Geschiedenis van Codeco n°11

Persconferentie op 23 april 2021

607 dagen sinds de persconferentie van 15 april 2020, toen we in de zaal « een politiek vooringenomen vraag  » stelden, wat « niet de gewoonte van journalisten is « , aldus Sophie Wilmès. De gewoonte van journalisten is de vragen te stellen die politici verwachten en commentaar te leveren op hun beslissingen, in plaats van op zoek te gaan naar de waarheid. De massamedia spelen niet de rol van een vierde macht, maar zijn bezig met het produceren van instemming. De politieke autoriteiten zijn niet bedreven in een dergelijke collusie en sluiten gedurende meer dan acht maanden de deuren voor persconferenties. Maar dit was zonder te rekenen op onze vastberadenheid…

Elke maandag, woensdag en vrijdag, zal Kairos de 17 persconferenties publiceren die we bijwoonden. Meer dan 20 onbeantwoorde vragen. Aan de andere kant is er geen twijfel, geen vragen, geen verlangen om te begrijpen, maar een vast en rigide doel dat al hun middelen rechtvaardigt.

Stel je voor dat over al deze zaken democratisch was gedebatteerd. Denk je dat we er vandaag nog zouden zijn?

Transcript:

-Alexandre Penasse. Goedenavond, Alexandre Penasse voor Kairos. Ik wilde alleen maar zeggen dat deze regel een beetje moeilijk is als laatste moet spreken omdat ik niet weet wanneer ik mag spreken, dus u zult mij moeten uitleggen waar deze regel vandaan komt, maar hier is hij … (Alexander De Croo: Ik heb geen idee, ik ken de regels niet die u onder elkaar gebruikt).

50% van de bevolking houdt zich niet aan de regels van de regering, zoals de heer Di Rupo ons vorige week in herinnering bracht. De heer Van Ranst zelf staat onder politiebescherming. Honderden artsen en wetenschappers in het bijzonder zijn het niet eens met de analyses en maatregelen die door uw deskundigen worden aanbevolen. Dit is het geval met de rationale groep Covid, die u wellicht kent(of niet). Ik wil graag een paar mensen noemen die er deel van uitmaken: Christine Dupont, bio-ingenieur en decaan van de faculteit, Olivier Servais, antropoloog en decaan van de faculteit, Raphaël Jungers, hoogleraar wiskunde en modelleerder, Vincent Laborderie, hoogleraar politieke wetenschappen, Bernard Rentier, u welbekend, viroloog, Elisabeth Paul, hoogleraar volksgezondheid, ik ben weldra klaar, Irène Mathy, hoogleraar rechten, Pierre-François Laterre, hoofd van de afdeling intensieve zorgen van Saint-Luc, de universitaire klinieken; maar er zijn er nog meer die ik geïnterviewd heb: Yves Couvreur, een anatomopatholoog, Yves Gailliez, een huisarts, Frédéric Goareguer, een kinderpsychiater, Christophe De Brouwer die net gecensureerd is op ons YouTube-kanaal en die een aantal zeer interessante commentaren heeft!

Mijn vraag is: de Belgen willen een echt debat. Bent u, in het belang van de democratie, in het belang van het Belgische volk, bereid een debat te organiseren met uw deskundigen en enkele van de vakmensen die ik zojuist heb genoemd? Het is dus duidelijk, mijnheer De Croo, dat wij het keerpunt niet mogen vertragen, maar niet iedereen ziet het keerpunt op dezelfde plaats, en daarom is mijn vraag eenvoudig, en vraagt om een ja of een nee: bent u bereid om een debat te voeren met andere mensen dan uw deskundigen? Dank je.

-Maar meneer, het zijn niet mijn experts. Denk je dat ik een soort van verzameling van mijn experts heb en dat ik een soort van blikje open met mijn experts? Dat is niet hoe het werkt. We gebruiken veel expertise. Wij kijken naar een heleboel meningen en ik weet niet waar u het idee vandaan haalt dat ik zou weigeren met een van hen in dialoog te gaan. De lijst met namen die u gaf is waarschijnlijk interessant, maar ik ken deze mensen niet, sir.

Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Log in.