Als België Kafka’s koninkrijk is, hoe zit het dan met Europa?

Door Nicolas Ullens

Op 26 augustus heeft Phil Hogan zijn ontslag aangeboden als EU-commissaris voor handel. Hij werd bekritiseerd omdat hij zich niet hield aan de gezondheidsvoorschriften betreffende Covid tijdens een diner in zijn golfclub!

Het is amusant vast te stellen dat Georges-Louis Bouchez tijdens zijn persconferentie als nieuwe voorzitter van de voetbalclub Francs Borains geen enkele regel in dit verband heeft nageleefd. Toch zaten we op 24 april midden in een pandemie. Het is maar een kleine stap om te denken dat de heksenjacht op Hogan slechts een voorwendsel was.

Deze situatie is surrealistisch gezien de koketterie van sommige commissarissen die nergens meer van worden beschuldigd. Mensen hebben een kort geheugen.

Met alle respect. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, was minister van Defensie van Duitsland voordat zij Europa ging leiden. Zijn beheer van dit ministerie is een complete mislukking geweest. Maar bovenal zijn er, tegen het gezond verstand in, een paar honderd miljoen euro betaald aan particuliere adviesbureaus. Een verslag van het Duitse parlement spreekt van een ware exfiltratie in noodsituaties van de voormalige minister naar Europa om de chaos te verbergen die zij achterliet(1).

Hoe zit het met de Europese commissaris voor Justitie en Rechtsstaat, Didier Reynders. Zijn naam wordt genoemd in een aantal onderzoeken die nog steeds lopen, zoals Kazachgate of de bevroren Libische tegoeden. Hetzelfde geldt voor zijn rechterhand, Jean-Claude Fontinoy, die de laatste tijd discreter is geworden. Deze laatste wordt ervan verdacht voor rekening van zijn mentor geheime opdrachten te hebben ontvangen via structuren zoals de vzw « Les plus beaux villages de Wallonie ». Als we zien dat het onderzoek naar de onfortuinlijke Chovanec, die stierf na zijn arrestatie op de luchthaven van Charleroi, na meer dan twee en een half jaar nog steeds niet is afgerond…

De Financial Times publiceerde op 1 september een artikel over Didier Reynders ter vervanging van Hogan! Het behoeft geen betoog dat, als dit scenario zich zou voordoen, wij iets anders nodig zouden hebben dan « De Mooiste Dorpen van Wallonië » om de steekpenningen die onvermijdelijk zouden vallen, te witten. Het ambt van commissaris voor Handel zou immers veel lonender zijn dan het ambt van commissaris voor Justitie.

Tafelmatten in zicht

Wil je een voorbeeld? In 2008 werd de toenmalige EU-commissaris voor handel, Peter Mandelson, door een schandaal besmet. Deze laatste werd ervan verdacht de belangen te hebben behartigd van de Russische oligarch Oleg Deripaska, de koning van het aluminium, dankzij zijn invloed op de prijs van dit metaal.

De kwade tongen spreken van een verblijf van Mandelson op Deripaska’s jacht waarbij zijn meest onbespreekbare neigingen werden vervuld en… gefilmd. Het is duidelijk dat Jeffrey Epstein niets heeft uitgevonden. Als Reynders erin slaagt uit zijn huidige positie te komen, waarin hij wordt gecontroleerd door zijn Tsjechische collega Vera Jourova, is het een veilige gok dat Jean-Claude Fontinoy weer in actie zal komen…

Met een nieuw herstelplan voor Europa zullen er waarschijnlijk nog meer miljarden dan die van Khadafi verloren gaan.

Het enige goede nieuws voor ons, arme kleine Belgen, is dat Didier niet alleen van zijn landgenoten zal stelen, maar van heel Europa.

Notes et références
  1. « Ce scandale qu’Ursula von der Leyen pensait laisser derrière elle à Berlin. » voir France Culture, 24-06-2020. https://www.franceculture.fr/emissions/revue-de-presse-internationale/la-revue-de-presse-internationale-emission-du-mercredi-24-juin-2020

Espace membre

Leden