Ik vroeg de Lunt…

Of hoe rampenkapitalisme investeert in een ‘nieuwe wereld’.

Te midden van de heersende stagnatie zien we individuen, die vroeger leefden met de wereld zoals die was of zelfs hun grootste belangen vonden in het functioneren ervan, nu hun oplossingen voorstellen om « alles te veranderen ». Soms met een revolutionaire ondertoon, investeren deze promotors, vaak uit de financiële wereld, in de filantropische sector en steunen zij een reeks activiteiten, van yoga tot alternatieve media, via « duurzame ontwikkeling », « financiële hulp aan bevolkingsgroepen of individuen in moeilijke situaties », of « constructieve journalistiek ». Maar als je dieper graaft, vind je vaak dezelfde mensen die aan de touwtjes trekken, waaronder de alomtegenwoordige Bill & Melinda Gates Foundation. Kan het zijn dat degenen die het geld verdelen de nieuwe ridders van de apocalyps zijn, vermomd als almachtige redders die doen alsof ze iets anders doen dan voorheen, ook al maken ze deel uit van de continuïteit? 

Een van de vele filantropische organisaties, de Lunt Foundation « bevordert regeneratieve oplossingen die de welvaart vergroten vanuit een ecologisch, welzijns- en gemeenschapsperspectief » , wil « bijdragen aan de verheffing van het collectieve bewustzijn voor een meer harmonieuze en liefdevolle wereld » .  » Hun werk richt zich op het ondersteunen van holistische gezondheidsmodellen, het ontwikkelen van constructieve journalistiek en het bewustmaken van leiders en beïnvloeders. Deze drie aandachtspunten zijn intiem en intersectioneel « . Dit is de missie van deze nieuwe liefdadigheidsinstelling. Op het eerste gezicht lijkt het initiatief genereus, maar de ambiguïteit van de gebruikte woorden en begrippen laat een leemte die het mogelijk maakt alles en iedereen op te nemen. Om deze vaagheid weg te nemen, zal een onderzoek naar de oorsprong, de oprichters en het netwerk van de Lunt Foundation ons in staat stellen te begrijpen wat erachter schuilgaat en de ware verlangens die deze grote filantropen drijven, te ontsluieren. 

Het idee om een stichting op te richten werd geboren toen Michael Lunt en Guibert del Marmol elkaar in 2012 ontmoetten op het Skoll Forum in Oxford. Hun huidige prioriteit: « Hoe kunnen we deze individuen (« sociale ondernemers ») ondersteunen bij het ontwerpen van nieuwe modellen die nodig zijn voor onze samenleving ? Om het ontstaan van Lunt te begrijpen, is het nodig te begrijpen wat de twee mannen ertoe bewoog het bedrijf op te richten. Daarom moeten de plaatsen waar zij passeren worden vastgesteld, waaronder de plaats waar het idee werd geboren: de Fond Skoll. Opgericht in 1999, beschrijft het zichzelf als « een steunorganisatie verbonden aan de Silicon Valley Community Foundation in San Jose, Californië » . De Skoll Foundation, opgericht in 2002, onderscheidt zich door(1). De oprichter en voorzitter van de groep is Jeff Skoll, « de eerste fulltime werknemer en voorzitter van eBay » , die de afgelopen 17 jaar heeft besteed aan « het opbouwen van een portefeuille van filantropische en commerciële bedrijven(2)  » .

