Geschiedenis van Codeco n°4

Persconferentie op 22 januari 2021

590 dagen sinds de persconferentie van 15 april 2020, toen we in de zaal « een politiek vooringenomen vraag  » stelden, wat « niet de gewoonte van journalisten is « , aldus Sophie Wilmès. De gewoonte van journalisten is de vragen te stellen die politici verwachten en commentaar te leveren op hun beslissingen, in plaats van op zoek te gaan naar de waarheid. De massamedia spelen niet de rol van een vierde macht, maar zijn bezig met het produceren van instemming. De politieke autoriteiten zijn niet bedreven in een dergelijke collusie en sluiten gedurende meer dan acht maanden de deuren voor persconferenties. Maar dit was zonder te rekenen op onze vastberadenheid…

Elke maandag, woensdag en vrijdag, zal Kairos de 17 persconferenties publiceren die we bijwoonden. Meer dan 20 onbeantwoorde vragen. Aan de andere kant is er geen twijfel, geen vragen, geen verlangen om te begrijpen, maar een vast en rigide doel dat al hun middelen rechtvaardigt. 

Stel je voor dat over al deze zaken democratisch was gedebatteerd. Denk je dat we er vandaag nog zouden zijn?

Transcript:

-Alexandre Penasse: Goedenavond, wat zijn uw echte criteria van wat essentieel is of niet in de zin dat de nieuwjaarsreceptie van de Open VLD essentieel was gezien de flagrante overtreding en het principe van gelijkheid van Belgen voor de wet, kunt u bevestigen dat zowel de organisator als de genodigden beboet werden zoals de anderen?

-Alexander De Croo: Net als hier, bij evenementen waaraan ik deelneem, vraag ik altijd of de regels worden gerespecteerd, en dat waren ze.

-AP: Ik kruip in de huid van barmannen, restauranthouders en anderen, en kappers, om terug te komen op dit punt van essentiële en niet-essentiële zaken. Hoe rechtvaardig je dat bussen en supermarkten overvol zijn, terwijl theaters, bioscopen en restaurants leeg zijn, en dat sportprofessionals kunnen blijven spelen, terwijl kinderen — en we weten dat dit essentieel is voor de immuniteit — niet meer kunnen sporten?

-Er zijn bepaalde activiteiten die we willen behouden, zoals scholen. Ik denk niet dat er veel twijfel is dat we scholen open willen houden. Openbaar vervoer is nodig om mensen zich te laten verplaatsen en ik vind het goed dat winkels open zijn, maar dit is aan zeer strikte regels gebonden. Ik zie dat de handelaars alles doen om deze regels toe te passen.

Espace membre

Leden