Covid-19’s race voor miljarden

Terwijl ons wordt voorgehouden dat een toekomstig vaccin de Heilige Graal is, het wondermiddel dat de mensheid zal behoeden voor uitroeiing door Covid-19, bestempelen de media degenen die de belangenconflicten aan het licht brengen waardoor de retoriek van het vooropstellen van onze gezondheid in twijfel wordt getrokken, als samenzweringstheoretici. Het in twijfel trekken van het fatsoen van enorme verwachte winsten uit collectief ongeluk lijkt ondraaglijk voor degenen die aan de macht zijn. Toch vormen deze banden tussen regeringen en multinationale farmaceutische bedrijven de kern van het probleem. Daarom is het belangrijker dan ooit te weten wie het woord voert en wie over onze toekomst beslist. Want wij kunnen redelijkerwijs niet luisteren naar en geloven in degenen die werken voor een particulier belang dat zich voordoet als het algemeen belang.

In 2017 werd op het World Economic Forum, bekend als het Davos Forum, de organisatie voor het beheer van toekomstige pandemieën geboren onder de naam « Coalition for Innovations in Epidemic Preparedness ». Achter het acroniem CEPI gaan staten als Noorwegen en Japan, de Bill & Melinda Gates Foundation en de Wellcome Trust, de op één na rijkste liefdadigheidsinstelling op medisch gebied na Gates, schuil. Een klassiek PPP (publiek-privaat partnerschap), sterk gesteund door de WHO om de ontwikkeling van een vaccin te versnellen. Bill Gates, de voornaamste beschermheer van de WHO, zal zeggen dat vaccins « de beste investeringzijn die hij ooit heeft gedaan(1) « . Het kon dus niet beter dan zich bij de VN-organisatie aan te sluiten.

De Belgen Peter Piot, directeur van de London School of Hygiene and Tropical Medicine, en Paul Stoffels, wetenschappelijk directeur van Johnson & Johnson, zijn twee van de initiatiefnemers van de CEPI. De eerste, een groot weldoener van de mensheid, is een ijverige ontwikkelaar van het vaccin:  » Vandaag wordt er wereldwijd naar gestreefd zo snel mogelijk een veilig en doeltreffend vaccin tegen Covid-19 te ontwikkelen. Pas dan kunnen we zeggen dat we het virus echt hebben verslagen. Het CEPI speelt in dit verband een centrale rol als internationale coalitie van openbare en particuliere partners. De bijdrage van België zal het zoeken naar een vaccin versnellen. Benoemd tot speciaal adviseur van de Europese Commissie voor het nieuwe coronavirus door Ursula Von Der Leyen(2)De Belgische microbioloog is ook geliefd bij Bill Gates:  » Er zijn maar weinig mensen van wie ik in de loop der jaren meer heb geleerd — vooral over virussen — dan Peter Piot. (3)

Wat is CEPI?

Als u even naar het profiel van CEPI kijkt, zult u zien dat het nauw verbonden is met organisaties als Gavi, Inovio, de Bill & Melinda Gates Foundation en Moderna.

 • Inovio, een biotechnologiebedrijf dat zich bezighoudt met DNA, heeft als partners AstraZeneca, Beijing Advaccine Biotechnology, International Vaccine Institute, Regeneron, Genentech, het Amerikaanse ministerie van Defensie, CEPI en de Gates Foundation. Volgens Inovio vernemen zijn coronavirusdeskundigen in december 2019 van een nieuw coronavirus in Wuhan. Inovio ontvangt:

- 23 januari 2020, 9 miljoen dollar van CEPI: dit geld maakt de start mogelijk van de eerste testfase van INO-4800, het nieuwe vaccin van Inovio, dat een genetische DNA-code in het lichaam van een persoon injecteert om een specifieke immuunrespons tegen het SARS-CoV-2-coronavirus op te wekken;

- 12 maart, $5 miljoen van de Gates Foundation;

- op 26 maart en in juni/juli 2020, respectievelijk 11,9 miljoen dollar en 71 miljoen dollar van de Amerikaanse Defensie(4);

- Fase 2 van Inovio’s INO-4800-vaccin zal worden uitgevoerd in samenwerking met Advaccine in China en IVI in Korea; voor deze fase, die in juni 2020 van start zal gaan, zal CEPI $ 7,3 miljoen aan Inovio doneren.

