KAIROS EN DIDIER REYNDERS

Quand Le Soir parlait de Kairos...

Kairos publiceert al meer dan een jaar enige informatie over de « affaires Reynders », vaak in een mediastilte die boekdelen spreekt. Terwijl een Soir is nu verplicht Kairos te citeren, wij hebben hem een e‑mail gestuurd, om hem te vertellen dat Kairos geen  » nieuwsblog « , (na 7 jaar publicatie schijnt hij het niet te weten), wat wij als krant al gedaan hebben en wat hij schijnt te negeren, en waarom wij bestaan.

Mr Colart,

Ik neem contact met u op naar aanleiding van de publicatie van uw artikel « L’accusateur de Reynders sort de l’ombre », in de krant Le Soir van vandaag. In deze zeg je:  » Nicolas Ullens de Schooten heeft de wereld van de inlichtingendiensten verlaten en zal zijn kruistocht tegen het « binomium » van Reynders-Fontinoy voortzetten. Onder een valse naam schrijft hij beschuldigende artikelen op de nieuwsblog Kaïros. En probeert verschillende journalisten te waarschuwen « .

Deze beweringen behoeven enige correctie:

- Kairos is geen« informatieblog », maar de website van een tweemaandelijkse krant die wordt uitgegeven door de gelijknamige vzw, erkend door de dienst voor periodieke perssteun van de Federatie Wallonië-Brussel. Wij bestaan 7 jaar, volgende week publiceren wij ons 41ste tijdschrift (met speciale aandacht voor onderwijs, waaronder het befaamde Pact van Uitmuntendheid, waarover u in uw bladzijden nooit iets belangrijks hebt gezegd. Tenslotte, wanneer de CEO (sic) van de Rossel-groep « met Mc Kinsey  » de keuzes van de groep (1)bespreekt , is het begrijpelijk dat hij weinig zin heeft om het adviesbureau te bekritiseren in de bladzijden van zijn « merk » Le Soir). Mevrouw Béatrice Delvaux, die met mij in debat was in het cultureel centrum van Anderlecht, weet heel goed dat Kairos een krant is. Het blijft natuurlijk een feit dat journalisten, om onwetend te blijven over de wereld waarin wij leven, hun oogkleppen op moeten houden en moeten negeren wat hun zekerheden zou ontkrachten (ik ontdekte tijdens het debat dat uw hoofdredacteur niet wist wat  » Les nouveaux chiens de garde », een door Serge Halimi in 1997 gepubliceerd naslagwerk, laat op briljante wijze zien welke rol de Franse media spelen bij de ondersteuning van de heersende orde). Heeft u, geachte heer Colart, enige neiging gehad om informatie te delen toen de krant KAIROS het schandaal publiceerde van de censuur van Financité door La Libre Belgique(2)? Je wachtte waarschijnlijk op het bewijs? Die er allemaal waren…

- Kairos wordt niet geschreven met een umlaut over de i, maar met een punt. In het Grieks betekent het « het juiste moment voor verandering »;

- U bent niet goed geïnformeerd als u zegt dat Nicolas Ullens onder een valse naam heeft getekend. Veel van de artikelen over zijn informatie zijn geschreven door een journalist van Kairos;

- Nicolas Ullens heeft wel geprobeerd verschillende journalisten te waarschuwen, maar de meeste mainstream media negeerden zijn beschuldigingen. Het is waar dat u zegt dat uw « onderzoek om een aantal van de daarin vervatte beweringen aan een kruiscontrole te onderwerpen, tot dusver niets heeft opgeleverd ». Het is duidelijk dat, gezien de druk waaronder u staat (politiek, economisch), het onderzoek tot het strikte minimum moest worden beperkt, net als al het andere dat van belang is en waarover in uw krant en andere kranten wordt bericht. U blijft twijfelen aan de aantijgingen van Nicolas Ullens, maar het uitstel van onderzoek naar feiten, die allemaal nauw verband houden met Didier Reynders en zijn handlanger Jean-Claude Fontinoy, wijst op zich al op druk, met name op het niveau van justitie en politie: het gerechtelijk onderzoek naar de verhuizing van de federale politie naar de Cité administrative sleept al meer dan 8 jaar aan; het onderzoek naar de Libische fondsen is nog niet afgerond; de staatszaak Kazachgate stagneert. Wat ze gemeen hebben: Reynders.

Wij hebben maandenlang onderzoek gedaan naar Kazaghgate (3). Heeft u ons lange en ongepubliceerde onderzoek in uw bladzijden opgenomen? Toen wij de foto’s van de eigendommen van Jean-Claude Fontinoy publiceerden met de tag (4), was u die dag op vakantie? Net als de andere mainstream en alternatieve media, die geen van allen de informatie doorgaven? We zouden nog pagina’s door kunnen gaan, maar laten we eindigen met Julian Assange of Luiz Inácio Lula da Silva, politieke gevangenen van de schande: zeggen deze namen u iets (5)?

Wees dus zo vriendelijk uw onjuiste informatie in Le Soir papier te corrigeren: Kairos is een krant die voor het grootste deel uit vrijwilligers bestaat en die probeert het werk te doen dat u al lang niet meer hebt gedaan.

Alexandre Penasse, hoofdredacteur van het tijdschrift Kairos

Espace membre

Leden