Geschiedenis van Codeco n°10

Persconferentie op 14 april 2021 

604 dagen sinds de persconferentie van 15 april 2020, toen we in de zaal « een politiek vooringenomen vraag  » stelden, wat « niet de gewoonte van journalisten is « , aldus Sophie Wilmès. De gewoonte van journalisten is de vragen te stellen die politici verwachten en commentaar te leveren op hun beslissingen, in plaats van op zoek te gaan naar de waarheid. De massamedia spelen niet de rol van een vierde macht, maar zijn bezig met het produceren van instemming. De politieke autoriteiten zijn niet bedreven in een dergelijke collusie en sluiten gedurende meer dan acht maanden de deuren voor persconferenties. Maar dit was zonder te rekenen op onze vastberadenheid…

Elke maandag, woensdag en vrijdag, zal Kairos de 17 persconferenties publiceren die we bijwoonden. Meer dan 20 onbeantwoorde vragen. Aan de andere kant is er geen twijfel, geen vragen, geen verlangen om te begrijpen, maar een vast en rigide doel dat al hun middelen rechtvaardigt.

Stel je voor dat over al deze zaken democratisch was gedebatteerd. Denk je dat we er vandaag nog zouden zijn?

Transcript:

-Alexandre Penasse: Ik zou het debat wat willen verbreden met betrekking tot de ideologische gehechtheden die bepaalde beslissingen kunnen rechtvaardigen… Dus mijnheer De Croo, Alexandre Penasse voor Kairos, u was Young Global Leader van het World Economic Forum. U had onlangs een videoconferentie met Klaus Schwab, voorzitter en oprichter van het forum. Het is dus Klaus Schwab die voorspelt dat 80% van de horeca niet zal herstellen van covid, die ook zegt dat de armen veel armer zullen zijn na covid, die ook zegt dat niemand veilig zal zijn zolang de wereld niet gevaccineerd is, terwijl de resultaten in de landen die gevaccineerd hebben besproken moeten worden Landen die massaal hebben gevaccineerd, zoals Brazilië, Chili of Israël, hebben laten zien dat het niet erg effectief is, dat het effecten heeft op varianten en dat het riskant is voor de gezondheid. Sommigen zeggen dat we in een experimentele fase zitten en dat we uiteindelijk proefkonijnen zijn, maar daar kunnen we het nog eens over hebben.

Mijn vraag is: wat betekent Klaus Schwab voor u, mijnheer De Croo, en hoe beïnvloeden de ideeën van het World Economic Forum de politieke beslissingen die u neemt?

-Echt niet. We nemen onze beslissingen op basis van wetenschappelijke beweringen, zoals ik al zei. Op wat wij voelen en wat wij denken dat verstandige en realistische beslissingen zijn. En dit zijn de beslissingen die we hebben genomen.

Espace membre

Leden