Externe bijdrage

Gewelddadig optreden tegen protesten in Oekraïne

Dit artikel is geschreven door Maxim Goldarb, voorzitter van de partij Unie van linkse krachten (voor een nieuw socialisme). Het getuigt van het geweld van de repressie in Oekraïne sinds 2014. Dit staat ver af van de gedempte toespraken van westerse politici tijdens hun reizen naar Oekraïne, of van Zelensky’s rondreis door Europa. Achter de gladgestreken beelden: moorden op tegenstanders, willekeurige arrestaties, gevangenschap, geminachte vrijheid van meningsuiting. 

Oekraïne is lang beschouwd als het vrijste land in het post-Sovjetgebied. Tot tien jaar geleden konden politieke partijen en overheidsorganisaties uit alle richtingen en diverse media vrij opereren in onze staat, en oefenden politici, journalisten en activisten van de oppositie openlijk en moedig kritiek uit op de autoriteiten. Elke poging om kritiek op de autoriteiten in hun activiteiten te verhinderen, veroorzaakte een groot schandaal.

Maar alles is radicaal veranderd sinds de Euromaidan van 2014. Het rechtse oligarchische regime, dat aan de macht kwam met een nationalistische ideologie, begon zijn tegenstanders streng te vervolgen, met behulp van terroristische methoden.

Het meest tragische voorbeeld van niet alleen vervolging, maar ook moord door het heersende regime in Kiev op zijn ideologische tegenstanders vond plaats in Odessa op 2 mei 2014, toen nationalistische activisten, met de volledige medeplichtigheid en hulp van de autoriteiten, antifascistische activisten blokkeerden in het gebouw van het Huis van de Vakbonden en het gebouw in brand staken. En velen sprongen uit de ramen van de brandende mensen waren al klaar op de grond. In totaal kwamen toen meer dan 40 mensen om, onder wie Vadim Papura, een lid van de Komsomol (Communistische Jeugd), en Andrei Brazhevsky, een lid van de linkse organisatie Borotba.

Niemand is ooit gestraft voor deze misdaad, hoewel de deelnemers eraan op talloze foto’s en video’s zijn vastgelegd. Bovendien werd een van de organisatoren van dit bloedbad later voorzitter van het Oekraïense parlement, en werd de tweede afgevaardigde op de lijsten van de partij van voormalig president Porosjenko.

Ook de moordenaars van een aantal bekende oppositiepolitici en journalisten die sinds 2014 zijn overleden, zijn niet gestraft: voormalig parlementslid voor de Socialistische Partij van Oekraïne Valentina Semenyuk-Samsonenko (moord vermomd als zelfmoord, 27 augustus 2014); voormalig parlementslid, organisator van oppositieacties Oleg Kalashnikov (vermoord op 15 april 2015); populaire schrijver en antifascistische publicist Oles Buzina (vermoord op 16 april 2015) en vele anderen.

De activiteiten van de grootste linkse partij van het land op dat moment, de Communistische Partij van Oekraïne, werden verboden.

Bovendien zijn politici, journalisten en oppositieactivisten, veelal van linkse signatuur, de afgelopen jaren geslagen, gearresteerd en opgesloten op grond van valse beschuldigingen van « hoogverraad » en andere openlijk politieke beschuldigingen. Dit gebeurde in het bijzonder met de journalisten Vasili Muravitski, Dmitri Vasilets, Pavel Volkov, mensenrechtenactivist Ruslan Kotsaba en anderen. Het is kenmerkend dat deze beschuldigingen in de rechtbanken, zelfs onder druk van de autoriteiten, over het algemeen zijn gestrand en volstrekt onhoudbaar zijn gebleken.

Jaar na jaar is de situatie verslechterd, vooral nadat Vladimir Zelensky president van Oekraïne werd. De officiële reden voor de volledige eliminatie van de restanten van burgerlijke vrijheden en het begin van openlijke politieke repressie was het militaire conflict in Oekraïne dat in februari 2022 begon.

Alle oppositiepartijen in Oekraïne, waarvan de meeste links zijn, waaronder de Unie van Linkse Krachten (Voor Nieuw Socialisme), die ik leid, zijn verboden op basis van verzonnen en gekopieerde beschuldigingen dat zij « pro-Russisch » zouden zijn.

Tegelijkertijd vertegenwoordigde het enige lid van het Oekraïense parlement dat openlijk ging werken bij de door Rusland op het grondgebied van Oekraïne gecreëerde autoriteiten, Oleksiy Kovalyov, de partij van president Zelensky, Dienaar van het Volk. Bovendien is de regerende partij gedurende de hele oorlog opgeschrikt door spraakmakende corruptieschandalen die het gezag van de autoriteiten in de ogen van het volk ondermijnen en de restanten van het gezag van Oekraïne in de ogen van de internationale gemeenschap catastrofaal vernietigen (vice-kabinetschef van president Kyrylo Timosjenko, Minister van Defensie Oleksiy Reznikov en zijn plaatsvervanger Vyacheslav Shapovalov, onderminister van Gemeenschappen, Gebieden en Infrastructuurontwikkeling Vasily Lozinsky, voorzitter van de Raad van Bestuur van Naftogaz Ukrainy Andriy Kobolev, hoofd van het regionale militaire bestuur van Dnepropetrovsk Valentyn Reznichenko, en anderen). Hoewel juist deze « activiteit » van de regeringspartij een directe bedreiging vormt voor de veiligheid en het bestaan van het land, is zij om de een of andere reden nog niet door de autoriteiten verboden.

