WAAR WAS ALEXANDER DE CROO OP 25 JANUARI 2021?

De Belgische Eerste Minister, dienaar van de globale elite

In een interview met de hoofdredacteur van Time, in het (virtuele) gezelschap van Klaus Schwab, oprichter en voorzitter van het Economisch Wereldforum, dat de discussie van vandaag organiseert, distilleerde Alexander De Croo (ADC) zijn goede raad voor de « stakeholders van het kapitalisme(1)Dit is de elite van de geglobaliseerde elite, zij die « remedies » voorschrijven om het coronavirus tegen te gaan en die vervolgens hun aandelenkoersen zien stijgen… Een blik op het grootste bedrog van allemaal: dat van het toestaan dat politieke leiders de macht van het volk in hun naam afnemen om uitsluitend de belangen van hun klasse te dienen.(2).

Het thema van deze « Launch session and discussion » op 25 januari 2021: « Schuif aan bij TIME-redacteur Edward Felsenthal voor deze speciale launch session en discussie over ‘Stakeholder Capitalism’, het nieuwe boek van Klaus Schwab, oprichter en uitvoerend voorzitter van het World Economic Forum. Het jaar 2021 zal beslissend zijn voor de toekomst van de mensheid, van de strijd tegen COVID-19 tot de klimaatverandering. Welke rol kan stakeholderkapitalisme spelen in het streven naar een duurzamere, veerkrachtigere en inclusievere wereldeconomie? »(3). Naast Klaus Schwab, Alexander De Croo, is er Dan Schulman, president van PayPal, Mariana Mazzucato, University College London, en, zoals vaak het geval is, de belichaming van het goede in een « UNICEF Goodwill Ambassador », in dit geval Angélique Kidjo.

De covid, deze « grote kans

Voor Klaus Schwab is de covide « crisis » een kans, de gelegenheid voor een « grote reset ». Het bekijkt het vanuit drie invalshoeken:

 • « Uit deze crisis kan een betere wereld voortkomen als we snel en gezamenlijk handelen
 • De veranderingen die we al hebben gezien in het licht van COVID-19 bewijzen dat het mogelijk is onze economische en sociale grondslagen te heroverwegen.
 • Dit is onze beste kans om stakeholder-kapitalisme te vestigen »(4).

Kortom, dezelfde mensen die deze wereld hebben vernietigd, stellen nu voor haar te redden door haar « anders » op te bouwen. Maar achter deze schijn van goede wil en het steeds weer vernieuwde gevoel van een plotseling, onverwacht bewustzijn, zijn dit slechts woorden, een uitvlucht om de overheersing en de winsten die daaruit voortvloeien, te bestendigen(5). Dit is hoe politici « coaches » zijn geworden.(6) Het doel is steun en vertrouwen op te bouwen voor een « duurzamere, veerkrachtigere en inclusievere » samenleving, of ons een product te verkopen, gepropageerd door media die hetzelfde wereldbeeld en dezelfde agenda hebben. De politieke reactie rond covid, waarbij elk woord dat de keuzes van de leiders afkeurt tot het rijk der samenzweringen wordt gedegradeerd, of eenvoudigweg wordt gecensureerd, is een duidelijke aanwijzing dat het volk nog steeds niet over zijn toekomst kan beslissen.

Het is verheugend vast te stellen dat dit nieuwe dominante concept van « stakeholder-kapitalisme », een nieuw concept dat verraderlijk als « anders » wordt gepresenteerd, niet alleen een nieuw concept is, maar ook een nieuwe manier van denken.(7) terwijl het slechts de continuïteit van hetzelfde wereldsysteem dient, wordt besproken met de Belgische Eerste Minister, in gesprek met de baas van PayPal en de baas van het Economisch Forum. Dit wijst op het belang dat de oligarchen aan België hechten om hun « ontwrichtende » overgang te verzekeren, met de hoofdstad als gastheer van de Europese instellingen, waaronder de Commissie, die de particuliere belangen behartigt.

De « reset » of destructieve continuïteit

Zoals de slaven van het Zuiden in heden en verleden werden en worden afgeslacht op het altaar van de kapitalistische markteconomie, koloniaal in eerste instantie, globalistisch in tweede instantie (een neokolonialistische voortzetting van de eerste periode), worden de westerse bevolkingen thans geofferd op het altaar van de grote reset. In een periode die onvermijdelijk zou leiden tot een ongekende economische ineenstorting (de economische crisis van 2008 kwam in bijzonder versterkte vorm terug), terwijl de klimaatrampen geleidelijk aan de reflectie over ons ontwikkelingsmodel en de wens om het te veranderen voedden, wilden de leiders zichzelf de controle geven over de « creatieve vernietiging » en die toeschrijven aan iets anders dan het kapitalisme en de manier waarop zij het dienden: dit was covid.