 • Gavi, de Vaccine Alliance, waarvan de stichtende leden de WHO, UNICEF, de Wereldbank en… de Bill & Melinda Gates Foundation zijn. Om Gavi te lanceren, gaf de Stichting het $750 miljoen. Sindsdien heeft het in totaal meer dan 4 miljard dollar ontvangen(5). Op 4 juni 2020 kondigde de stichting een donatie van 1,6 miljard dollar aan Gavi, The Vaccine Alliance, aan « om toekomstige generaties te beschermen met levensreddende vaccins « (6). Gavi streeft ernaar « de vaccinmarkt vorm te geven  » en de Gates Foundation draagt hieraan bij door een rol te spelen in « de ontwikkeling van de vaccinmarkt ». zowel technisch als financieel. Het helpt bij het verzamelen van gegevens om onze besluitvorming te sturen en zorgt voor financiering. De Stichting investeert in activiteiten gaande van de ontdekking en ontwikkeling tot de aflevering van vaccins, en moedigt tegelijkertijd productinnovatie en nieuwkomers op de markt aan « (7). Wij zouden dank u zeggen, ware het niet dat hun fortuin voortkomt uit een eerste plundering: « de accumulatie van rijkdom voedt het « filantro-kapitalisme » ».(8)
 • Moderna, een beursgenoteerd bedrijf dat in maart 2019 1,05 miljard dollar ontving van de Bill & Melinda Gates Foundation. De directeur van Moderna, Stéphane Bancel, is een Frans zakenman en miljardair, CEO en voor 9% eigenaar van Moderna, een Amerikaans biotechbedrijf, zoals vermeld op zijn Wikipedia-pagina. De Covid-19 heeft hem geholpen om zijn rijkdom te vergroten:  » In 2020, toen de koers van het aandeel Moderna steeg door het nieuws van de op handen zijnde proeven van fase 2 op mensen voor zijn potentieel vaccin Covid-19, werd het aandeel in Moderna miljardair in dollars. Op 18 mei 2020, toen de koers van het aandeel een piek van 80 dollar bereikte, was zijn aandeel in Moderna 2,5 miljard dollar waard. « (9). Epidemieën zijn goed… voor sommigen. Stéphane Bancel is ook lid van het kapitaalfonds Flagship Ventures en(10) en was onder meer voorzitter van BG Medicine(11). Hij was ook algemeen directeur van Eli Lilly Belgium(12), bekend van het beroemde en bekritiseerde antidepressivum Prozac, een bedrijf waarvan het Belgische filiaal, voordat het werd gesloten, gevestigd was in het industriepark van de UCL.

Op 21 oktober werd de website van Boursorama, dat  » Moderna’s chief executive, zei dat de Amerikaanse regering in december noodgoedkeuring zou kunnen verlenen voor zijn experimentele Covid-19-vaccin als het biotech in november positieve tussentijdse resultaten krijgt van een grote klinische studie.(13). In de « vaccinwedloop », waar degene die aan het langste eind trekt een ongekende meevaller zal boeken, doet Pfizer ook mee. Beiden hebben haast en zullen dringend goedkeuring vragen voor even dringende marketing. Geld wacht niet. Zal de overheid in het licht hiervan rekening houden met het feit dat  » Moderna’s boodschapper-RNA-technologie is nooit effectief gebleken tegen andere virussen « , en dat  » eerdere werkzaamheden met deze technologie hebben het tegenovergestelde effect gehad van wat gewenst was, namelijk een grotere kans op besmetting van de ontvangers(14)  » ? Laat maar, Bigpharma heeft achter de schermen al gewerkt om rechtszaken te voorkomen mocht het Covid-19 vaccin schadelijke bijwerkingen hebben(15).

