Marianne keert haar jasje binnenstebuiten… aan beide zijden identiek.

Na de meest verachtelijke artikelen te hebben gepubliceerd tegen degenen die zich tijdens de Covid hebben verzet, speelt het weekblad Marianne nu de witte ridder(1). In La Décroissance n°179 van mei 2021 merkte ik op:  » Op zondag 21 maart groeide de demonstratie tegen de noodtoestand in Annecy van enkele honderden naar tweeduizend mensen. Dat is alles wat nodig is om de gedachtepolitie in te schakelen. Twee dagen later kopte een artikel in het weekblad Marianne: « In Annecy, een roodbruin parfum bij de demonstratie tegen de gezondheidsvoorschriften « . De demonstratie van de uitgever, Thierry Vincent, is niet te stuiten: « de naam van het organiserende collectief, ‘de grote bijeenkomst’, doet misschien denken aan de ‘grote vervanging’, de stelling die door de extreem-rechtse schrijver Renaud Camus is gepopulariseerd. Bovendien heeft Jacques Roura, van het organiserende collectief Keep Smiling, net als Hitler twee ogen. En lacht hij niet op sommige foto’s? CQFD! gecontacteerd, vertelt deze lezer van La Décroissance: « In ieder geval gebruiken de journalisten die u aanhaalt methoden die mijn vrienden doen lachen: Jacques, een fascist? Daarom zien we dat hoe meer we aangevallen worden, hoe talrijker we zijn! Omdat de mensen het onrecht en de perversiteit van deze aanvallen kunnen zien. […] Aangezien we afgelopen zondag met 2000 man waren, beginnen de autoriteiten zich zorgen te maken en daarom worden we van alle kanten aangevallen met valse beschuldigingen, maar uiteindelijk is het een goed teken van onze invloed. » En dit is niet het ergste wat de pers heeft gedaan(2).  »

Marianne, pseudo-tegenkracht

Marianne is deze pseudo-tegenmacht, in feite een gecontroleerde oppositie, die op belangrijke momenten onmiddellijk onder handen wordt genomen. Op 20 april 2022 berichtte het dagblad Ouest France dat « Op dinsdag 19 april protesteerde de redactie van het tijdschrift Marianne tegen een « ongekende aanval op haar onafhankelijkheid ». Zij beweerde dat de belangrijkste aandeelhouder van het weekblad, de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky, had ingegrepen om de voorpagina van het nummer dat aanstaande donderdag 21 april verschijnt, te wijzigen.  » De voorpagina van het weekblad met de ogen van Emmanuel Macron en Marine Le Pen, waarvan de oorspronkelijke versie was « Woede… …of chaos?« werd veranderd in « Ondanks de woede… …voorkom je chaos. » Niet meer de rebel spelen, terug naar de realiteit: de hand die leidt.

Omdat ze de wind voelen veranderen, zullen de massamedia hun acties niet alleen niet aanpassen, maar zich schaamteloos blijven presenteren als verdedigers van de vrijheid…

Marianne is eigendom van de Tsjechische oligarch Daniel Krétinsky, die ook mede-eigenaar is, samen met de zakenlieden de heren. Niels en Pigasse, uit La Pravda du Système, Le Monde.

Als ze het tij voelen keren, zullen de massamedia niet alleen hun verraad niet goedmaken, maar zich schaamteloos blijven voordoen als verdedigers van de vrijheid. Laten we uitgaan van de realiteit: het zijn geen tegenmachten, maar de macht die ons naar een Chinees techno-totalitarisme leidt. Daarom zijn ze onze grootste vijand. Men kan geen toegang hebben tot het openbaar spraakgebruik, laat staan voor de massamedia werken, zonder de facto soldaat te worden van Pfizer, de NAVO of McKinsey & Company. Tenzij u een dienstklopper bent, is er hier geen « samenzwering », maar slechts een observatie van de belangen die hen bezitten, en degenen die hen dienen. Dit systeem laat natuurlijk wel enkele fouten toe, of afwijkende uitspraken om de illusie van pluralisme te wekken, maar deze uitzonderingen maken de regel niet ongeldig.

Vincent Cheynet

Notes et références
  1. https://www.youtube.com/watch?v=ue0OtJtW1fY
  2. Un sommet difficilement dépassable aura été commis par la chaîne TMC du groupe Bouygues le 16 novembre 2020. Une journaliste s’étonne auprès de la police de la présence de jeunes manifestants catholiques devant une église. Suite à la réponse d’un policier lui indiquant que la manifestation est légale et déclarée, la journaliste de l’animateur Yann Barthès insiste lourdement, cite au policier les propos fermes du ministre de l’Intérieur et leur crie : « Là ils ont prié ! ». C’est à cette même émission que Xavier Niel, propriétaire du Monde et de Free, était présenté deux mois plus tôt, très sérieusement, comme un rebelle écolo devant des animateurs à plat ventre.

Espace membre

Leden