog op wat wel en niet gezegd kan worden. Maar het is ook nodig deze inhoud te beveiligen, en zich uitsluitend te richten op de container, door over te gaan naar wat degenen die het vaakst niets willen horen over (de echte) revolutie de « digitale revolutie » noemen:  » De afgelopen jaren zijn LaLibre.be en zijn toepassingen steeds populairder geworden en het merk La Libre heeft zijn plaats gevonden in deze nieuwe sociale en technologische omgeving, grotendeels dankzij de visie en het dynamisme van zijn hoofdredacteur(3).  »

3| De redactie: tussen de « sous », « vices », enz., die zorgen voor de doorgifte van de hiërarchie, bevinden zich journalisten en freelancers. Deze laatsten hebben in wezen geen rechten, vooral niet het recht om inhoud voor te stellen die de betaler onwelgevallig zou zijn. De anderen, als ze nog een greintje vrijheid bezitten, zijn gebonden door enkele materiële overwegingen, zoals deze jonge rekruten van de massamedia die, walgend van de weerzinwekkendheid van de redacties, geweigerd hadden te getuigen:  » Ik hoop dat ze contact met je opnemen. Ze zijn nog een beetje terughoudend omdat ze vrezen voor hun baan, die ze hebben zo moeilijk te vinden. Ik zie ze binnenkort, ik zal het nog eens met ze bespreken « (4).

Wat blijft er daarna over? In dit geval heeft directe censuur weinig zin, zelfcensuur is voldoende. En als er dan toch censuur wordt uitgeoefend, gebeurt dat meestal onder het mom van redelijkheid en strengheid: men zegt dan dat wij  » niet ondersteunt « , dat er « geen niet genoeg verklaringen « , dat er iets gevonden moet worden om te « verklaren ». meer relevant « , zal oproepen  » zij zullen doen alsof zij u « ...iets simplistisch  » voorstellen; zij zullen doen alsof zij u « … watjournalistiek correcter is », nooit zeggen wat hun journalistieke plan is, vooral wanneer het een kleine hand aan het werk is, een ondergeschikte die orders van bovenaf doorgeeft in ruil voor een paar eregratificaties en een paar voorwendsels van macht die voldoende zijn om hem in vervoering te brengen. En wanneer uw informatie onweerlegbaar lijkt, zullen ze u vertellen dat uw woorden « overdreven  » zijn « U wordt ervan beschuldigd het populisme en de demagogie in de kaart te spelen, vooral wanneer u over revolutie spreekt en de samenhang van de zakenklasse uitlegt, zonder dat het tot hen doordringt dat het hun neiging is om er niet over te praten, door links te degraderen tot identiteits- en maatschappelijke strijd, die extreem-rechts in de kaart heeft gespeeld. 

BUITEN HET SCHRIJVEN… 

IPM is eigendom van de familie Le Hodey, het 410de grootste fortuin van België (35.841.000 €), die verschillende « merken » bezit: naast La Libre, de DH, Paris Match Belgium, dat u voetbal heeft gebracht tijdens de wereldbeker voetbal en zijn winst heeft behaald via BetFirst, waarvan het eigenaar is en dat alleen al een tabblad op de DH-website inneemt; Whitefox (digitale marketing); IPM Advertising, dat onder andere  » alle RTBF-sites: nieuws, sport, audio & video op Auvio, maar ook TV, radio, enz. « . IPM heeft belangen in RTL Belgium, het agentschap Belga, Evosys (een bedrijf dat software voor vastgoedmakelaardij verkoopt). Wat heeft de journalistiek met de meeste van deze investeringen te maken, zult u zich afvragen? Geen. Daarom zorgt de IPM ervoor dat de pagina’s van La Libre deze band met hun belangen tot stand brengen, door Denis Pierrard aan te stellen als algemeen directeur van de redactie, maar ook door zich te verzekeren van de loyaliteit van een Raad van Bestuur, waarvan de IPM een deel vernieuwt in 2015(5) en waarin we : 

- Pierre Rion : burgerlijk ingenieur met een diploma van de ULg, hij omschrijft zichzelf als een « serial entrepreneur « , een « business angel « . Hij is voorzitter van de Cercle de Wallonie, van de Association des Vignerons wallons en van talrijke organisaties en genootschappen. Hij was ‘Economisch leider van het jaar’ (Lobby Awards 2016). Hij was het die zei: « Een goede burger moet een geldpomp zijn die de economie draaiende houdt « (6). Nogal een programma… 

- Bruno Lesouef : overleden in 2018, was directeur Public Affairs van de Lagardère-groep en manager van Hachette Filippacchi Associés. 

- Denis Steisel : « Belgisch serieel ondernemer « , is eigenaar en investeerder in meerdere bedrijven die verband houden met digitale technologieën. Het is « managing partner van Eezee-It, gespecialiseerd in digitale transformatie, was medeoprichter van Emakina Group, een digitaal agentschap, is lid van het investeringscomité van WING (Wallonia Innovation and Growth), een investeringsfonds voor Waalse start-ups. Zijn functie bij IPM? « De groep helpen om de nieuwe uitdagingen van de digitale economie aan te gaan » « (7).