 » In 2020, toen de koers van het aandeel Moderna steeg door het nieuws van de op handen zijnde proeven van fase 2 op mensen voor zijn potentieel vaccin Covid-19, werd het aandeel in Moderna miljardair in dollars. Op 18 mei 2020, toen de koers van het aandeel een piek van 80 dollar bereikte, was zijn aandeel in Moderna 2,5 miljard dollar waard.  »

CEPI(re) denk je

Laten we teruggaan naar de CEPI. Luc Debruyne is ook strategisch adviseur. Op zijn Linkedin pagina, wordt hij omschreven als een  » bedrijfsleider met meer dan 30 jaar ervaring in de biowetenschappenindustrie, heeft hij Deafgelopen vijf jaar gaf hij leiding aan de wereldwijde vaccinactiviteiten voor GSK en maakte hij deel uit van het Corporate Exec-team van GSK, waardoor de inkomsten in 2018 met meer dan $ 7 miljard stegen en GSK ‘s werelds nummer één vaccinbedrijf werd. Zij heeft nauwe banden aangeknoopt met regeringen, NGO’s en academische instellingen.

Luc Debruyne is, net als Peter Piot, lid van de institutionele adviesraad van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), een bedrijf dat « wetenschap als motor voor economische groei  » beschouwt en waarvan 51% van de inkomsten afkomstig zijn van de Vlaamse overheid en 49% van andere bronnen, met name particuliere. In samenwerking met verschillende universiteiten (Gent, Hasselt, KU Leuven, Université Libre de Bruxelles, Antwerpen) heeft zij verschillende spin-offs, d.w.z. structuren die bruggen slaan tussen openbaar universitair onderzoek en particuliere innovatie, zodat zij bedrijfsmodel volgens de bekende logica van het socialiseren van de kosten en privatiseren van de baten. Zoals Le VIB op zijn website stelt,  » Technologieoverdracht is stevig verankerd in de missie van het VIB. VIB-onderzoek levert nieuwe en innovatieve kennis op over levensprocessen, die de samenleving als geheel ten goede komt [sic]. Ons Innovation & Business-team richt zich op het vertalen van onderzoeksresultaten in een verscheidenheid aan nieuwe producten, landbouwinnovaties, geneesmiddelen en therapieën die levens verbeteren . Wiens leven? Het zal nodig zijn om te specificeren. Dit is dezelfde organisatie die toestemming zal krijgen om te experimenteren met de teelt van een GGO-maïs en die in maart 2020 zal aankondigen dat zij een antilichaam heeft ontwikkeld dat in staat is het Covid-19-virus te neutraliseren.

« Geen tijd te verliezen ».

Als Moderna en Stéphane Bancel haast hebben, dan heeft Alexander De Croo dat ook, en waarschijnlijk willen ze allemaal hetzelfde. De laatste zal uitdrukken:  » Dit dodelijke coronavirus verspreidt zich snel. Als we mensenlevens willen redden, moeten we ook de ontwikkeling van vaccins versnellen. CEPI wil binnen 4 maanden klinische proeven uitvoeren. Dit is aanzienlijk minder dan de gebruikelijke termijn. We hebben geen tijd te verliezen »(16). De Belgische diplomatie kon niet duidelijker zijn België is op instigatie van minister De Croo in 2017 toegetreden tot het CEPI. Deze wereldwijde coalitie heeft ten doel de beschikbaarheid van nieuwe vaccins tegen opkomende infectieziekten te bevorderen en zo het risico van toekomstige pandemieën te verkleinen. Wat een vooruitziende blik, is het niet? Bill Gates moet trots zijn op zijn protégé(17).

Belga foto

Voor sommige mensen betekent geld verdienen geen enkel moreel principe, en is het ontwikkelen van hun bedrijf en het betalen van hun aandeelhouders met overheidsgeld dan ook geen grens. De coalitie die in Davos werd gelanceerd om het onderzoek naar het Covid-19 vaccin te financieren, met Bill Gates als ceremoniemeester, omvat Luc Debruyne, strategisch adviseur en voormalig voorzitter van Global Vaccines bij GSK. Er gebeuren dingen op het Wereld Economisch Forum, nietwaar? Alexander De Croo weet daar alles van, want in 2013 werd hij benoemd tot vicevoorzitter van de Global Agenda Council on Ageing van het World Economic Forum, en hij zal deel uitmaken van de Young Global Leaders Class of 2015 van het World Economic Forum(18). In een artikel op de website van deze laatste, « Wat u moet weten over de pandemie van het Coronavirus op 20 oktober « , wordt de leugen van de premier op de persconferentie van 15 oktober als bewijs van de echte(19) aangevoerd:  » De situatie is ernstig. Het is erger dan op 18 maart toen de lockdown werd besloten « . Waar bereidt het ons op voor?

