Geschiedenis van Codeco n°8

Persconferentie op 19 maart 2021

600 dagen sinds de persconferentie van 15 april 2020, toen we in de zaal « een politiek vooringenomen vraag  » stelden, wat « niet de gewoonte van journalisten is « , aldus Sophie Wilmès. De gewoonte van journalisten is de vragen te stellen die politici verwachten en commentaar te leveren op hun beslissingen, in plaats van op zoek te gaan naar de waarheid. De massamedia spelen niet de rol van een vierde macht, maar zijn bezig met het produceren van instemming. De politieke autoriteiten zijn niet bedreven in een dergelijke collusie en sluiten gedurende meer dan acht maanden de deuren voor persconferenties. Maar dit was zonder te rekenen op onze vastberadenheid…

Elke maandag, woensdag en vrijdag, zal Kairos de 17 persconferenties publiceren die we bijwoonden. Meer dan 20 onbeantwoorde vragen. Aan de andere kant is er geen twijfel, geen vragen, geen verlangen om te begrijpen, maar een vast en rigide doel dat al hun middelen rechtvaardigt. 

Stel je voor dat over al deze zaken democratisch was gedebatteerd. Denk je dat we er vandaag nog zouden zijn?

-Alexandre Penasse: Wie vertegenwoordigt u, mijnheer De Croo?

-Alexander De Croo: De federale regering en de regeringen die deel uitmaakten van het overlegcomité.

-AP : […] die het Belgische volk vertegenwoordigen. Mijn vraag is: als u de minister van alle Belgen bent, waarom luistert u dan niet naar degenen die anders denken dan u, waarom baseert u uw beslissingen op een handvol wetenschappers, terwijl ik u al gewezen heb op de vergissing van veel wetenschappers en artsen die ik als journalist ontmoet, om de telling te baseren op PCR-tests waarvan de amplificatiecycli veel te lang zijn. Ik begrijp niet waarom een afwijkende stem wordt gecensureerd, en ik respecteer en begrijp uw standpunt, maar normaal gesproken moet er in een democratie ruimte zijn voor debat en moeten alle verschillende standpunten worden gehoord. Mijn vraag is, ook aan de heer Vandenbroucke, waarom wordt elke afwijkende stem gecensureerd?

-Sir, ik heb uw vraag begrepen. Het is nogal ernstig wat je zegt: Waar is de censuur? Waar zie jij censuur? Is er ergens een stem die ik gecensureerd heb? We leven in een vrij land waar mensen zich kunnen uiten, vragen kunnen stellen. Ik probeer zo veel mogelijk de dialoog aan te gaan en ik zie niet echt waar je het over censuur hebt.

Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Log in.