De Veiligheidsdienst van Oekraïne (SBU) heeft op beschuldiging van hoogverraad een aantal opinieleiders en journalisten gearresteerd die zich voor de oorlog in de media hebben uitgelaten en kritiek hebben geuit op de regering. Allen werden beschuldigd van het bevorderen van een pro-Russisch standpunt, hoogverraad, spionage, propaganda, enz.

In februari-maart 2022 werden bekende bloggers en journalisten gearresteerd wegens hoogverraad en in voorlopige hechtenis genomen (SIZO), zoals: Dmitry Dzhangirov (een aanhanger van linkse standpunten, werkte samen met onze partij), Yan Taksyur (een aanhanger van linkse standpunten), Dmitry Marunich, Mikhail Pogrebinsky, Yuri Tkachev, enz.

De reden voor hun detentie was helemaal niet een kortstondig verraad, maar de angst van de autoriteiten voor hun publieke positie, die niet samenviel met het officiële standpunt.

In maart 2022 verdween historicus Alexander Karevin, bekend om zijn actief burgerschap, spoorloos nadat agenten van de SBU zijn huis hadden bezocht. Karevin heeft herhaaldelijk kritiek geuit op het optreden van de Oekraïense autoriteiten op het gebied van menswetenschappen, taalbeleid en historisch geheugenbeleid.

In februari 2023 werd Dmitry Skvortsov, een orthodoxe publicist en blogger, in een klooster bij Kiev gearresteerd en in voorlopige hechtenis genomen.

In maart 2022 in Kiev, op verdenking van art. Advocaat, mensenrechtenactivist, bekend om haar antifascistische houding Olena Berezhnaya, die in december 2021 in de VN-Veiligheidsraad sprak over de wetteloosheid die in Oekraïne plaatsvindt, werd aangehouden en in een centrum voor voorlopige hechtenis geplaatst.

Op 3 maart 2022 werd de SBU in Kiev gearresteerd wegens overtreding van art. 109 van het Oekraïense wetboek van strafrecht (« acties gericht op het met geweld wijzigen van de constitutionele orde of het grijpen van de staatsmacht ») en in een centrum voor voorlopige hechtenis geplaatst tot eind 2022, de linkse activisten en antifascistische broers Alexander en Mikhail Kononovichi. Daar werden ze geslagen en gemarteld en werd hun niet tijdig medische hulp verleend.

In mei 2022 arresteerde de SBU in Dnipro de broer van voormalig presidentskandidaat Oleg Tsarev, Oekraïens staatsburger Mikhail Tsarev, wegens « destabilisering van de sociaal-politieke situatie in de regio ». Als gevolg daarvan werd hij in december 2022 wegens terrorisme veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf.

Op 7 maart 2022 verdwenen zes activisten van de oppositieorganisatie Patriots for Life spoorloos in Severodonetsk, en in mei 2022 plaatste een van de leiders van de Azov-groep, Maxim Zhorin, een foto van hun lichamen op internet, waarbij hij beweerde dat zij « werden geëxecuteerd » en dat hun moord verband hield met hun positie en werd uitgevoerd door paramilitaire structuren.

Op 12 januari 2023 werd Sergej Titov, een inwoner van Belaja Tserkov, een halfblinde gehandicapte met een geestesziekte, gearresteerd en in een voorarrest geplaatst en voor « saboteur » verklaard. Op 2 maart 2023 werd gemeld dat hij in het voorarrest was overleden.

Sinds november 2022 zit Dmitry Shymko uit Khmelnytsky in de gevangenis vanwege zijn politieke overtuiging.

Honderden gewone burgers zijn in het huidige Oekraïne al vervolgd omdat zij politieke inhoud op het internet hadden gezet die de autoriteiten verboden achtten.

De autoriteiten hebben de Oekraïense informatieruimte, met inbegrip van het internet, streng onder controle. Alle persoonlijke publicaties van burgers over fouten aan het front, over corruptie bij de autoriteiten en het leger, over leugens van ambtenaren worden tot misdaden verklaard. Deze mensen, evenals bloggers en beheerders van TG-kanalen, zijn het slachtoffer van pesterijen door de politie en de veiligheidsdienst.

