Getuigenis van Manu en Sandrine in de vrije zone: Stockholm, Zweden

Filmmakers die naar Zweden zijn gegaan om het rookgordijn van de media te doorkruisen en met eigen ogen te zien wat er gaande is, om beelden mee terug te nemen en getuigenis af te leggen, Manuel Poutte schreef ons hun eerste indrukken bij hun aankomst in Stockholm. Wat hier opvalt is dat er geen informatie is over wat er elders gebeurt. Deze omerta spreekt boekdelen.

Lyrisch…

We komen aan op de luchthaven van Stockholm en merken meteen dat de mensen hier geen maskers dragen. Zonder elkaar te raadplegen, komen er tranen in onze beide ogen. Tranen komen van het zien, van het herontdekken van vrije gezichten, van het zien van vrouwen en mannen zonder dat afschuwelijke stuk stof, het kleed van onze mond, onze woorden en onze menselijkheid.

Gourmands…

Kort daarna, in een winkelgalerij, zie ik een taartenwinkel… Ik hou van taarten… Ik wil naar binnen, maar ik heb al de reflex om buiten te wachten. Verschillende mensen lopen me voorbij en ik besef dat het al in me is opgekomen… deze slechte gewoonte. Hier zijn geen rijen, geen infantilisatie van wezens die verplicht zijn achter elkaar in de rij te gaan staan, zoals kinderen op de middelbare school. Hier kun je binnenkomen wanneer je maar wilt.

Beesten…

Wij lopen op straat, wij glimlachen naar iedereen en de Zweden begrijpen het niet, zij kijken ons aan als twee stomverbaasde idioten, maar het kan ons niet schelen, wij willen hun gezichten aanvreten en tegen hen zeggen en schreeuwen: jullie beseffen niet waar wij vandaan komen!

Verbaasd…

Je stapt op de bus, je stapt uit in de metro, je stapt op de trein, je gaat een warenhuis binnen, niemand draagt het masker. Alles is zoals het was en zoals het moet blijven. Ik film het allemaal met passie. Ik had nooit gedacht dat zulke banale dingen ooit uitzonderlijk konden worden.

Dat is het, iedereen maakt deel uit van de rampenfilm waar ze zoveel over gehoord hebben. En hij redt de wereld door thuis voor zijn TV te blijven! Helden van de bank

Plotseling, in een gangpad van groenten en fruit, zijn we bang om naar huis te gaan, in de dictatuur van de absurde heerschappij waar het volk, masochistisch gemaakt, geleerd heeft te houden van de misbruiken die het ondergaat… En hij vraagt zelfs om meer… Dat is het, iedereen maakt deel uit van de rampenfilm waarover hij verteld werd. En hij redt de wereld door thuis voor zijn TV te blijven! Helden van de bank.

Verbannen…

Op de laatste avond in België kwam ik om 1 uur ‘s nachts thuis van kantoor en liep ik door een deel van Boitsfort in absolute stilte, nog indrukwekkender dan die van de opsluiting, want zelfs in de verte was er geen lawaai meer van auto’s, geen menselijk lawaai, niets. Witte ruis. Maar daarnaast had ik, uit angst voor de politie, het tegelijk opwindende en verschrikkelijke gevoel illegaal te zijn… alleen op straat te lopen.

Avondklok… welke zieke, fascistische geest dacht dat dat effectief zou zijn tegen het coronavirus? 

Welke psychopathische geest heeft deze som van onnodige verboden gecreëerd? Straffen die geen macht hebben over een virus dat zich zeker niet verder verspreidt in het holst van de nacht, in de straten die allang ontdaan zijn van hun verdoofde inwoners, uitgeput en bang gemaakt door de dodelijke propaganda van de pyromane media. Wij, de mensen, schuldig, allemaal schuldig, dat wij dit masker op een dag, op een moment, hebben laten zakken voor een woord, voor een glimlach, voor een kus.

Lachend…

Aan het eind van de dag, ook al weet ik dat ik op een missie ben om de wereld te redden, moet ik toegeven dat ik meer dan eens val voor de kleine cakejes die ik in de etalages zie… ze zitten er vol mee, die Zweden… Met kaneel, sinaasappelbloesem, frambozen, bosbessen, en slagroom.

Ik zeg tegen mezelf: laten we goed voor onze mond zorgen, alles gaat erdoorheen: de smaken van de wereld en de kussen van de liefde.

En wat meer is, onze monden lachen! Ze glimlachen en we wisten niet hoe belangrijk dat was.

En weer lyrisch… Dus de tijd is gekomen, dat we moeten vechten voor die glimlach.

Manuel Poutte

Espace membre

Leden