Volksgezondheid en ziekenhuizen: 6 dagen in Gaza

Op een moment dat het politieke discours een wending lijkt te nemen in de context van de Palestijnse genocide, zoals de woorden van Petra De Sutter, de levende premier van België («  Het is tijd om sancties op te leggen aan Israël. De bombardementen zijn onmenselijk. [Terwijl in Gaza oorlogsmisdaden worden gepleegd, negeert Israël de internationale eis voor een staakt-het-vuren. « (8 november), is het redelijk om te twijfelen aan de belangeloze doelstelling van degenen die meer gewend zijn om te vleien om stemmen te trekken dan om waarden te verdedigen. Ofwel, achter de gedempte retoriek tegen de acties van Israël gaat het bloedbad door. 

De commissaris-generaal van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, heeft opgeroepen om een einde te maken aan het« bloedbad » in de Gazastrook. Hij voegt eraan toe: « Hun angsten worden verergerd wanneer ze een Israëlische politicus Gazanen ‘menselijke dieren ’ horen noemen — ontmenselijkende taal waarvan ik nooit had gedacht dat ik die in de 21e eeuw nog zou horen.  » (9 november)

Het gebrek aan empathie en medeleven dat westerse landen, waaronder Israël, tonen voor de absolute tragedie die de situatie in Gaza is, spreekt niet in ons voordeel. Wat, zijn wij beschaafde landen? Ik betwijfel het.

We moeten dringend afstand nemen van de ideologie en terugkeren naar de realiteit als we de spanningen willen verminderen die ook in ons land toenemen. Wat mij betreft, ik probeer het. Hier door woordvoerders van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid en andere bronnen. Waarom luisteren we deze keer niet naar hen? En zelfs dan, slechts een paar uittreksels over ziekenhuizen, en vooral op dit moment het Al Shifa ziekenhuis, het grootste ziekenhuiscomplex in de Gazastrook (in het noorden), dat een langzame lijdensweg ondergaat voor de ogen van de wereld.

« Ondertussen is het Al-Nasr Kinderziekenhuis meerdere keren doelwit geweest en worden de levens van kinderen, personeel en ontheemden bedreigd. Ambulances kunnen Al-Nasr Children’s Hospital niet bereiken om de gewonden te evacueren vanwege de aanvallen. We roepen de Verenigde Naties en het Internationaal Comité op om aanwezig te zijn bij de kinderziekenhuizen Al-Rantisi en Al-Nasr, om ze te beschermen en om ruimte te maken voor ambulances om de gewonden te evacueren. […] « De bloedbankvereniging van Gaza City is buiten werking als gevolg van deze aanval ». (10 november, woordvoerder van het ministerie)

« 38 kinderen die lijden aan nierfalen zijn verstoken van dialysediensten in het enige centrum voor kinderen in de Gazastrook, nadat het gespecialiseerde kinderziekenhuis in Rantisi werd gesloten vanwege een brandstoftekort […] De Israëlische bezetting belegert de kinderziekenhuizen in Al-Rantisi en Al-Nasr, sluit de zuurstofstations en stelt zieke kinderen bloot aan de dood. […] De Israëlische bezetting belegert de kinderziekenhuizen in Al-Rantisi en Al-Nasr, sluit de zuurstofstations en stelt zieke kinderen bloot aan de dood (10 november) …] Een tweede kind stierf in de crèche van het Al-Shifa medisch complex nadat de stroomgenerator het begaf en het complex buiten gebruik werd gesteld ». [We herhalen onze oproep aan alle internationale instellingen om onmiddellijk naar het Al-Shifa medisch complex en de ziekenhuizen in het noorden van Gaza te gaan om het gezondheidssysteem te beschermen en het in staat te stellen zijn puur humanitaire taken uit te voeren. (11 november, woordvoerder ministerie)

« De tweede aanval van het Israëlische leger van de dag veroorzaakte grote schade aan het gebouw van de intensive care […]. […] Het ministerie van Volksgezondheid heeft officieel de dood aangekondigd van alle intensive care patiënten in het Al-Shifa ziekenhuis als gevolg van uitval van elektriciteit en zuurstof. » (12 november, woordvoerder ministerie)

Een journalist van het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza: « De situatie is onbeschrijflijk. We zoeken naar een stuk brood om te eten en de lichamen van de martelaren die verspreid liggen over de binnenplaatsen van het complex worden opgegeten door zwerfhonden zonder dat iemand ze kan verjagen. » Dit lijkt te worden bevestigd door een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid, die Al Jazeera vertelde dat zwerfhonden zijn begonnen met het opeten van de lichamen van de doden die zich in de straten opstapelen. (Hoe schokkend het ook is, ik heb in Afrika gewerkt en het probleem van zwerfhonden in de stad, vaak in roedels, is een realiteit: dus ik denk dat de informatie plausibel is).

Het ministerie van Volksgezondheid verklaart dat het niet langer in staat is om het aantal doden en gewonden te tellen vanwege de voortdurende Israëlische aanvallen. (13 november) De laatste officiële cijfers dateren van 9 november. Sindsdien zijn er een paar cijfers in omloop geweest, maar geen daarvan lijkt te zijn gevalideerd door het ministerie, dus ik zal ze niet herhalen.