Daarom besloten Michael en Guibert, gestimuleerd door de ideeën van een Forum waarvan de fundamenten zijn gebaseerd op die van Silicon Valley, « disruptieve pioniers te helpen communiceren, hun verhaal te vertellen en samenwerking en financieringsmogelijkheden te vergemakkelijken » . Michael Lunt sprak er met zijn twee broers over en zij waren enthousiast over het project. Een van hen, Lawrence Francis, alias « Larry » Lunt, is blijkbaar sterk betrokken bij de Stichting en is ook lid van Makesense, waar hij Michael en Guilbert ontmoet. Voor Michael is Makesense  » als een vrolijke bijenkorf van jonge en getalenteerde creatieven waarvan de leden begaan zijn met het welzijn van onze samenleving. Hun enthousiasme en joie de vivre werken subtiel aanstekelijk en zorgen voor meer optimisme om de harmonie in de wereld te vergroten.. « Naast hen, Claire Gillissen-Duval, senior directeur bij SAP(3)die « de beste bedrijven helpt het beheer van de wereld te verbeteren(4)  » , Marie-Astrid Raoult, van de Carrefour foundation, Pierre Calamusa, Franse pokerspeler, en andere bedrijfsleiders op het gebied van digitaal, financiën, participatieve financiering (KissKissBank(5)), filantropie, gezondheid en technologie. 

Naast de Lunt Foundation zijn de partners van Makesense Google, Veolia, Sanofi en de Bill & Melinda Gates Foundation(6), Ashoka, SAP, Carrefour en Citigroup. De CV’s van de Makesense-leden spreken voor zich. Een van hen legt uit:  » Op 31 december 2015 heb ik de sprong gewaagd na 25 boeiende en intense jaren in private equity. Vervolgens verliet ik het Amerikaanse fonds Advent International (www.adventinternational.com), waar ik als partner verantwoordelijk was voor de Franse activiteiten, om mijn onafhankelijke « For Good »-onderneming volledig te ontwikkelen.(7) « . De man is afkomstig van een private equity fonds, dat zichzelf omschrijft als een van de « grootste en langst bestaande onafhankelijke private equity partnerships(8)  » . Het in 1984 opgerichte adventinternational-fonds heeft meer dan 66 miljard dollar geïnvesteerd in meer dan 395 private equity-investeringen in 41 landen. Het dragen van de nieuwe taal aan de « beslissers » ( diversiteit « ,  » aandelen « ,  » opname  »), het uitdragen van de thema’s en storytelling Advent International biedt diensten aan op het gebied van bedrijfsleven en financiën, gezondheidszorg, industrie, detailhandel, consumenten en vrije tijd, en technologie. 

Larry Lunt zit ook in de raad van bestuur van Synergos, een bedrijf van risicofilantropen . Op het eerste gezicht lijkt de uitdrukking misschien een prachtig oxymoron, maar de twee, kapitalisme en filantropie, vullen elkaar perfect aan(9). Synergos werd in 2020 opgericht door David Rockfeller en zijn dochter Peggy Dulany. David Rockfeller is de kleinzoon van de in 1839 geboren « roofridder John Davison Rockefeller », die al wist dat filantropie loont. Oprichter van de Standard Oil Company, die later Esso en vervolgens ExxonMobil werd, bouwde hij een fortuin en macht op die hij doorgaf aan zijn nakomelingen, die hun tentakels over de wereld uitspreidden en de loop ervan beïnvloedden. De man is ook bekend voor het orkestreren van het bloedbad van Ludlow, waar Rockfeller-handlangers mijnwerkers doodschoten die in staking waren nadat een medevakbondsman was gedood uit protest tegen de arbeidsomstandigheden en de lage lonen.

Peggy Dulany, die in 2017 miljardair Warren Buffet interviewde tijdens de Global Philanthropists Circle Members Meeting, staat ook samen met haar vader achter het Stone Barns Center, een landgoed dat John D. Rockefeller in de jaren dertig van de vorige eeuw in de Hudson-vallei verwierf, waar hij stenen boerderijen bouwde in de stijl van die in Normandië, en dat in 1996 een non-profitorganisatie werd die biologische landbouw, een relatie met boeren en de natuur en een band met het land promoot. Interessant deze liefde voor de natuur en deze « eco-verantwoordelijkheid » wanneer men aan het hoofd heeft gestaan van een op oliewinning gebouwd imperium, voorzitter is geweest van de Chase Manhattan Bank, de Bilderberg Groep en de Trilaterale Commissie mede heeft opgericht, of voorzitter is geweest van het Raad van Buitenlandse Betrekkingen.