De toespraak van Klaus Schwab klinkt als een voorteken, een verwerkelijking van de woorden:  » COVID-19 de beperkingen worden misschien geleidelijk minder, maar de bezorgdheid over de sociale en economische vooruitzichten van de wereld neemt toe. Er is reden tot bezorgdheid: een ernstige economische neergang is reeds begonnen en wij zouden de ergste depressie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw tegemoet kunnen zien. Maar hoewel deze conclusie waarschijnlijk is, is zij niet onvermijdelijk « . Hun verklaringen zijn slechts schijnbaar tegenstrijdig — grote bezorgdheid, maar hoop; waarschijnlijk, maar niet onvermijdelijk; verslechtering en verbetering, … -, waarbij ze het ergste verwachten — economische recessie, ellende, klimaatrampen — en het tegengif voorstellen voor deze wereld die ze hebben geschapen.

(…)  » Om betere resultaten te bereiken, moet de wereld gezamenlijk en snel handelen om alle aspecten van onze samenlevingen en economieën te heroverwegen, van onderwijs tot sociale contracten en arbeidsomstandigheden. Elk land, van de VS tot China, moet meedoen, en elke industrie, van olie en gas tot technologie, moet worden omgevormd. Simpel gezegd, we hebben een « Grote Reset » van het kapitalisme nodige « .

 » Er zijn vele redenen om deze grote reset te starten, maar de meest urgente is COVID-19″ (…) » We zijn nog lang niet klaar met deze crisis « . [NDLR Il écrit ça en juin 2020] « Het zal ernstige langetermijngevolgen hebben voor de economische groei, de overheidsschuld, de werkgelegenheid en het menselijk welzijn » (…) « Dit alles zal de reeds aan de gang zijnde klimaatcrisis en sociale crisis nog verergeren « .

« Een van de goede dingen van de pandemie is dat zij heeft laten zien hoe snel wij radicale veranderingen in onze levensstijl kunnen door voeren.

 » Evenzo heeft de bevolking zich massaal bereid getoond offers te brengen ten behoeve van gezondheidswerkers en andere essentiële beroepen, alsook van kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals ouderen .

Alexander De Croo, de zakenman

Alexander De Croo, op de pagina van het World Economic Forum voorgesteld als « entrepreneur, Darts-IP; Project Leader, Boston Consulting Group… », is ook lid van Friends of Europe, een denktank opgericht door Etienne Davignon, waar we ook Petra De Sutter en Frank Vandenbroucke terugvinden, in de regering De Croo, Isabelle Durant of Yves Leterme, Thomas Leysen om de media te vertegenwoordigen (Mediahuis groep: Nostalgie, NRJ, Het Nieuwsblad, De Standaard, Het Belang Van Limburg(8)…), maar ook Jean-Claude Juncker, Pascal Lamy (voormalig directeur-generaal van de WTO), enz.(9).

Bill Gattes was op 16 februari 2017 bij Friends of Europe, voor een conferentie met als titel: « Shaping the World — A pivotal moment in research and innovation for global health »… Onder de sprekers? Luc Debruyne, voorzitter van GSK, strategisch adviseur van de Coalition for Innovations in Epidemic Preparedness: « Achter het acroniem CEPI vinden we staten als Noorwegen of Japan, de Bill & Melinda Gates Foundation of de Wellcome Trust, de rijkste medische liefdadigheidsinstelling na Gates’. Een klassiek PPP (publiek-privaat partnerschap), sterk gesteund door de WHO om de ontwikkeling van een vaccin te versnellen(10). En met wie had Gates een ontmoeting vlak voor deze conferentie? Charles Michel en Alexander De Croo…

Is het een wonder dat Alexander De Croo onze vragen op de persconferentie niet beantwoordde?

Is dat genoeg voor je, of moeten we een tekening maken?

Alexandre Penasse

Notes et références
 1. https://www.weforum.org/events/the-davos-agenda-2021/sessions/developing-the-evolution-of-stakeholder-capitalism
 2. Destitution qui se précipite avec le covid, mais qui lui est bien évidemment antérieure.
 3. Idem à la note 1. C’est nous qui soulignons.
 4. https://fr.weforum.org/agenda/2020/06/le-temps-de-la-grande-remise-a-zero. Souligné par nous.
 5. Ils sont bien incapables de percevoir une autre réalité, ce qui fait d’eux de grands malades. Voir https://youtu.be/pRbQH6fbb5U et https://youtu.be/GH9BHNvwogE
 6. ADC évoque ce nouveau rôle « politique » dans son interview, vers la 12e minute.
 7. Au même titre que son prédécesseur le « développement durable ».
 8. https://www.mediahuis.be/fr/media
 9. https://www.friendsofeurope.org/governance
 10. https://www.kairospresse.be/article/la-course-aux-milliards-du-covid-19, voir aussi : https://www.kairospresse.be/article/video-la-course-aux-milliards-du-covid-19/

Espace membre

Leden