België geeft 5 miljoen euro aan een organisatie, CEPI, die bestaat uit beursgenoteerde bedrijven die miljoenen verdienen aan Covid

Laten we teruggaan naar de CEPI, want daar houdt het niet op. Het wordt niet alleen grotendeels gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, maar heeft ook 5 miljoen euro ontvangen van de Belgische regering(20). Overheidsgeld wordt uiteindelijk via CEPI-financiering overgeheveld naar het GSK/Cover-platform, en subsidieert zo de particuliere sector(21). Dit doet ons denken aan het geval van Pascal Lizin,  » zowel voorzitter van de Belgische Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPI) als bestuurder bij GSK als belangrijkste lobbyist (…) SFPI [qui] breidt haar « strategische prioriteiten » in 2012 uit. Onder de « investeringsopportuniteiten waarnaar SFPI op zoek is », is Vesalius Biocapital I (investeringsfonds — medische innovaties) waar Philippe de Backer werkte « (22). Het gaat allemaal over hetzelfde… Sophie Wilmès zal spreken over privacy, de media in het loon van politieke en financiële macht, en « samenzweringstheorieën « (23). Wij noemen deze incestueuze en onfatsoenlijke mengsels « belangenconflicten « , in het licht waarvan geen van de door de Belgische regering tegen Covid-19 genomen maatregelen enige geloofwaardigheid kan hebben, goed noch slecht.

GSK, China en de CEPI

In juni 2020 kondigden GSK en Clover Biopharmaceuticals, de laatste gevestigd in China, aan dat fase 1 klinische proeven bij mensen voor een Covid-19-vaccin van start gingen, hoewel de samenwerking tussen de twee al in februari 2020 was aangekondigd(24). Thomas Breuer, Senior Vice President en Chief Medical Officer van GSK Vaccines, verwacht een vaccin op grote schaal te kunnen produceren. Wie financiert dit programma? De CEPI.

In het licht van de talrijke belangenconflicten van politici kan geen van de maatregelen van de Belgische regering tegen Covid-19 enige geloofwaardigheid hebben, goed noch slecht

Ander CEPI-lid van het Wetenschappelijk Comité: Michel De Wilde(25). Hij is ook lid van het wetenschappelijk comité van Curevag, VBI Vaccines, voormalig vice-president van Smithkline Bilogicales (nu GSK Vaccines), voormalig lid van Sanofi, en eigenaar van MDWConsultant, LLC. Curevag « op één lijn met de belangen van onze aandeelhouders « , dat grotendeels wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation(26), heeft twee Belgen in zijn raad van toezicht wier namen vaak opduiken. De voorzitter is niemand minder dan Jean Stéphenne, veredeld door de Belgische Staat en nu een baron, voormalig voorzitter van GSK Biologicals, maar ook voorzitter van de Waalse Zakenbond. Die een paar maanden geleden « het onfatsoen had om burgers te vragen de UCL financieel te steunen »(27). Hij was ook President van Besix, Bone Therapeutics, Vaxxilon, Bepharbel, Nanocyl. Is er een taalkundige overdaad in het praten over parasieten?(28)

De media zullen niets of heel weinig zeggen, omdat de groepen waartoe zij behoren verbonden zijn met investeringen in de medische sector. Le Soir, bijvoorbeeld, heeft een participatie genomen in de Belgische onderneming Redpharma, die GSK, Sanofi, Roche, Nestlé, Johnson & Johnson, Merck, enz. adviseert.

Voel je je misselijk? Dit is niet Covid, wees gerust.