- Alain Siaens Voorzitter van de Raad van Bestuur van de IPM, Doctor in de Economie, voormalig buitengewoon hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven, achtereenvolgens bij JP Morgan, Groep Brussel Lambert en vervolgens bij Prominvest, trad in 1990 toe tot Bank Degroof om er de leiding van de holdingactiviteit op zich te nemen, waar hij vanaf 1993 verantwoordelijk was voor de investeringsbankactiviteiten: financiering van ondernemingen, fusies/overnames, private plaatsingen, beursintroducties, enz. Hij is sinds 1998 lid van de Raad van Bestuur en heeft in 2006 de fakkel overgedragen aan Regnier Haegelsteen. Hij gaat weg, maar niet weg, want hij neemt het voorzitterschap van de raad van bestuur van de bank over. Het is gemakkelijk te zien waarom, toen de redacteur van Financité zal melding maken van de belastingontduiking van 221 miljard, hij zal haar schrijven, zonder zich zelfs voor te stellen en met het lijkenhuis van een bankier:  » Ik feliciteer u en zou graag de statistische bron kennen van de 221 miljard van de 563 bedrijven die naar belastingparadijzen zijn overgebracht . Pech, de bron was de FOD Financiën… 

Deze nieuwe musketiers voegen zich bij Patrice le Hodey (vice-voorzitter), François le Hodey, Philippe le Hodey, Marguerite le Hodey, « de familiegeest op elke proef « (L’Echo, 27/07/2012).

AUTOPSIE VAN DE GROEP 

De Groep Le Hodey bestaat uit 16 vennootschappen(8):

1| 99,99% van de Maja Group (de rest, een zeer klein deel, behoort toe aan Axemedia en IPM Press Print NV als gevolg van verborgen regelingen), die zelf belangen heeft in : 

- IPM Groep NV (99,8%)
- Traxxeo (47,37%)
- Ipartner (99,7%)
- European Telematics (100%) — Axemedia (50,4%)

2| RNA die Alfabyte (12,57%) en HI Invest (41,7%) bezit 

3| IPM Presse Print NV, waarvan de belangrijkste aandeelhouder IPM Group NV is (99,8% in handen van de familie Le Hodey), heeft belangen in Axemedia (0,4%), Maja (bijna 0%) en IPM Group NV (0,1%).

4| IPM Group NV : haar belangrijkste aandeelhouder is de Maja Group (99,8%), waarvan IPM Press Print NV 0,1% bezit. Hij heeft belangen in : 

- PX Holding (9,61%)
- Sagevas (+50%)
- RTL België (6,99%)
- IPM Press (100%)
- Twizz Radio (99,82%)

5| De familie Le Hodey bezit 100% van Traxxeo (waarvan 47,37% in handen is van de Groep Maja, die eveneens tot de familie Le Hodey behoort), Traxxeo zelf bezit 100% van Mobiliteit en 100% van Ipartner. Traxxeo (http://www.traxxeo.fr) is de specialist op het gebied van het internet van de dingen in de bouwsector, die de middelen beheert via nieuwe technologieën die gegevens verzamelen en op afstand de activiteit van arbeiders, machines, voertuigen en uitrusting controleren. Het is, als men de beschrijving leest, het bewijs van het verlies aan autonomie dat de nieuwe technologieën met zich meebrengen, en van het verlies aan controle over zichzelf dat zij veroorzaken:  » Traxxeo biedt een open softwareplatform waarmee u gegevens kunt verzamelen van vele aangesloten apparaten: black box van voertuigen, prikklok op de werkplek, RF-tag, telefoons, tablets, aangesloten objecten … ». Verwacht dus niet dat La Libre een dossier wijdt aan nieuwe technologieën met volledige redactionele vrijheid… Traxxeo werkt samen met : 

- Eiffage (http://www.eiffage.com): onderneming die actief is op het gebied van bouw, infrastructuur, energie en concessies, en die met name betrokken is bij de LGV Bretagne-Pays de la Loire, de uitbreiding van lijn 14 van de Parijse metro, de Luma-stichting in Arles9 : een  » Luma Arles, een zilveren toren met duizend weerkaatsingen, met zijn glazen rotonde en duizenden roestvrijstalen blokken die evenzoveel zilveren weerkaatsingen zullen creëren, zal de toren van de Stichting Luma in Arles (Bouches-du-Rhône) de ingang markeren van een openbaar park van 6 hectare. Eiffage Métal is, als onderdeel van een consortium, verantwoordelijk voor de ruwbouw van het gebouw, dat is ontworpen door de architect Frank Gehry en 56 meter hoog zal worden. 50.000 uren onderzoek waren nodig om de installatie te orkestreren van de 10.000 m² gevels, die bestaan uit 300 metalen panelen, 11.000 roestvrijstalen blokken, 50 « glazen dozen » en een rotonde van 5.000 m²  » ;

