Het militair-industrieel complex van Rusland presenteert zijn nieuwste innovaties op de beurs Army-2023

Met het besluit van de Verenigde Staten om het sturen van F‑16 gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne goed te keuren, ontdekken de mensen in de EU in real time wat hun politieke elites voor hen beslissen en waarschijnlijk niet volledig beseffen. Dit is de ultieme stap naar de directe betrokkenheid van Duitsland in het bijzonder, en Europa in het algemeen, in een oorlog tegen Rusland. Tegelijkertijd is ook de militaire capaciteit van het grootste land ter wereld duidelijk. Hoewel Kairos, een antiproductivistisch tijdschrift voor een fatsoenlijke samenleving, oorlog verafschuwt en pleit voor een vermindering van het wapenbudget, moeten we realistisch blijven: tegenover het westerse imperialisme, geleid door de VS, houden we geen tandenstoker omhoog om onszelf te verdedigen.

Zonder oorlogspropaganda in welke richting dan ook, ook al wordt het voor velen steeds duidelijker dat de oorsprong van het conflict veel complexer en heel anders is dan wat de mainstream media voortdurend als boodschap uitzenden, is het noodzakelijk om de balans op te maken van wat het Russische militair-industriële complex presenteert als nieuwe ontwikkelingen op de Army-2023 tentoonstelling, waar ook 85 buitenlandse bedrijven en organisaties uit 7 landen op afkwamen, waaronder 69 buitenlandse delegaties onder leiding van ministers van Defensie en stafchefs. 

We zijn ver verwijderd van Russische soldaten die met schoppen vechten en vaatwassers uit elkaar halen om de geïntegreerde circuits terug te vinden. 

De beelden die van het conflict worden uitgezonden komen niet uit een videospel. De realiteit is dat honderdduizenden levens worden opgeofferd, net als in 14–18 in de loopgraven van Verdun.

Foto: Ilja Maximov/RG
Foto: Ilja Maximov/RG

De XIe Conferentie van Moskou over internationale veiligheid, georganiseerd onder auspiciën van het Russische Ministerie van Defensie, opende op 14 augustus in het Patriot tentoonstellings- en congrescentrum in Kubinka, Moskou. Het evenement vindt plaats naast de Army-2023 International Military-Technical Exhibition, waar elk jaar militair materieel wordt getoond en dat dient als platform voor het Russische militair-industriële complex. Dit jaar tonen 1.500 toonaangevende Russische defensiebedrijven hun producten, waaronder een selectie van 28.000 militaire en dual-use samples die zijn getest onder echte gevechtsomstandigheden in Oekraïne en verfijnd naar aanleiding van feedback uit het veld. Het evenement trok 85 buitenlandse bedrijven en organisaties uit zeven landen, waaronder 69 buitenlandse delegaties onder leiding van ministers van Defensie en stafchefs.

Er zijn verschillende nieuwe items in de tentoonstelling en een aantal van de interessantste worden hieronder beschreven. 

Ontwikkelaars in Nizhny Novgorod hebben een serie nieuwe pantservoertuigen gepresenteerd, waaronder een vierassige pantserwagen die de kenmerken van verschillende bekende modellen combineert. De bepantsering is aanzienlijk versterkt, met bescherming tegen mijnen en luiken aan de achterkant zodat troepen het voertuig gemakkelijk kunnen verlaten. 

Het 152-mm Malva zelfrijdende artillerie kanon op wielen is ook een indrukwekkende toevoeging. Het is gebaseerd op het BAZ-chassis met een 8x8 wielopstelling en is ontworpen om verdedigingswerken, batterijen artillerie, raketten en mortieren, luchtverdedigingssystemen, colonnes gepantserde voertuigen en vijandelijke troepen te vernietigen. Het 2S43 zelfrijdende voertuig is bewapend met een 152mm 2A64 houwitser en kan de ‘gelijktijdige aanval’ vuurmodus gebruiken. 

De ultrabeschermde versie van het beroemde ‘Tiger‑M’ pantservoertuig werd ook gepresenteerd, met versterkte bepantsering en speciale luchtpantserschilden voor maximale bescherming, evenals een nieuwe versie van het Spartak pantservoertuig, uitgerust met een 57 mm SAZP-57 kanon om landdoelen aan te vallen. 

De hoofdgevechtstanks T‑80BVM en T‑72B3M zijn aangepast voor maximale bescherming, met extra blokken ‘reactieve bepantsering’ en luchtschilden. 

Het Quasimast-systeem, uitgerust met videocamera’s en een thermische camera voor bewaking en verkenning, kan apparatuur tillen tot een hoogte van 80 meter. 

Tot slot is de ZAK-23E een gevechtsvoertuig gebaseerd op de BTR-82, bewapend met 23mm 2A7 automatische kanonnen en uitgerust met een eigen radar voor verdediging tegen kleine onbemande luchtvaartuigen. 

Westerse uitrusting en wapens die door de Russen zijn teruggehaald nadat ze door NAVO-landen aan Kiev waren geleverd, worden tentoongesteld in een speciaal paviljoen. Er worden meer dan 870 items tentoongesteld, waaronder een Australisch Bushmaster pantservoertuig, een Amerikaanse M113-persoonsdrager en een Franse AMX-10RCR wieldruktank. Hoewel sommige monsters werden vernietigd, werden andere door de Oekraïners achtergelaten tijdens gevechten en zijn ze nog in perfecte staat. Russische wapenexperts onderzoeken elk detail van deze trofeeën om de bewapende capaciteiten van Moskou te verbeteren. De tentoonstelling belicht ook de verboden wapens die de Oekraïners gebruiken, zoals westerse antipersoonsmijnen, kogelhulzen met duizenden dodelijke naalden, clustermunitie en zelfs chemische wapens. De holding Vysokotochnyye Kompleksy meldde dat Russische specialisten al zes typen westerse voertuigen hadden onderzocht die het Russische leger sinds het begin van de oorlog in beslag had weten te nemen.

Foto: Ilja Maximov/RG

Het evenement biedt bedrijven de gelegenheid om hun nieuwste technologieën en innovaties in de defensie-industrie te laten zien en landen om discussies aan te gaan over veiligheidskwesties en potentiële partnerschappen. Ondanks pogingen om het evenement te verstoren, blijft het een cruciaal platform voor het Russische militair-industriële complex en een belangrijke kans voor internationale samenwerking in de defensiesector. Het Russische ministerie van Defensie voorspelt dat de contracten die in de marge van het forum zijn getekend meer dan 433 miljard roebel waard zullen zijn.

Anne-Laure Rémy

Espace membre

Leden