« Medisch personeel in het Al-Shifa ziekenhuis heeft al 6 dagen geen eten of drinken gekregen » (Ministerie van Volksgezondheid). (Ministerie van Volksgezondheid) […] De minister besprak de catastrofale gezondheidssituatie in de Gazastrook en de aanvallen op het gezondheidssysteem, waar 23 van de 35 ziekenhuizen volledig buiten werking zijn gesteld. (13 november)

« Leven in het Al Shifa ziekenhuis is moeilijker dan de dood zelf. Er is geen leven, geen water, geen elektriciteit. We overleven op een paar zakken meel die zijn achtergelaten door degenen die voor ons evacueerden ». (14 november, patiënt)

« Vandaag is de enige generator in het Al-Amal ziekenhuis, dat verbonden is aan de Palestijnse Rode Halve Maan in Khan Yunis, gestopt met werken. Dit bedreigt het leven van 90 patiënten die behandeld worden in het ziekenhuis, waaronder 25 patiënten op de medische revalidatieafdeling die nu elk moment dreigen te overlijden » (14 november, Rode Halve Maan).

Ondersecretaris van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza: « We proberen een massagraf te graven om de honderden lijken te begraven die verspreid liggen over de binnenplaatsen van het Al-Shifa ziekenhuis ». Een journalistieke bron spreekt van 170 ontbindende lichamen die al begraven liggen op de binnenplaats van het ziekenhuis, dat is veranderd in een massagraf. (14 november)

« Het water regent nu ». Een ontheemd Palestijns kind uit zijn vreugde nu het regenseizoen begint op een moment dat honderdduizenden Palestijnen geen drinkwater kunnen vinden. (14 november) Dit zal bepaalde problemen oplossen, maar ook een aantal formidabele problemen opleveren. Laten we niet vergeten dat de meerderheid van de bevolking ontheemd is en in extreem precaire omstandigheden leeft.

« Overplaatsing van premature baby’s van de kraamafdeling van het Al-Shifa medisch complex naar een andere locatie. Waar elektriciteit beschikbaar is ». […] « We bevestigen de voortzetting van de kraamdiensten in het Al-Sahaba complex in Gaza. » […] « De Israëlische bezetting plaatst iedereen in het Al-Shifa medische complex in de cirkel des doods nadat ze het van alle kanten hebben omsingeld en twee uur lang de gewelddadige beschietingen en het zware vuur hebben voortgezet. » (14 november, woordvoerder van het ministerie).

(bron Al Jazeera) « Gisteravond bestormden de bezettingstroepen het medische complex Al-Shifa nadat ze het hadden omsingeld met tanks. Het had de brandstof en elektriciteit dagenlang afgesloten, wat resulteerde in de dood van veel intensive care patiënten en te vroeg geboren baby’s » (Dr Zaqout, directeur-generaal van ziekenhuizen in de Gazastrook) […] Ahmad Mikhallalati, hoofd van de brandwondenafdeling in het Al Shifa ziekenhuis: « We weten niet of het Israëlische leger ons gaat vermoorden of dat ze ons gewoon willen terroriseren … Iedereen die de afgelopen dagen heeft geprobeerd het ziekenhuis te verlaten, is neergeschoten. » Dr. Zaqout: « Gisteravond is het bezettingsleger de spoedafdeling van het Shifa-complex binnengedrongen en doorzoekt momenteel de kelder van het ziekenhuis. Er is geen enkele kogel afgevuurd vanuit het ziekenhuis toen de bezettingstroepen het complex bestormden. De bezettingstroepen openden het vuur op degenen die de gang verlieten waarvan ze beweerden dat het veilig was om de Al-Shifa compound te verlaten. De bezettingstroepen bestormden de operatie- en noodgebouwen van de Al-Shifa compound. »

Artsen zonder Grenzen, Dr. Obeid: « Een sluipschutter verwondde vier patiënten in het ziekenhuis. Eén van hen, een patiënt met quadriplegie, raakte gewond in zijn nek. Een andere werd geraakt in de buik. [Het medische team heeft ermee ingestemd om het ziekenhuis te verlaten op voorwaarde dat de patiënten eerst worden geëvacueerd. We willen ze niet achterlaten. (15 november ochtend)

Het Al-Shifa complex was het grootste medische complex in de Gazastrook. Het bestaat uit 3 gespecialiseerde ziekenhuizen en werd opgericht in 1946 tijdens het Britse mandaat. Er zijn momenteel 1.500 medische medewerkers, 650 patiënten en ongeveer 7.000 ontheemde burgers in het complex.

&&&

Vandaag leven we onder een regen van hulpverklaringen, tijdelijke staakt-het-vuren, humanitaire corridors, pauzes, veroordelingen, etc., etc., etc. Het goede geweten van onze « elites » overspoelt steeds vaker onze mainstream kanalen, MAAR de verschrikkelijke realiteit van de beelden en ooggetuigenverslagen laat zien dat de gruwel nog steeds even zwaar weegt op het dagelijks leven van Gazanen, gebouwd op terreur. De berg van onze lege woorden vernietigt de toekomst van zowel Palestijnen als Israëli’s, zo niet meer, en in sommige opzichten ook die van onszelf. Want perversiteit bestaat erin mensen te laten geloven dat we niet de middelen hebben om te handelen (Michèle Syboni). Het bloedbad moet onmiddellijk stoppen, maar daarvoor hebben we politieke moed nodig.

Grafieken gebaseerd op gegevens gepubliceerd door het Ministerie van Gezondheid van de Palestijnse Autoriteit en OCHA ( Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden van de Verenigde Naties) tot 9 november. Vervolgens stel ik een eenvoudige projectie voor, berekend op basis van de gegevens van de laatste 11 dagen waarop de cijfers werden verstrekt. Laten we duidelijk zijn, de mensen die deze cijfers produceren zeggen dat het « ten minste  » is, wat betekent dat alleen degenen die konden worden geteld.

Christophe de Brouwer

Erehoogleraar en voormalig voorzitter van de School voor Volksgezondheid van de Vrije Universiteit Brussel. (15 november 2023)

Espace membre

Leden