- Veolia (https://www.veolia.com), dat overproductie ondersteunt met energiebesparende technologieën die het verbruik in de olie‑, gas- en industriële voedingssector verminderen; 

- Engie-Electrabel : gas- en elektriciteitsleverancier; 

- Besix (https://www.besix.com):  » De Groep BESIX is uitgegroeid tot een multidisciplinair bedrijf met een leidende positie op zijn activiteitsmarkten: bouw, vastgoedontwikkeling en concessies. BESIX Contracting is gespecialiseerd in de realisatie van bouw‑, infrastructuur- en maritieme werken, die vaak gekenmerkt worden door hun complexiteit « . De Besix Groep wordt in België vertegenwoordigd door 17 dochterondernemingen: Belemco, Besix Concessies en Activa, Besix Infra, Besix Park, Besix Red, Be Wind, Cobelba, Franki Foundations, HBS, Isofoam, Jacques Delens, Lux TP, Vanhout, Socogetra, Van Den Berg, West Construct, Wust. In de Benelux en Frankrijk is de Groep sterk vertegenwoordigd door de regionale dochterondernemingen BESIX Infra, Belemco, Vanhout, Wust, Cobelba, Jacques Delens en Lux TP, die een lokale aanpak garanderen. Samen met Franki Foundations, West Construct, Socogetra, Sanotec en Van den Berg biedt de groep gespecialiseerde niche-oplossingen zoals diepe funderingen, geo-engineering, wegenwerken, waterzuivering en het leggen van kabels en leidingen. In België is Besix verantwoordelijk voor de bouw van de BNP Paribas Fortis hoofdzetel, de ‘promenade’ parking in Nieuwpoort, City Dox, Ijzerlaan, de KBC hoofdzetel, het Hertsal viaduct, Docks Bruxsel en de R4 in Gent. 

- Bam : Belgische bouwmarkt met veel Belgische en Luxemburgse bedrijven; 

- CFE (http://fr.cfe.be): CFE is een Belgische industriële groep die genoteerd is op Euronext Brussel en actief is in de sectoren baggerwerken, maritieme bouw en milieu, aanneming en vastgoedontwikkeling. De groep is wereldwijd aanwezig. CFE is het project Green Hill in Dommeldange, de Europese school in Brussel, de Up-site toren langs het kanaal, het nieuwe hoofdbureau van politie in Charleroi, het project Eupen Schule in Eupen, het project Belview… ): CFE, genoteerd op Euronext Brussel, is een Belgische industriële groep die actief is in de sectoren baggerwerken, maritieme bouw en milieu, aanneming en vastgoedontwikkeling. De groep is wereldwijd aanwezig. CFE is het project Green Hill in Dommeldange, de Europese school in Brussel, de Up-site toren langs het kanaal, het nieuwe hoofdbureau van politie in Charleroi, het project Eupen Schule in Eupen, het project Belview… 

6| Sagevas, dat via IPM Group NV eigendom is van de familie Le Hodey, bezit 100% van de aandelen van Turf Belgium. 

7| Twizz radio, waarvan de aandeelhouders IPM Group NV (99,82%) en Konecto (0,18%) zijn. 

8| I Partner, eigendom van Traxxeo (100%) en de Maja Groep (99,7%).

9| Hyode, waarvan de aandeelhouders de familie Le Hodey (50%) en DNA zijn, heeft belangen in : 

- Curador (25%): Belgische online apotheek.
- De Rouck Holding (90%)
- Europublidis (3,13%) is de Belgische leider in de ontwikkeling en commercialisering van cartografische producten op papier en digitale media.
- Multiroad (26%): uitgeverijsector 

10| De Rouck Holding, die 2,71% van Europublidis bezit. 

11| European Telematics, met Maja als enige aandeelhouder. 

12| DNA, die belangen heeft in Hyode.

13| Turf Belgium, waarvan de aandeelhouders Sagevas (100%) en IPM Group NV (49,9%) zijn. 

14| Axemedia, waarvan IMP Press Print NV (0,4%), Maja (50,4%) en IPM Group NV (50%) de aandeelhouders zijn, en dat belangen heeft in Maja (bedrag niet beschikbaar). 

15| Sport Group Development die belangen heeft in X‑Free Sport Management. 

16| Mobiliteit, waarvan Traxxeo de enige aandeelhouder is. 

Glimlach, u bent omringd, tussen kruisparticipaties en belastingadvocaten is de IPM-groep erin geslaagd om in de redactie precies die mensen te plaatsen die advies geven of gaven aan de bedrijven die zij bezitten, en er zo voor te zorgen dat zij nooit echt worden lastiggevallen. 

Espace membre

Leden