Waar zijn de kanaries?

Ik wilde het met jullie hebben over het schone water dat beschikbaar is in de Gazastrook: probeer maar eens te leven met gemiddeld 3 liter water om te drinken, te koken, te wassen, schoon te maken, enz. Na een tijdje zou het leven je verlaten. Je hebt geen andere keuze dan vuil, gevaarlijk water te gebruiken waar je het ook vindt. We kunnen het hebben over de epidemieën die toenemen in deze smalle strook overbevolkt land, zo blijkt uit de gegevens, maar ook over de 50.000 zwangere vrouwen in deze plaats van promiscuïteit met zijn gemiddeld 160 bevallingen per dag « te midden van chaos en gevechten » vertelt deUNFPA (Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties). Welke hoop is er voor deze vrouwen en hun pasgeboren baby’s?

Dat is voor een andere keer. De vraag die ik me vandaag stel is: waarom verhongeren, uithongeren, energiebronnen afsluiten (gasolie, elektriciteit), gezondheidszorgcapaciteit vernietigen (ziekenhuizen die nog niet zijn ingestort — 1/3 daarvan al en 2/3 van de eerstelijnsgezondheidszorgklinieken — zijn daar volgens internationale organisaties mee bezig). Journalisten zoals Seymour Hersch- en hij is niet de enige — hebben geprobeerd om deze vraag te beantwoorden: het gaat erom een bevolking uit te roeien van waar ze leeft, in het bijzonder met deze middelen, waardoor de overlevenden uiteindelijk naar elders verhuizen. Alleen al het aantal huizen dat onbewoonbaar is geworden (51% volgens schattingen van Palestijnse bronnen) en het aantal mensen dat al ontheemd is in de Gazastrook (ongeveer 1.400.000 van de 2.200.000 mensen binnen zo’n klein gebied van 40 x 10 km), maakt dat deze mensen zich duizelig en overweldigd voelen. Waar of niet, de tijd zal het leren.

Kunnen we achter deze vragen, die volgens mij legitiem zijn, feiten plaatsen?

Ik heb iets simpels gedaan, een curve over meerdere dagen van doden en gewonden, om te zien of het erger wordt, hetzelfde blijft of beter wordt. Eenvoudig en visueel aantrekkelijk.

Het wordt steeds erger, vooral voor kinderen. Terwijl de morbiditeitscurven (verwondingen) redelijk constant blijven, laten de mortaliteitscurven een echte stijging zien. Laten we niet vergeten dat deze cijfers het onuitsprekelijke verbergen. Kinderen zijn als kanaries in een mijn : zij sterven als eerste. Dit duidt op een ernstige ineenstorting van de volksgezondheid, inclusief de gezondheidssystemen, in de Gazastrook. En dit geeft waarde aan de geschriften en woorden van Seymour en vele anderen. Een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren is een absolute noodzaak, zoals de secretaris-generaal van de VN met klem herhaalt.

Grafieken gebaseerd op gegevens gepubliceerd door het Ministerie van Gezondheid van de Palestijnse Autoriteit en OCHA ( Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties). Laten we duidelijk zijn, de mensen die deze cijfers produceren zeggen dat het « op zijn minst  » is, wat betekent dat ze alleen die cijfers kunnen tellen.

Christophe de Brouwer

Erehoogleraar en voormalig voorzitter van de School voor Volksgezondheid van de Vrije Universiteit Brussel. (25 oktober 2023)

Espace membre

Leden