DE ROCKEFELLER CONSTELLATIE 

De Bilderberg Groep werd opgericht in 1952, maar geformaliseerd in 1954. Tot de oprichters behoren Prins Bernhard van Nederland, NAVO-secretaris-generaal Jozef Luns, voormalig Belgisch premier en bankier Paul Van Zeeland, en David Rockefeller.  » Het was onder meer deze laatste die het initiatief nam tot de oprichting van een kleine groep industriëlen, financiers, politici, journalisten, intellectuelen, aristocraten en militairen, vergezeld van leden en ex-leden van de Amerikaanse en Duitse geheime diensten (waaronder een groot aantal « voormalige » nazi’s), die werden uitgenodigd om internationale kwesties te bespreken. Deze eerste bijeenkomst in het Bilderberg Hotel in Oosterbeke, gefinancierd door de Nederlandse multinational Unilever en de CIA, had tot doel de eenheid van de westerse landen in hun strijd tegen de Sovjet-Unie en, meer in het algemeen, in hun strijd tegen het marxisme en de verschillende varianten van het socialistische model te coördineren en op te bouwen.(10). (…) Nu onder leiding van onder meer Henry Kissinger vormt de Bilderberggroep, samen met het Wereld Economisch Forum in Davos, de Trilaterale Commissie en andere besloten ontmoetingsplaatsen van de mondiale elite, het decor voor beleid dat vervolgens wordt uitgevoerd door de G8, het IMF en de WTO. Uit dit netwerk ontstaat een internationale consensus zonder dat deze aan de deelnemers moet worden opgelegd. « (11). Er zij op gewezen dat Etienne Davignon(12), die de Bilderberggroep voorzat, ook Friends of Europe heeft opgericht, waarvan Alexander De Croo, Frank Vandenbroucke en Petra de Sutter, huidige Belgische ministers, deel uitmaken. 

In 2019 waren onder meer Isabel Albers en Thomas Leysen(13) Belgische gasten op de jaarvergadering. De eerste ging via De Standaard, hoofdredacteur van De Tijd en vervolgens Het Laatste Nieuws, journalistiek directeur van ‘nieuwsmedia’ in de persgroep De Persgroep, om in 2017 redacteur van Mediafin te worden. Ze is nu hoofdredacteur van De Tijd / L’Echo. Thomas Leysen wordt voorgesteld als voorzitter van KBC Groep en Umicore, maar hij is ook voorzitter van de Mediahuisgroep: 1,7 miljoen abonnees, 10 miljoen lezers, met een bereik van 3 miljoen mensen per dag in België, 4 miljoen in Nederland, 1,8 miljoen in Ierland, 310.000 in Luxemburg, waarvan de verschillende websites naar verluidt meer dan een miljoen bezoekers per dag trekken.(14)Daarnaast beschikt het bedrijf over een netwerk van bijna 100 radiostations, regionale televisiestations, sportorganisaties, online platforms, kranten en verkoopsites. Op de bijeenkomst van 2022 was dezelfde Thomas aanwezig, ditmaal met twee andere Belgen: Tinne Van der Straeten, minister van Energie in de regering-De Croo(15), en de geëxfiltreerde Didier Reynders, commissaris van Justitie bij de Europese Commissie(16).

