Geschiedenis van Codeco n°12

Persconferentie op 11 mei 2021

609 dagen sinds de persconferentie van 15 april 2020, toen we in de zaal « een politiek vooringenomen vraag  » stelden, wat « niet de gewoonte van journalisten is « , aldus Sophie Wilmès. De gewoonte van journalisten is de vragen te stellen die politici verwachten en commentaar te leveren op hun beslissingen, in plaats van op zoek te gaan naar de waarheid. De massamedia spelen niet de rol van een vierde macht, maar zijn bezig met het produceren van instemming. De politieke autoriteiten zijn niet bedreven in een dergelijke collusie en sluiten gedurende meer dan acht maanden de deuren voor persconferenties. Maar dit was zonder te rekenen op onze vastberadenheid…

Elke maandag, woensdag en vrijdag, zal Kairos de 17 persconferenties publiceren die we bijwoonden. Meer dan 20 onbeantwoorde vragen. Aan de andere kant is er geen twijfel, geen vragen, geen verlangen om te begrijpen, maar een vast en rigide doel dat al hun middelen rechtvaardigt.

Stel je voor dat over al deze zaken democratisch was gedebatteerd. Denk je dat we er vandaag nog zouden zijn?

Transcript:

-Alexandre Penasse: Hallo, u zei dat u de regels niet kende, maar ik zie dat ik als laatste het woord heb… Ik stel u in deze zaal, in deze perszaal, al vragen sinds november 2020. Ik heb u met name gevraagd wat u voor de ziekenhuizen deed, ik heb u verteld over de PCR-tests die voor mij en voor anderen een vertekend beeld gaven van het aantal patiënten, over uw criteria voor het definiëren van wat essentieel en niet-essentieel is, enz. Ik heb het gevoel dat ik geen eerlijke en openhartige antwoorden heb gekregen. Zie je, een antwoord waarbij je iemand in de ogen kijkt, geeft je het gevoel dat je een dialoog kan hebben. Misschien verklaart dit kille beheer door een deels niet-gekozen elite het wantrouwen van de bevolking. Misschien zijn de tienduizenden kinderen, tieners, ouders en grootouders die de afgelopen dagen in de straten en parken waren, geen teken van gebrek aan respect of egoïsme, maar waren velen van hen in de straten […].

-Meneer, stel uw vraag. Als je ergens een presentatie wilt houden […]

-AP: Nee, maar je moet stoppen, het is belangrijk […].

-Sir, een moment, een moment. Als je ergens een presentatie wilt houden, huur je een zaal, je nodigt het publiek uit, ze komen en luisteren naar je. Dus het doel hier is om vragen te stellen, ik zal uw vragen beantwoorden maar u moet vragen stellen.

-AP: Ik zie dat sommige mensen meerdere vragen kunnen stellen, maar of…[Nee!Op de persconferentie heeft u 59 keer het woord vaccin gebruikt, ik heb de indruk dat de weg al was uitgestippeld, vandaar mijn vraag: ik begrijp het niet helemaal, u zegt dat er geen verplichting is om te vaccineren, maar tegelijkertijd heeft u het er voortdurend over, er is een enorme en ongelooflijke propaganda, en u heeft ten overstaan van de media betoogd dat degenen die zich laten vaccineren bepaalde voordelen zullen genieten, hetgeen volledig in strijd is met het meest elementaire recht. Hoe kun je dit verklaren?

-Eerlijk meneer, ik heb geen deel zegt dat. Dat iemand die gevaccineerd is meer rechten heeft dan iemand anders. Trouwens, in de formule waarover we het hadden voor grote evenementen, is het alternatief altijd om je te laten testen en aan te tonen dat je een negatieve test hebt. Er is geen verplichting om ingeënt te worden in ons land, ik denk dat dat een goede zaak is. Maar wat we in ons land hebben is een grote motivatie. En deze motivatie is heel bijzonder. 90% van de mensen boven de 65 jaar is gevaccineerd. Dus ik denk dat motivatie veel krachtiger is dan verplichting en we zien dat het werkt in ons land.

Espace membre

Leden