Ik twijfel, daarom ben ik… een samenzweringstheoreticus!

Er zijn algemene sterftecijfergegevens voor België beschikbaar voor de eerste drie kwartalen van 2021. Dit omvat alle sterfgevallen door alle oorzaken, inclusief covid. In de afgelopen vijf jaar en in de eerste drie kwartalen van het jaar is het totale aantal sterfgevallen het laagst in 2021 (zie onderstaande grafiek), ondanks een groeiende en vergrijzende bevolking.

Waarom dan eind 2021 een « covid-veilig ticket » invoeren, beperkende maatregelen handhaven (maskers, enz.) en in feite een inentingsplicht organiseren die zijn naam niet zegt? Natuurlijk stel ik deze vraag omdat ik een samenzweringstheoreticus ben!

In opklimmende volgorde, sterfte in de eerste 3 kwartalen, in 2021 en in de voorgaande 4 jaar. Bron: Christophe de Brouwer,  https://graphiques-belgique.over-blog.com

Waaraan stierven we in België in het jaar van de covid? 

Laten we dit in perspectief plaatsen: in 2020 waren er over het hele jaar 127.000 sterfgevallen in België, waarvan ongeveer 16.000 te wijten waren aan covid en niet 23.000 zoals overgeteld door de Belgische autoriteiten (een overgetelde telling van ongeveer 44% — lees « Waaraan sterven de Belgen? »(1)). Toch lijkt dit veel, maar er zijn verschillende verklaringen die niet rechtstreeks verband houden met het virus zelf.

In de voorgaande twee jaren, 2018 en 2019, was de seizoensgriep mild. Milde jaren worden altijd gevolgd door een inhaaljaar. Dit is het « oogst »-effect: meer bejaarden, meer bejaarden met een proeftijd en tenslotte meer sterfgevallen zodra een iets virulenter virus opduikt, of het nu griep is of covid.

Volgens de WHO waren in België in 2016 niet-overdraagbare ziekten (kanker, beroertes, Alzheimer, enz.) verantwoordelijk voor 86% van alle sterfgevallen (meer dan 95.000 van de 111.000). Het is algemeen bekend dat deze ziekten sterk samenhangen met bekende risicofactoren die kunnen worden beïnvloed. Met 16.000 sterfgevallen in 2020 kan covid veruit de grootste doodsoorzaak in België zijn. Tabak alleen al doodde drie keer zoveel mensen als covid (in 2020, wereldwijd). De staat van dienst van industrieel voedsel en de bevordering ervan met instemming en steun van onze autoriteiten is nog slechter.

Het risico van een individu om te sterven hangt grotendeels samen met bekende sociale determinanten en risicofactoren, waaronder voor covid. Kunnen we rekenen op RTBF en de media om het evenwicht te herstellen? Nee, en zeker niet sinds het begin van de Covid crisis.

In België hebben de regeringen Wilmès en De Croo een bijzonder desastreuze aanpak van de covidusepidemie ten uitvoer gelegd, met vele vermijdbare sterfgevallen tot gevolg: het buitenspel zetten van de eerstelijnsgezondheidszorg en dus het in de steek laten van veel patiënten, vooral in bejaardentehuizen waar de meest kwetsbare bevolkingsgroepen zich bevinden, het verbod om bepaalde goedkope geneesmiddelen voor te schrijven ten gunste van nieuw op de markt gebrachte geneesmiddelen die noodzakelijkerwijs zeer duur zijn (en over het algemeen ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk, zoals Remdesivir), een unieke strategie op basis van experimentele en dure vaccins, waardoor een klimaat van angst wordt geschapen dat bijzonder schadelijk is voor het Belgische immuunsysteem, enz.

Francis Leboutte, http://liege.mpOC.be

Notes et références
  1. https://covidrationnel.be/2021/04/14/de-quoi-meurent-les-belges/

Espace membre

Leden