Cultuur wakker: de boom die het bos verbergt

De Woke-beweging, die is ontstaan in het kielzog van de MeToo-beweging en de Black Lives Matter-beweging, valt iedereen aan die de codes van antiracisme en antiseksisme niet respecteert. Van het inclusief schrijven tot de installatie van transgendertoiletten, van het schrappen van bepaalde woorden die te « connoterend » zijn tot de herziening van hele stukken geschiedenis, niets ontsnapt aan de waakzaamheid van deze beweging, die zich hult in de beste bedoelingen van de wereld: de strijd tegen discriminatie van welke aard ook en tegen racisme. Maar wat zit er precies achter deze nieuwe ideologische mode? Poging tot ontcijfering In 1984 stelde George Orwell zich voor dat de totalitaire macht, ingesteld door Big Brother, geleidelijk een nieuwe taal zou invoeren, bedoeld om op den duur de« ancilanguage », het traditionele Engels, te onderdrukken. Het doel van de manoeuvre? Om de geesten te hervormen volgens de canons van de nieuwe ideologie en om « gedachtencriminaliteit » te voorkomen, b …
 1. Alex Mahoudeau, La Panique Woke, anatomie d’une offensive réactionnaire, Textuel, 2022.
 2. Pour une critique « libérale » au sens tocquevillien du mot, voir notamment : Thierry Aimar, La société de régression : le communautarisme à l’assaut de l’individu, éditions de L’aube, 2022.
 3. Pour une bonne analyse de cette période clé, voir notamment : Thierry Pfister, La vie quotidienne à Matignon au temps de l’Union de la gauche, Hachette, 1985.
 4. Daniel Bernabé, Le piège identitaire – L’effacement de la question sociale, L’Échappée, p. 103.
 5. Op. cit., p. 183.
 6. Op. cit., p. 181.
 7. Voir notamment Guy Mettan, La tyrannie du bien – Dictionnaire de la pensée (in) correcte, éditions des Syrtes, 2022.
 8. Daniel Bernabé, op. cit., p. 187.
 9. Dans un discours de 1965, Martin Luther King appelait les jeunes à rester éveillés (« awake ») et à être une génération engagée. Le terme semble ensuite être entré en léthargie, jusqu’en 2008, où la chanteuse américaine Erykah Badu chante : « I stay woke ». Mais ce n’est qu’à partir de 2013 et le mouvement Black Lives Matter que le terme fait véritablement son entrée dans l’arène socio-politique.
 10. Alexis de Tocqueville, De la démocratie en Amérique, Livre 2, Garnier- Flammarion, p. 124.
 11. Daniel Bernabé, op. cit., p. 157.

Espace membre

Leden