De Trilaterale Commissie werd in 1973 opgericht door dezelfde mensen die de Bilderberg Groep en de Council on Foreign Relations hebben opgericht: David Rockefeller, Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, een specialist in internationale betrekkingen, hoogleraar aan de Columbia Universiteit, maar destijds ook adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Rockefellers bezorgdheid destijds over de verslechtering van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten, Europa en Japan zou de oorzaak zijn geweest. Maar het lijkt erop dat dit slechts een voorwendsel was en dat achter de oprichting van de Trilaterale vooral de wens zat om te strijden tegen  » de relatief autonome revolutionaire bewegingen die in die tijd de Derde Wereld opschudden… « en ook om ervoor te zorgen  » de internationalisering van Amerikaanse bedrijven  » (…)  » De leden waren afkomstig uit de hoogste kringen van de politiek, het bedrijfsleven en de media in West-Europa, Japan en de Verenigde Staten. « (17). Als « pijler van de Nieuwe Wereldorde(18)  » is de Trilaterale Commissie ontstaan uit de wens een oplossing te vinden voor de groeiende onvrede van de bevolking met haar leiders, met als doel « een nieuwe politieke oriëntatie voor de westerse naties ( …) ». De vrijwel onveranderlijke stellingen die de werkzaamheden van de Commissie beheersten en in al haar publicaties werden herhaald, waren de volgende: bevestiging van de noodzakelijke verdwijning van de staatsautonomie, onderwerping van de regeringen van de kapitalistische landen aan de eisen van de multinationale ondernemingen, ter discussie stellen van de liberale democratieën die verouderd worden geacht in het licht van de nieuwe vormen van bestuurbaarheid, mogelijke autoritaire reorganisatie van de machtsstructuren in de kapitalistische landen en, ten slotte, ontwikkeling van verschillende modellen van « beperkte democratie » voor de derde wereld. « (19).

In een van zijn publicaties, De crisis van de democratie (1975), zal de Trilaterale Commissie zich zorgen maken over het risico voor de journalistieke onafhankelijkheid van een mediamacht  » wordt steeds autonomer en is geneigd druk van financiële en overheidsbelangen te weerstaan (…) Als gevolg daarvan: 1) De media worden het klankbord voor sociale moeilijkheden en spanningen (…) 2) de media ontnemen regeringen en andere autoriteiten het voordeel van tijd, vertrouwen en tolerantie, zonder welke innovatie onmogelijk is […] « (20). Zij hebben de rol van de media bij het creëren van instemming begrepen en het risico dat zij, als zij niet worden gecontroleerd, de geest van onenigheid en opstand aanwakkeren. Thomas Leysen is niet voor niets lid. Hij staat aan het hoofd van Mediahuis, het grootste mediaconsortium van België(21).

Wat betreft de derde belangrijke ster van het Rockefeller-sterrenstelsel, de Council of Foreign Relations, die Goeffrey Geuens niet zonder reden « deNGO van de CIA « ,  » persvoorlichter van het militair-industrieel complex Het is een van de belangrijkste « schaduw »-organisaties, die het buitenlands beleid van de VS controleert en « de belangrijkste » ter wereld is. de drijvende kracht achter het begin van een echte « wereldregering »… « ..

REGENERATIEF KAPITALISME

Larry Lunt leidt ook Armonia, een Amerikaans beleggingsfonds dat « het familievermogen diversifieert door de portefeuille uitsluitend uit te breiden met impactbeleggingen(22) « , waarbij zijn fondsen « verder gaan dan duurzaamheid (sic) om regeneratieve praktijken in landbouw, financiën en bedrijfsleven(23) aan te nemen en te bevorderen » . De Lunt Foundation is partner, evenals Ashoka en het Capital Institute, waarvan Larry Lunt ook lid is. De tweede werd opgericht door John Fullerton, een voormalige JP Morgan, nu geïnteresseerd in een regeneratieve economie, een regeneratief kapitalisme, een financiering voor een regeneratieve wereld… met als partners bedrijven en stichtingen die bestaan uit leden met dezelfde profielen als hierboven beschreven: bankiers, captains of industry, journalisten, onder wie we uitgevers van boeken over bewustzijn of verantwoord ondernemen vinden; aanhangers van autopoiesis(24)financiers oprichters van investeringsfondsen, « bankiers voor het algemeen belang » (sic)(25)

