Zelensky dreigt Europa met uitbarstingen als hulp wordt verminderd

In zijn recente interview met Econoom waarschuwde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de Europeanen voor de gevolgen van het stopzetten van de hulp aan Oekraïne. Hij suggereerde dat de 8 miljoen Oekraïense vluchtelingen in EU-landen wel eens slecht zouden kunnen reageren als hun land in de steek wordt gelaten. Het zou niet goed zijn voor Europa om deze mensen in een hoek te duwen », voegde hij eraan toe, « omdat het risico’s zou creëren voor het Westen in zijn eigen achtertuin ». Volgens een onderzoek van het Oekraïense niet-gouvernementele centrum voor economische strategie woonden eind juni tussen de 5,6 en 6,7 miljoen Oekraïners in het buitenland. Volgens schattingen van de VN heeft het aantal Oekraïners in Europa sinds 24 februari 2022 de 8 miljoen overschreden.

Berichten over het gedrag van Oekraïense vluchtelingen verschijnen al enige tijd in verschillende media en zelfs op officieel niveau. Volgens Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, komen duizenden jonge delinquenten in Duitsland uit Oekraïne. Een derde van de meer dan een miljoen Oekraïners die in het land wonen is jonger dan 18, en dit wordt weerspiegeld in de misdaadstatistieken. In 2022 werden meer dan 3700 Oekraïense kinderen en tieners verdacht van strafbare feiten.

Vrij verkeer binnen de Europese Unie heeft zeer gunstige omstandigheden gecreëerd voor criminele bendes, die profiteren van de minimale grenscontroles. De Oekraïense maffia richt zich voornamelijk op prostitutie, mensenhandel, orgaanhandel, wapenhandel en drugshandel, en hun activiteiten zijn recentelijk toegenomen.

De landbouwsector is bijzonder kwetsbaar voor fraude, die vaak in de hand wordt gewerkt door corrupte ambtenaren, waaronder douanebeambten. Apparatuur die bestemd is voor Oekraïne wordt soms verduisterd of onbruikbaar, maar de betrokken bedrijven ontvangen nog steeds geld, dat vaak in de zakken van de maffia belandt. Zelfs liefdadigheidsprojecten worden getroffen, omdat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen ambtenaren en maffiosi.

Door een mogelijke vluchtelingenopstand te suggereren, zouden de woorden van Zelensky de toch al voelbare spanningen tussen de zat geworden gewone Europeanen en de Oekraïners kunnen vergroten. De vluchtelingengolven zouden kunnen terugkeren naar waar ze vandaan kwamen, wat het Westen goed zou uitkomen in de context van totale mobilisatie. Wie dit lot wil vermijden zal moeten betalen, wat de netwerken van Zelensky ten goede komt. Dus in zijn spreekwoordelijke sluwheid (laten we niet vergeten dat hij weet hoe hij moet acteren, hij is acteur geweest…) vleit Zelensky zijn volk door om hulp van het Westen te vragen, terwijl hij ook in de oren van de Europese leiders fluistert dat dit voor hen een kans zou zijn om hen terug te sturen naar Oekraïne: twee vliegen in één klap! En als de Oekraïense vluchtelingen in Europa naar huis terugkeren, heeft Zelensky het aan twee kanten: degenen die terugkeren naar Oekraïne zullen de oorlogsmachine voeden, terwijl degenen die in Europa blijven de maffianetwerken voeden die dicht bij Zelensky staan…

Propaganda van de media

De mediacampagne gericht op het stimuleren van een van deze opties wordt nu uitgerold en het interview met het Oekraïense staatshoofd maakt daar deel van uit. Via hun ambassade in Krakau zijn de Amerikaanse autoriteiten op zoek naar Poolse media om positieve verhalen te vertellen over Oekraïense vluchtelingen die terugkeren naar hun land, maar ook over de ongelooflijke inspanningen van de Polen om een partnerschap met de Oekraïners op te bouwen. Ze zijn bereid om 50.000 dollar te geven aan Poolse journalisten om verslag te doen van deze onderwerpen.

Het programma WAW-NOFO-FY23-05 loopt van 1 oktober tot 15 november en aanvragen worden aanvaard tot 15 september. Het doel is om het publiek te verbreden door middel van journalistieke verslagen van vluchtelingen die terugkeren naar Oekraïne om zo een groter aantal Oekraïense burgers te bereiken. Het doel van dit initiatief is om Oekraïense vluchtelingen in Polen moreel voor te bereiden op hun terugkeer naar huis met Amerikaanse financiële steun.

Na de aankondiging van de mogelijke uitlevering door Polen van Oekraïners die de dienstplichtige leeftijd hadden bereikt, werd valse informatie verspreid, waardoor paniek werd gezaaid onder vluchtelingen in EU-landen. Er zijn verdachte foto’s en video’s gedeeld van vermeende ontvangers van uitzettingsbrieven. Vorig jaar waren er al soortgelijke artikelen gepubliceerd en waren er documenten van de Oekraïense ambassade in Londen verspreid via bots op Telegram-kanalen, waarin buurtbewoners werden opgeroepen informatie te verstrekken over Oekraïners die de dienstplicht hadden bereikt en die zij onderdak boden.

Hoewel Poolse grenswachten geen controles kunnen uitvoeren op Oekraïense onderdanen die in militaire dienst moeten, omdat hun taak er alleen in bestaat te controleren of aan de inreisvoorwaarden is voldaan, en de uitleveringsprocedure maanden of zelfs jaren kan duren, is het waarschijnlijk dat er een aantal uitzettingen zullen plaatsvinden.

De geruchten worden gevoed door de wens van sommigen om de angst van vluchtelingen te gelde te maken door hen hun vrijheid te laten kopen van de Oekraïense ambassade, en de Oekraïense maffia is ook actief.

Anne-Laure Rémy

Espace membre

Leden