Geschiedenis van Codeco n°16

Persconferentie op 26 oktober 2021

618 dagen sinds de persconferentie van 15 april 2020, toen we in de zaal « een politiek vooringenomen vraag  » stelden, wat « niet de gewoonte van journalisten is « , aldus Sophie Wilmès. De gewoonte van journalisten is de vragen te stellen die politici verwachten en commentaar te leveren op hun beslissingen, in plaats van op zoek te gaan naar de waarheid. De massamedia spelen niet de rol van een vierde macht, maar zijn bezig met het produceren van instemming. De politieke autoriteiten zijn niet bedreven in een dergelijke collusie en sluiten gedurende meer dan acht maanden de deuren voor persconferenties. Maar dit was zonder te rekenen op onze vastberadenheid…

Elke maandag, woensdag en vrijdag, zal Kairos de 17 persconferenties publiceren die we bijwoonden. Meer dan 20 onbeantwoorde vragen. Aan de andere kant is er geen twijfel, geen vragen, geen verlangen om te begrijpen, maar een vast en rigide doel dat al hun middelen rechtvaardigt.

Stel je voor dat over al deze zaken democratisch was gedebatteerd. Denk je dat we er vandaag nog zouden zijn?

-Alexandre Penasse: Staat u mij toe mijn masker af te nemen, ik kan nauwelijks ademen. Ik zal doen wat jij doet… De heer Vandenbroucke ontving onlangs een brief waarin werd gesteld dat vaccinatie van verzorgers en jongeren nutteloos en contraproductief is omdat het besmetting niet voorkomt en de virale belasting van personen niet vermindert. Ik zal u een kort voorbeeld geven dat geen schijnvertoning is: op 23 september meldde de Irish Examiner dat 99,7% van de mensen boven de 18 in de stad Waterford volledig was gevaccineerd. Dit is het hoogste cijfer in Europa. Toch meldde de Waterford News and Star op 11 oktober dat de stad het hoogste incidentiecijfer van Ierland had. Ik vraag u: is het Covid Safe Ticket nutteloos als het besmetting in de hand werkt? En het is bewezen.

-Frank Vandenbroucke: Laten we duidelijk zijn: zonder vaccins zouden we getuige zijn van een ongekende gezondheids‑, economische en sociale ramp. Het risico op besmetting en ziekenhuisopname wordt dus zeer, zeer sterk verminderd als je gevaccineerd bent. Maar zoals ik al eerder zei, het is een beetje als een paraplu. Vaccins zijn een uitstekende paraplu tegen de regen. Maar als het hevig regent, als het blijft regenen, als het waait, zijn er zelfs mensen met paraplu’s die nat zijn. Het is zeldzaam, maar het gebeurt. En dit is wat we nu meemaken. Dus er zijn te veel virussen. Maar dankzij de vaccinatie is er geen sprake van een catastrofale situatie, maar moeten we de circulatie van het virus terugdringen. Wat het Covid Safe Ticket betreft, laten we heel duidelijk zijn: het is uiteraard geen absolute beveiliging. Er is geen absolute veiligheid. En dus moeten we, zoals de premier zei, veiligheid combineren met gezond verstand. En ik herhaal het voorbeeld: een organisator van een zeer klein openbaar evenement, 45 personen, kan gebruik maken van het Covid Safe Ticket. Nu is het duidelijk. En ik denk dat veel organisatoren hier de voorkeur aan geven omdat het wat meer veiligheid creëert. Als u tegelijkertijd een evenement bijwoont waar een Covid Safe Ticket is, betekent dat niet dat u niet mag ventileren. Er is dus een combinatie van veiligheidsmaatregelen nodig. Het is de toevoeging van veiligheidsmaatregelen die de winnende formule is. Laten we dus ophouden met de clichématige, simplistische debatten over vaccinatie, het Covid Safe Ticket, beademing, het dragen van een masker. Er bestaat niet zoiets als een zilveren kogel die het risico tot nul herleidt, dat bestaat niet. Er is de combinatie van instrumenten.

Espace membre

Leden