Tot de partners van Ashoka België behoren Bank Degroof Petercam, de Koning Boudewijnstichting, McKinsey & Company, Schola ULB en Youthstart, dat jonge werkzoekenden helpt « wakker te worden », met partners als De Echo, De TijdBNP Paribas, KPMG, Total, Deme (cf. Alexandra Jaspar), Lloyd’s, Nespresso, Luminus… 

De Koning Boudewijnstichting (KBF) is partner van het Fonds Baillet Latour, waarvan Thomas Leysen voorzitter is. De FRB wordt voorgezeten door Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België, maar ook gouverneur van het Internationaal Monetair Fonds. Pierre Wunsch is lid van de GEES (Group of Experts in charge of theExit Strategie) opgericht door Sophie Wilmès toen zij Eerste Minister was, waar hij samenwerkte met Mathias Dewatripont (maar ook Marc Van Ranst, Marius Gilbert, Johnny Thijs, Inge Bernaerts, Emmanuel André, Erika Vlieghe, die gedurende twee jaar rapporten maakten die het leven van meer dan 11 miljoen Belgen regelden.(26)), voormalig uitvoerend directeur van de Nationale Bank van België, huidig uitvoerend lid van I3H(27) met als voorzitter en oprichter Michel Goldman, die op de website van I3H vergeet te vermelden dat hij ook voorzitter was van de AstraZeneca Foundation in België.(28). Het wordt nog gênanter wanneer we ontdekken dat de Koning Boudewijnstichting het I3H heeft gefinancierd voor een bedrag van 20.000 euro in 2021(29), minder dan de 150.000 euro die in 2020 aan de KU Leuven is gegeven en de 50.000 euro in 2021. Wunsch geeft daarom geld aan zijn collega Dewatripont. Het Fonds Baillet Latour, waarvan de FRB partner is, heeft een wetenschappelijk comité onder voorzitterschap van Geert Leroux-Roels, lid van de klinische adviesraad van Osivax, waarvan de investeerders de Wellcome Trust (GSK), het Waals Gewest, de Europese Commissie, enz. zijn, en waarvan de partners UZ Gent, de Universiteit Antwerpen, het Waals Gewest, Bio Tech bedrijven, enz. zijn.

KRIJG EEN IDEE…

We zouden nog wel even door kunnen gaan met het traceren van een web van banden tussen publieke en particuliere structuren, dat leidt tot een totale overname van de samenleving door afgezanten die ervoor zorgen dat de ideeën die in enkele van de belangrijkste denktanks die in dit artikel worden beschreven, in de praktijk kunnen worden omgezet. We beginnen met de Lunt Foundation en komen uit bij een groot aantal multinationals, miljardairs die een Nieuwe Wereldorde organiseren, politici, captains of industry… om er op terug te komen, en met een andere blik haar belangstelling te zien voor de financiering van kranten als BAM!, onze Belgische collega’s, Rob Hopkins, verenigingen die verband houden met landbouw, geestelijke gezondheid, hygiëne, kunst, gezonde voeding(30)… Men kan niet anders dan vaststellen dat, naast hun mooie woorden, hun « volledig bewustzijn », hun « respect voor de aarde en de landbouw »… hun echte partners en hun echte bestaansredenen: de Trilaterale Commissie, Bilderberg, de Raad van Buitenlandse Betrekkingen en de groep multinationals, banken en investeringsfondsen die zij vertegenwoordigen: Total, Sanofi, Carrefour, JP Morgan, Gilead, BASF, Suez, Fortis Belgium, Fiat, American Express, AOL Time Warner, Lockeed Martin, Pfizer, Shell; Xerox.…; omringd door de grote instellingen (IMF, OESO, WTO, WHO, NAVO…) en regeringen, dienaren van de macht, echte doorgeefluiken van de belangen van het kapitaal; de grote media zorgen voor de show, de belangrijkste leiders van de grote persgroepen en hun « ster »-journalisten hebben hun entree in deze zeer besloten clubs. 