Notes et références
 1. https://www.cnbc.com/2019/01/17/bill-gates-says-this-is-the-best-investment-he-has-ever-made.html
 2. https://focusonbelgium.be/fr/international/peter-piot-conseiller-special-dursula-von-der-leyen
 3. https://fr.businessam.be/peter-piot-le-virologue-belge-loue-par-bill-gates-ou-ursula-von-der-leyen-a-vaincu-le-covid-19
 4. Voir http://s23.q4cdn.com/479936946/files/doc_presentations/INOVIO-Investor-Presentation-October-2020.pdf, notamment page 13.
 5. https://www.gavi.org/fr/modele-de-fonctionnement/modele-de-partenariat-de-gavi/la-fondation-bill-melinda
 6. https://www.gatesfoundation.org/Media-Center/Press-Releases/2020/06/Bill-and-Melinda-Gates-Foundation-pledges-to-Gavi-the-Vaccine-Alliance
 7. https://www.gavi.org/fr/modele-de-fonctionnement/modele-de-partenariat-de-gavi/la-fondation-bill-melinda
 8. L’art de la fausse générosité. La fondation Bill & Melinda Gates. Lionel Astruc, Actes Sud, 2019, p.93.
 9. https://www.forbes.com/sites/giacomotognini/2020/04/03/moderna-ceo-stphane-bancel-becomes-a-billionaire-as-stock-jumps-on-coronavirus-vaccine-news/#620767b05bf3
 10. Société de capital-risque et de création d’entreprises axée sur les soins de santé et la durabilité, qui investit dans les domaines de la thérapeutique, des technologies de la santé et du développement durable.
 11. Commercialisation de produits de diagnostic.
 12. https://www.flagshippioneering.com/people/st%C3%A9phane-bancel
 13. « Moderna : le vaccin pourrait être disponible d’ici la fin de l’année », 20/10/2020. https://www.boursorama.com/bourse/actualites/moderna-le-vaccin-pourrait-etre-disponible-d-ici-la-fin-de-l-annee-7c43805a861f3f1e92635f777b751ebe
 14. Le vaccin de Moderna bientôt en dernière phase d’essai », 15/07/2020, https://www.lecho.be/entreprises/pharma-biotechnologie/le-vaccin-de-moderna-bientot-en-derniere-phase-d-essai/10239253.html
 15. https://fr.businessam.be/la-course-au-vaccin-le-big-pharma-obtient-limmunite-contre-les-poursuites-pour-effets-secondaires
 16. Voir « La Belgique libère 5 millions € pour la recherche d’un vaccin contre le COVID-19 dans le cadre de la CEPI », 3/4/2020. https://diplomatie.belgium.be/fr/newsroom/nouvelles/2020/la_belgique_libere_5_millions_euros_pour_recherche_vaccin_covid-19
 17. https://m.standaard.be/cnt/dmf20170216_02734125?fbclid=IwAR3KvsP-5Y7u07k2vsnD6pTlhgkXeP8rcIE441c12E4Ry5V0l5KZ1BGhZW8
 18. https://www.weforum.org/agenda/authors/alexanderdecroo
 19. « Countries across Europe have announced new restrictions. In Belgium, bars and restaurants will be closed for four weeks, the majority of employees should work from home and a night-time curfew will begin from Monday. The country’s Prime Minister says the situation is worse than during the first wave. “The situation is serious. It is worse than on March 18 when the lockdown was decided,” Prime Minister Alexander De Croo told Belgian television RTL-Info. In Wales, a « fire-break » lockdown has been announced. From Friday, everyone apart from essential workers must stay at home. All non-essential retail, leisure, hospitality and tourist businesses will close, as will places of worship. “It will have to be sharp and deep in order to have the impact we need,” Welsh First Minister Mark Drakeford told reporters. “Everyone in Wales will be required to stay at home.” »
 20. https://diplomatie.belgium.be/fr/newsroom/nouvelles/2020/la_belgique_libere_5_millions_euros_pour_recherche_vaccin_covid-19
 21. https://www.technologynetworks.com/biopharma/product-news/gsk-and-clover-biopharmaceuticals-covid-19-vaccine-begins-human-clinical-trials-336466
 22. https://www.kairospresse.be/article/155505
 23. Voir notamment https://www.kairospresse.be/journal/kairos-44, https://www.kairospresse.be/journal/kairos-45/, https://www.kairospresse.be/journal/kairos-46
 24. https://www.technologynetworks.com/biopharma/product-news/gsk-and-clover-biopharmaceuticals-covid-19-vaccine-begins-human-clinical-trials-336466
 25. https://cepi.net/about/whoweare
 26. https://www.gatesfoundation.org/How-We-Work/Quick-Links/Grants-Database/Grants/2017/11/OPP1181063
 27. « Afin d’amplifier encore l’impact de ces projets, l’UCLouvain a besoin de vous. Merci de soutenir les recherches menées par les chercheurs dans notre université ! »
 28. Voir « Les parasites du royaume et ceux qui les suivent », https://www.kairospresse.be/article/les-parasites-du-royaume-et-ceux-qui-les-suivent

Espace membre

Leden