Handgemaakt, het is geweldig! Vochtinbrengende balsem in de stijl van Lucie en Marie

Illustré par :

In elke editie van Kairos biedt de Foire aux Savoir-Faire u een van haar recepten aan. Het doel van de know-how beurs is de smaak en de technieken van het « zelf doen » te laten proeven voor het plezier van het leren, het uitoefenen van creativiteit, het verzachten van de impact op het milieu en het aanpassen van het verbruik aan de eigen behoeften. De recepten die ze voorstelt tijdens haar evenementen, die allemaal op haar website te vinden zijn, zijn zoveel mogelijk gebaseerd op recycling. De workshops staan open voor iedereen, in een geest van samenwerking en experiment; iedereen kan er een reparatie komen uitvoeren, een voorwerp maken, een recept uitproberen of een recept uitvinden, met behulp van de gereedschappen en het geborgen materiaal dat ter beschikking wordt gesteld. www.foiresavoirfaire.org

De ingrediënten

- gedroogde goudsbloemen (b.v. voor kruidenthee)

- zonnebloemolie

- bijenwas (imker of drogist)

- lavendel etherische olie

Voorbereiding

2 weken ervoor: Bereid een calendula-olie door een grote pot te vullen met ongeveer 25 g goudsbloembloemen en 650 ml zonnebloemolie. Zet het op een droge, donkere plaats en schud het elke dag om de olie te mengen met de actieve bestanddelen van de bloemen. Laat minstens 2 weken intrekken. Filter dan. Wat overblijft is ongeveer 450 ml calendula olie. Tip: Gooi de bloemen niet weg, maar gebruik ze voor een vochtinbrengende handmassage!

Bereiding van de balsem

Voor een klein potje van 30 ml (bv. een mini jampotje)

- 25 ml calendula olie

- 5 g bijenwas

- 3 druppels lavendel etherische olie

1. Zet een Pyrex met een handvat in een dubbele boiler op laag vuur en smelt hierin de bijenwas in de calendula-olie, al roerend met een garde.

2. Als alle was gesmolten is, haal je de Pyrex eruit en laat je hem een paar minuten afkoelen.

3. Voeg de lavendel etherische olie toe en meng voorzichtig met p. b.v. een eetstokje.

4. Giet het mengsel in je pot en laat het volledig afkoelen alvorens het deksel erop te doen. Dit product is minstens 6 maanden houdbaar bij kamertemperatuur!

EIGENSCHAP VAN DE INGREDIËNTEN

Lavendel

Lavendelolie bevat verschillende bestanddelen, afhankelijk van de soort, maar meestal worden linalylacetaat en linalool, geraniol, pineen, cineol, coumarine en ethylamylketon (de bron van de verfrissende geur) aangetroffen.

Het heeft antiseptische, bacteriedodende, ontsmettende, kalmerende, krampstillende en carminatieve eigenschappen. Dit maakt het een zeer goed genezend middel.

Goudsbloem

Calendula officinalis heeft ontstekingsremmende, bloedstelpende, antioxiderende, antivirale, anti-tumor en immunomodulerende eigenschappen.

Bijenwas

Bijenwas is uniek vanwege zijn filmvormende, vochtinbrengende en beschermende eigenschappen tegen agressieve invloeden van buitenaf, vanwege zijn huid- en hoofdhuidreinigende eigenschappen en vanwege zijn haaromhullende werking.

Zoete amandelolie

De voornaamste deugd van deze olie is de huid zacht te maken. Zoete amandelolie is zeer verzachtend, voedend en vochtinbrengend. Het verzacht en tonifieert de huid. Dankzij deze deugden voorkomt het dat de huid uitdroogt. Het wordt daarom aanbevolen voor de zeer droge en geïrriteerde huid en voor de behandeling van kloven. Het is ook geschikt voor de huid die vatbaar is voor eczeem of dermatitis. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Het is zeer effectief tegen verkoudheid, droge hoest en bronchitis.

Het is geschikt voor de gevoelige en tere huid en kan daarom op de huid van baby’s en jonge kinderen worden aangebracht.

Alle informatie over:
www.foiresavoirfaire.org

Espace membre

Leden