Dit is de aporia(31): in hun project om « de wereld te regenereren » zijn de apostelen van de CAC 40 en de Dow Jones(32) niet geloofwaardig: zij prijzen de natuur en het leven terwijl zij investeren in de multinationals die deze vernietigen. Aan de rand van de woestijn creëren ze oases, beschermde gebieden waarvan zij en hun gezinnen zullen profiteren. Terwijl zij de vruchten plukken van Total, tuinieren zij op hun « ecologisch verantwoorde » boerderij. Ze blijven rijk worden achter het gordijn zoals voorheen, de realiteit van hun vernietiging verbergend, de media controlerend zodat het niet aan het licht komt, of tenminste zodat niemand ziet wie verantwoordelijk is. 

Toch is het precies dit soort bedrijven dat zal moeten verdwijnen als we het land dat nog niet gekoloniseerd is en de mensen die het nog niet hebben uitgebuit willen redden, om te hopen dat er iets anders kan beginnen… Er zal geen « andere wereld » zijn zolang deze bestaat. Al het andere is zinloos, en instemmen met een debat over hun spelletjes, hun steekspelen, het verkiezingsspektakel, het lezen van de persberichten van de multinationals, is instemmen met wat zij zijn. Het is het goedkeuren van hun overheersing van ons leven. 

Bij hun destructieve activiteiten moeten ze voor publiciteit zorgen om de mensen ervan te overtuigen dat ze goed bezig zijn. Wie overtuigen? Het publiek, zeker, zodat hun investeringen niet bezoedeld worden en de aandeelhouders lijden, maar zijzelf zijn waarschijnlijk ook goed bezig in een vorm van joods-christelijk denken, zichzelf ervan overtuigend dat zij goed doen door filantropie, en maken waarschijnlijk onbewust een daad van berouw voor al het kwaad dat zij verspreiden. Verwijzend naar de denktanks die we in dit artikel hebben beschreven, waaronder het World Economic Forum, zegt Geoffrey Geuens over hen dat « ze allemaal dezelfde leiders en dezelfde financiers hebben »(33). Wij herinneren ons dat de Belgische « deskundige » Marc Van Ranst het publiek in Chatham House, een van deze machtscentra, uitlegde hoe een pandemie kan worden gecreëerd(34).

Het is geen toeval dat Larry Lunt, van de gelijknamige stichting, deel uitmaakt van het bestuur van organisaties als Synergos, opgericht door David Rockefeller en zijn dochter. David Rockefeller, erevoorzitter van de Trilaterale Commissie, oprichter en lid van de raad van bestuur van de Bilderberggroep, is de meest voorbeeldige incarnatie van « globalisering ». Als erevoorzitter van de Council of Foreign Relations, een legendarisch figuur in de New Yorkse haute finance en voormalig hoofd van de Chase Manhattan Bank, neemt hij nu een centrale plaats in op het schaakbord van de nieuwe economische wereldorde: die van voorzitter van de internationale raad van diezelfde financiële instelling. « .(35)

Je kunt een systeem niet veranderen met de manier van denken die het heeft gecreëerd. Degenen die de boot hebben bestuurd die ons naar de val heeft geleid, de redder laten spelen en een reeks organisaties financieren om hen beter te kunnen controleren, is hun overheersing verzekeren en het graf van de mensheid graven. 

