EEN STRAAT MINDER?

QUELLES POSSIBILITÉS DE CHANGEMENT FACE À LA RÉSISTANCE POPULAIRE

In een gemeente ergens in België verdedigen de overheid en enkele burgers een project om auto’s uit een deel van de toegang tot een winkelplein te weren. Wat vinden winkeliers en buurtbewoners ervan? Vaak wachten zij tot « het » verandert, terwijl zij weigeren deze verandering door hun gedrag op gang te brengen. Het conservatisme dat uit deze opmerkingen naar voren komt, is formidabel en toont aan hoezeer praktijken geworteld zijn in mentaliteiten. De verontwaardiging is verontrustend, omdat zij omgekeerd evenredig is met de omvang van de voorgestelde verandering: een kleine verkeersvrije straat. 

« Wat vindt u van het plan om de straat waar auto’s passeren te vervangen door een voetgangerspad? » 

Kapper: « niet veel goeds. Dit zal de kleine schurken binnen brengen. En dan zal het de politiepatrouilles tegenhouden om erdoor te komen. Er is nu al een tekort aan parkeerplaatsen. Mentaliteiten veranderen, weet je, maar ik hou niet van wat radicaal is..

Verkoopster: « Ik ben niet voor of tegen. Maar kleine bedrijven moeten behouden blijven. De mensen die naar mijn huis komen en behang kopen, hoe gaan ze het anders brengen dan met de auto? Ik heb bewijs nodig dat het daarna beter zal zijn. Dingen moeten niet agressief worden gedaan, maar voorzichtig..

pershandelaar: « Slecht… Ik heb geen tijd om over dit alles te praten. Het zal minder klanten opleveren, nu al gaan sommige mensen twee of drie keer rond om een plaats te vinden. En hoe zit het met de oude mensen die met de auto komen? Er zal geen gezelligheid meer zijn »..

[Terwijl ik met de boekverkoper praat, zegt een klant tegen de boekverkoper:« Gad Elmaleh is met prinses Charlotte… » « Ja, weet je… » ]  » Maar ja, laten we het leven groener maken, voetgangers, meer fietsen, het is een aberratie. Dat we een dierentuin in een park maken en dat ze elkaar daar gaan ontmoeten, dat is goed..

Passagier: « Voetgangers is goed, maar ik zie het nut er niet van in. Niet veel mensen verdedigen het omdat het gewoontes verandert. Het zal de route veranderen, er zullen meer mensen omrijden door mijn straat. »

Voorbijganger: « Tegelijkertijd blijven we autoshows houden… dus wat willen we eigenlijk? We kunnen niets doen. De auto maakt deel uit van ons landschap. Kunnen we dat allemaal veranderen? In ieder geval verschuiven we het probleem alleen maar. Het absolute ideaal bestaat niet. Ik kan het alleen doen met wat er is en ik hou niet van radicalisme « .

Interview door A.P.

Espace membre

Leden