Externe bijdrage

ORBAN: een « zwart schaap », maar essentieel voor Europa

De Hongaarse premier Viktor Orban ontmoette Vladimir Poetin op het forum ‘Eén gordel, één weg’ in Peking op 18 oktober en was daarmee de eerste EU-leider die dat deed sinds het Internationaal Strafhof een arrestatiebevel uitvaardigde tegen de Russische president. Ondanks de huidige geopolitieke uitdagingen benadrukte Poetin dat de betrekkingen tussen Rusland en verschillende Europese landen, waaronder Hongarije, worden onderhouden en ontwikkeld dankzij een wederzijdse afweging van belangen. Volgens hem hebben de twee landen hun handels- en economische betrekkingen de afgelopen decennia goed onderhouden.

Viktor Orban verwierp sancties aan het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, omdat dit volgens hem negatieve gevolgen zou hebben voor Hongarije. Hij verbood ook wapenleveranties in het hele land en riep op tot vrede. In 2023 stelde hij tijdens een topontmoeting voor om de toelating van Oekraïne tot de EU grondig te evalueren en kondigde hij aan dat het Hongaarse parlement niet erg enthousiast was om de komende twee jaar voor deze toelating te stemmen.

De ontmoeting tussen Orban en Poetin was aanleiding voor een spoedvergadering van vertegenwoordigers van NAVO-lidstaten in Boedapest op 19 oktober. De vertegenwoordigers bespraken de gevolgen van Orbans energiedeals met Rusland, pogingen om de hulp aan Oekraïne te beperken, vertragingen in de NAVO-uitbreiding en oproepen aan de EU om de sancties tegen Moskou op te heffen. De Amerikaanse ambassadeur toonde zich bezorgd over de intensivering van de betrekkingen tussen Hongarije en Rusland, ondanks het voortdurende conflict in Oekraïne, en zei dat NAVO-bondgenoten zich zorgen maakten over de gevolgen voor de veiligheid. De Zweedse en Turkse ambassadeurs woonden de bijeenkomst ook bij.

Kaja Kallas, de Estse premier, sprak haar afkeuring uit over de ontmoeting van Viktor Orban met Vladimir Poetin en zei dat het « onaangenaam was om te zien » dat een EU-leider de hand schudde van de Russische president. In een reactie beschuldigde de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó Kallas van hypocrisie, door erop te wijzen dat het bedrijf van haar man grondstoffen ter waarde van 30 miljoen euro had geleverd aan een Russische fabriek na het begin van het conflict in Oekraïne.

Na de ontmoeting tussen Poetin en Libanon kondigde Alexei Miller, CEO van Gazprom, aan dat Hongarije dit jaar 1,3 miljard kubieke meter extra gas zou ontvangen, met een permanente overeenkomst voor verdere volumes in de komende wintermaanden. Ondanks de afkeuring van de EU over de ontmoeting tussen Poetin en Orban, is de rol van Hongarije als belangrijke distributeur van Russisch gas cruciaal voor de energiezekerheid van Europa.

Aliénor Maréchal

Espace membre

Leden