Alexandre Penasse

* Over dit artikel is een geïllustreerde video gepubliceerd op onze website: https:// media.kairospresse.be/video/2022/J_ai_demande_a_LUNT.mp4

Zwart & helder
Notes et références
 1. https://skoll.org/about/board/
 2. https://skoll.org/attendee/jeff-skoll/
 3. SAP (Services and Support), est « l’un des principaux producteurs mondiaux de logiciels pour la gestion des processus métier ».
 4. https://www.linkedin.com/company/sap/
 5. Voir https://www.kairospresse.be/lheure-des-laches/
 6. https://makesense.org/en/donor-circle/
 7. https://www.linkedin.com/in/pascalstefani/?originalSubdomain=fr
 8. https://www.adventinternational.com/about/
 9. « Un homme fortuné qui dépense son argent pour les plus démunis presque exclusivement à l’aide de technologies de haut niveau renforce l’idée que le développement repose sur l’action caritative et l’»apport de solutions» aux pauvres qui reçoivent leurs faveurs des riches sans changement fondamental de la manière dont fonctionne le monde: sans mettre fin aux paradis fiscaux, sans limitation du pouvoir des entreprises et sans évolution des économies néolibérales». Voir Lionel Astruc, L’art de la fausse générosité. La Fondation Bill & Mélinda Gates, Actes Sud, 2019, pp.36–37..
 10. Geoffrey Geuens, Tous pouvoirs confondus. État, Capital et Médias à l’ère de la mondialisation, EPO, 2003, p. 24
 11. Ibid., p. 27
 12. Pour avoir une idée précise de qui sont ces hommes de pouvoir que nous citons sans pouvoir en faire une large description, voir Geoffrey Geuens, Tous pouvoirs confondus. Etat, Capital et Médias à l’ère de la mondialisation, Ibid.
 13. https://www.bilderbergmeetings.org/meetings/meeting-2019/participants-2019
 14. https://www.mediahuis.com/app/uploads/2022/03/Mediahuis-AnnualReport-2021_EN_Lowres.pdf
 15. https://www.bilderbergmeetings.org/meetings/meeting-2022/participants-2022
 16. Pour plus d’infos sur le personnage, tapez « Reynders » dans la barre de recherche du site de Kairos.
 17. Howard Zinn, Une histoire populaire des États-Unis. De 1492 à nos jours, Agone, 2002, p. 629–630.
 18. Geoffrey Geuens, Tous pouvoirs confondus. État, Capital et Médias à l’ère de la mondialisation, p. 30
 19. Ibid., p. 31
 20. Ibid., p. 32–3320. S
 21. https://acrobat.adobe.com/link/track?uri=urn:aaid:scds:US:0c46ea41-6a2a34cc-a86b-5d20c77ef975#pageNum=1:.https://www.trilateral.org/people/thomas-leysen/. On y trouve aussi Alexia Bertrand, fille d’un riche industriel président de DEME, elle est députée et a été chef de cabinet de Didier Reynders.
 22. https://www.preqin.com/data/profile/investor/armonia/83737
 23. https://armoniallc.com/
 24. « Propriété d’un système à se produire lui-même »
 25. https://capitalinstitute.org/our-partners/
 26. https://www.kairospresse.be/155505/?highlight=Wunsch+
 27. Sorte de Think Tank visant « à former la prochaine génération de professionnels de la santé et à développer les connaissances scientifiques pour contribuer efficacement au développement de technologies et de stratégies innovantes », chapeauté par l’Université Libre de Bruxelles. https://i3health.eu/
 28. https://theconversation.com/profiles/michel-goldman-890976
 29. https://www.kbs-frb.be/fr/drug-repurposing-rare-diseases
 30. https://luntfoundation.org/
 31. « Dans un raisonnement, contradiction, difficulté qui semble insurmontable »
 32. Indices boursiers.
 33. Geoffrey Geuens, Tous pouvoirs confondus. État, Capital et Médias à l’ère de la mondialisation, p. 85.
 34. https://www.kairospresse.be/les-bons-conseils-de-marc-van-ranst-en-casde-pandemie
 35. Geoffrey Geuens, Tous pouvoirs confondus. État, Capital et Médias à l’ère de la mondialisation, p. 87. Le Livre est publié en 2003. David Rockefeller est depuis décédé, en 2017.
Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration

Espace membre

Leden