In het voorjaar van dit jaar werden volgens de SBU 26 telegramkanalen geblokkeerd, waarin mensen elkaar informeerden over de huidige locaties van distributie van mobilisatieoproepen. Zes ambtenaren werden gefouilleerd en de verdenkingen werden aan hen doorgegeven. Zo werden openbare pagina’s in de regio’s Ivano-Frankivsk, Tsjerkassy, Vinnitsa, Tsjernivtsi, Kiev, Lviv en Odessa geblokkeerd, waarop meer dan 400 gebruikers waren geabonneerd. Publieke bestuurders riskeren jaren gevangenisstraf.

In maart 2022 werd artikel 436–2 « Rechtvaardiging, erkenning van legaliteit, ontkenning van gewapende agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne, verheerlijking van de deelnemers daaraan » in het wetboek van strafrecht van Oekraïne opgenomen, dat feitelijk gericht is tegen iedere Oekraïense burger die iets anders heeft dan het officiële politieke standpunt.

Deze norm is zo geformuleerd dat hij in wezen voorziet in bestraffing van « gedachtemisdrijven » — woorden, zinnen die niet alleen in het openbaar worden uitgesproken, maar ook in een privé-gesprek, geschreven in een privé-bericht of een SMS-bericht dat via de telefoon wordt gezegd. In feite gaat het om een inbreuk op de privacy van burgers, op hun gedachten. Dit werd in feite bevestigd door zijn rechtshandhavingspraktijk — veroordeling voor likes, privé telefoongesprekken, enz. Voor eenvoudige gesprekken op straat en likes op het internet onder berichten stonden in maart 2023 380 veroordelingen in het register van rechterlijke uitspraken, waaronder die met echte gevangenisstraffen.

Zo werd in juni 2022 in Dnipro een inwoner van Mariupol veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, met een proeftijd van 2 jaar, die in maart 2022 beweerde dat de beschieting van de burgerbevolking en de civiele infrastructuur in Mariupol was uitgevoerd door militairen van de Oekraïense strijdkrachten (UF).

Een ander vonnis, gebaseerd op de resultaten van een telefoongesprek in maart 2023, werd uitgesproken tegen een inwoner van Odessa, die werd veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk wegens « onpatriottische en staatsvijandige » gesprekken op een mobiele telefoon.

Een inwoonster van het dorp Maly Bobrik in de regio Sumy, die in april 2022 bij haar rechtbank in aanwezigheid van 3 personen de acties van de Russische autoriteiten ten aanzien van Oekraïne, die haar schuld niet erkenden, goedkeurde, is veroordeeld op grond van deel 1 van art. 436–2 van het Wetboek van Strafrecht in juni 2022 voor een daadwerkelijke straf van zes maanden gevangenisstraf.

Ten minste 25 Oekraïners zijn veroordeeld wegens « anti-Oekraïense activiteiten » op sociale netwerken. In Odnoklassniki zijn 19 mensen door wetshandhavers gestrand aangetroffen. Volgens het onderzoek verspreidden deze inwoners van Oekraïne « Z »-symbolen en Russische vlaggen op hun pagina’s en noemden zij de invasie « bevrijding ».

Er werden ook veroordelingen uitgesproken tegen degenen die dergelijke publicaties niet verspreidden, maar ze alleen « leuk vonden » (hun instemming betuigden op sociale netwerken) — in de teksten van ten minste twee vonnissen staat dat de zogenaamde « likes » tot doel hadden « het idee te verspreiden onder een groot aantal mensen door de grenzen van het grondgebied van Oekraïne te wijzigen » en « de gewapende agressie van de Russische Federatie te rechtvaardigen ». De reden voor het onderzoek was dat persoonlijke pagina’s vrij toegankelijk zijn en dat gelikete publicaties door veel mensen kunnen worden gezien.

Zo werd in mei 2022 in Uman een gepensioneerde veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf met een proeftijd van een jaar omdat zij « wegens de afwijzing van de huidige Oekraïense autoriteiten … op het internetnetwerk Odnoklassniki de zogenaamde « likes » (tekens « klasse ») heeft toegekend aan een aantal publicaties waarin de gewapende agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne wordt gerechtvaardigd ».

In Kremenchug in mei 2022, volgens art. 436–2 van het strafwetboek van Oekraïne is een Oekraïense burger veroordeeld die onder een bijnaam (netwerknaam, pseudoniem) in Odnoklassniki sprak over nazi’s in Oekraïne en de ontwikkeling van biologische wapens die door het Pentagon worden gefinancierd.

De repressie van de huidige regering tegen degenen die het er niet mee eens zijn, heeft van Oekraïne de minst vrije staat in Europa gemaakt, een staat waar iedereen die zich durft te verzetten tegen de autoriteiten, de oligarchie, het nationalisme en het neonazisme zijn vrijheid en vaak zijn leven riskeert.

Wij verzoeken u deze informatie zoveel mogelijk te verspreiden, omdat in de huidige situatie alleen brede internationale publiciteit aan de in dit artikel gepresenteerde feiten kan helpen duizenden mensen te redden wier vrijheid en leven nu in Oekraïne daadwerkelijk worden bedreigd.

Espace membre

Leden