« Geef ons heden ons dagelijks brood » in Gaza

« We zijn wanhopig geworden in onze dagelijkse zoektocht naar brood, in wat nu de belangrijkste missie van ons leven is geworden, die ons van onze menselijkheid en waardigheid berooft. We doen alsof we ons niets aantrekken van de Israëlische raketten die boven ons hoofd vliegen; wat telt, zeggen we tegen onszelf, is onze gezinnen te eten geven, maar we liegen tegen onszelf. Maar we liegen tegen onszelf. (getuigenis van een Gazaan gepubliceerd in de Israëlische media +972, 6 december, met de suggestieve titel: « Eén dag overleven in Gaza betekent het gevaar van de volgende dag onder ogen zien »).

Het nieuws over Gaza wordt steeds chaotischer en gekker. Nooit eerder in de geschiedenis van de oorlog hebben zoveel afschuwelijke beelden ons in real time bereikt. In het aangezicht van onuitsprekelijke horror is het moeilijk om afstand te nemen. Geconfronteerd met de ogenschijnlijke mislukking van het Israëlische offensief in het noordelijke deel van Gaza, na 2 maanden van bloedbaden onder burgers, waarvan men live getuige was, maar ook van Israëlische verliezen Het Israëlische leger lijkt na de wapenstilstand van deze week opnieuw geweld tegen burgers te hebben uitgelokt, dit keer ook in het zuiden van de Gazastrook, door middel van een AI-programma dat de menselijke taak om doelen te vinden vervangt en vermenigvuldigt, zonder zich te bekommeren om « bijkomende » slachtoffers.

Alsof het bloed van Israëlische soldaten moest worden vergolden met het bloed van Palestijnse kinderen en vrouwen, in stortvloeden. Nee, het zijn geen plastic poppen. Of deze beelden van invallen op mannen ontdaan van hun kleren, burgers volgens de Israëlische krant Yedioth Ahronoth. Degenen die zijn teruggekeerd getuigen vandetentieomstandigheden die Abu Ghraib waardig zijn. We dachten dat het verleden tijd was: nee.

In onze verdediging, trots zittend voor onze schermen, applaudisseren we voor de bravoureverklaringen van onze politieke elites ten gunste van humanitaire corridors en andere goede bedoelingen, terwijl dezelfde elites de beulen voorzien van stapels wapens. Hoe dan ook, met de herhaling van verschrikkingen wordt het gewoon, net als met die videospelletjes die we zo koesteren, en worden we moe.

De cijfers betekenen niets meer en er zijn andere cijfers voorgesteld die de officiële cijfers waarop we ons baseren verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, ondanks het feit dat het vrijwel onmogelijk is om een « telling » uit te voeren in de huidige chaos.

Van de 14 ziekenhuizen die nog min of meer overeind staan en die ik in het vorige bericht aankondigde, blijken er nog maar 4 operationeel te zijn. Door de ontbinding van lijken en de ophoping van afval is het water ernstig vervuild. Vliegen, knaagdieren en andere ziektedragers spelen ook een rol en epidemieën nemen toe. Diarree komt veel voor en er zijn ook meldingen van buiktyfus en mogelijk cholera (andere door water overgebrachte ziekten). Naast longinfecties zijn er ook huidlaesies en ‑ziekten. De hongersnood, die nog steeds voortduurt, maakt deze bevolkingsgroepen nog kwetsbaarder, omdat ze in totale armoede leven. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid werden op 11 december ongeveer 19.000 mensen gedood, waarvan 70% vrouwen en kinderen (ongeveer 7.500), raakten er ongeveer 51.000 gewond en werden er meer dan 10.000 vermist. De WHO (8 december) betreurt dat « de bevolking in een afschuwelijk scenario wordt gedwongen waarin de hele burgermaatschappij instort ».

Zonder een onmiddellijke beëindiging van dit extreme geweld, vergezeld van grootschalige gezondheidszorg en humanitaire hulp, geloof me, zijn de huidige cijfers een lachertje vergeleken met wat de mensen in Gaza te wachten staat.

« Geef ons heden ons dagelijks brood ». Ja, maar niet voor iedereen.

Christophe de Brouwer
Erehoogleraar en voormalig voorzitter van de School voor Volksgezondheid van de Vrije Universiteit Brussel. (15 december 2023)

Espace membre

Leden