Geschiedenis van Codeco n°5

Persconferentie op 5 februari 2021

Nadat de aftiteling rolde tijdens mijn vraag op een eerdere persconferentie, werd deze keer mijn microfoon afgezet. Censuur kent geen grenzen…

593 dagen sinds de persconferentie van 15 april 2020, toen we in de zaal « een politiek vooringenomen vraag  » stelden, wat « niet de gewoonte van journalisten is « , aldus Sophie Wilmès. De gewoonte van journalisten is de vragen te stellen die politici verwachten en commentaar te leveren op hun beslissingen, in plaats van op zoek te gaan naar de waarheid. De massamedia spelen niet de rol van een vierde macht, maar zijn bezig met het produceren van instemming. De politieke autoriteiten zijn niet bedreven in een dergelijke collusie en sluiten gedurende meer dan acht maanden de deuren voor persconferenties. Maar dit was zonder te rekenen op onze vastberadenheid…

Elke maandag, dinsdag en vrijdag, zal Kairos de 17 persconferenties publiceren die we bijwoonden. Meer dan 20 onbeantwoorde vragen. Aan de andere kant is er geen twijfel, geen vragen, geen verlangen om te begrijpen, maar een vast en rigide doel dat al hun middelen rechtvaardigt. 

Stel je voor dat over al deze zaken democratisch was gedebatteerd. Denk je dat we er vandaag nog zouden zijn?

Transcript

-Alexandre Penasse: Hoe rechtvaardigt u dat burgers niet langer het recht hebben om vrij te demonstreren? Vindt u het normaal dat politieoptredens zoals die van 31 januari systematisch plaatsvinden? Het recht om te demonstreren is in de grondwet verankerd, maar de mensen zijn bang om beboet te worden, bang om in elkaar geslagen te worden, bang om gearresteerd te worden en demonstreren daarom niet meer of zijn bang om te gaan demonstreren. Wat denk jij?

-Alexander De Croo: Dus er is een recht om te demonstreren. Om statisch te demonstreren met een maximum van honderd mensen, maar het is aan de steden om te beslissen of zij vinden dat er gedemonstreerd mag worden of niet. In de gemeente waar ik woon, bijvoorbeeld, werd toestemming gegeven om een demonstratie te houden, er waren twaalf mensen, maar er was toestemming om dat te doen.

-AP: Zijn de minister-president en zijn regering zich ervan bewust dat een van de grootste studies van een vooraanstaand epidemioloog aan de Stanford Universiteit zojuist is verschenen? Hij vergeleek verschillende landen en toonde aan dat de meest dwingende sociale maatregelen geen significant effect hebben op de verspreiding van SARScov2. Houdt de regering dus rekening met deze studies? Gaan zij hun maatregelen aanpassen wanneer wij weten dat het sluiten van kappers, restaurants en bars, opsluiting en avondklok geen enkel bewijs van doeltreffendheid hebben (gedempt), gaat u daar dan rekening mee houden voor restaurants of bars?

-Nee. Eerlijk gezegd heb ik een samenvatting van een studie gezien waaruit duidelijk blijkt dat beheersingsmaatregelen de enige maatregelen zijn waarvan in alle landen is bewezen dat zij effect hebben. U citeert een studie die ik niet heb gezien, maar er is een overzicht van alle plaatsen waaruit blijkt dat inperkingsmaatregelen de meest doeltreffende maatregelen zijn. Je ziet het overal. De landen die een piek hebben, Portugal, Ierland, het VK, waarom is dat gebeurd? Want op een gegeven moment lieten ze los en het effect was bijna onmiddellijk.

Espace membre

Leden