Externe bijdrage

De andere kant van de waarheid

Zonder de schending van het internationaal recht door de Amerikaanse president Obama acht jaar geleden, zou de illegale invasie van Poetin waarschijnlijk niet hebben plaatsgevonden.

Door Daniele Ganser

Casablanca Stock/Shutterstock.com

Op 24 februari 2022 gaf de Russische president Vladimir Poetin zijn leger het bevel Oekraïne binnen te vallen, waarmee hij het VN-verbod op het gebruik van geweld schond. Deze invasie is dus illegaal. Bijna precies acht jaar eerder, op 20 februari 2014, liet de Amerikaanse president Barack Obama de Oekraïense regering omverwerpen om het land bij de NAVO te betrekken. Deze staatsgreep is de oorzaak van de oorlog in Oekraïne. Net als de invasie van Poetin, schond Obama’s actie het VN-verbod op het gebruik van geweld. Het was dus illegaal. Het is tijd om de halve waarheden achter ons te laten en het verhaal van het conflict op een alomvattende en evenwichtige manier te vertellen.

We horen maar de helft van het verhaal

Momenteel lezen en horen we in de media veel over de invasie van Poetin, die terecht wordt bekritiseerd. Maar over de Obama coup, lezen en horen we bijna niets. Waarom wordt ons maar de helft van het verhaal verteld?

Hebben de VS werkelijk de regering in Oekraïne omvergeworpen? Waarom viel het toen bijna niemand op? En wat is het historische bewijs? Dit soort vragen worden mij momenteel vaak gesteld.

Als historicus en vredesonderzoeker bestudeer ik al jaren de officiële en verborgen oorlogen van de Verenigde Staten; ik heb ook de putsch in Oekraïne beschreven in mijn boek « NATO’s Illegal Wars » [Half Moon Publishing, 2016.] « Het was een door het Westen gesponsorde coup, daar is geen twijfel over mogelijk, » zei voormalig CIA agent Ray McGovern(1).

Een jaar na de staatsgreep, op 10 mei 2015, gaf ik in Berlijn een lezing over de gebeurtenissen in Oekraïne; ik toonde aan dat president Obama inderdaad de Oekraïense regering omver had geworpen. Degenen die dat wensen, kunnen deze conferentie volgen op(2).

Confrontatie van kernmachten

De oorlog in Oekraïne is een bijzonder gevoelig internationaal conflict, aangezien de VS en Rusland, die beide over kernwapens beschikken, tegenover elkaar staan. Net als in de Cubacrisis spelen beide partijen een verborgen kaart en proberen zij Oekraïne in hun invloedssfeer te trekken.

Na de val van de Berlijnse Muur en de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 verklaarde Oekraïne zich onafhankelijk van die mogendheid. De zwakte van Moskou heeft Washington voor het eerst de gelegenheid gegeven om de invloed van de VS in Oost-Europa uit te breiden en de voormalige landen van het Warschaupact, die vroeger door Moskou werden gecontroleerd, in de NAVO op te nemen.

De uitbreiding van de NAVO naar het oosten en de top van Boekarest

Hoewel de VS Rusland beloofden dat de NAVO niet zou uitbreiden, is dit precies wat er gebeurde. Polen, de Tsjechische Republiek en Hongarije zijn in 1999 lid geworden van deze organisatie. En tijdens de NAVO-top van april 2008 in de Roemeense hoofdstad Boekarest verklaarde de Amerikaanse president George Bush dat Oekraïne ook deel zou gaan uitmaken van het Noord-Atlantisch bondgenootschap.

Rusland was woedend, aangezien Oekraïne direct aan het land grenst. Ook in de VS gingen stemmen op om te waarschuwen. « Stelt u zich de verontwaardiging van Washington eens voor als China een machtige militaire alliantie zou smeden en zou proberen Canada en Mexico daarbij te betrekken, » waarschuwde de Amerikaanse politicoloog John Mearsheimer van de Universiteit van Chicago. Volgens hem heeft het Westen de Russen onnodig geprovoceerd en is het daarom schuldig aan de crisis in Oekraïne(3).

Senator John McCain op de Maidan

Eind 2013 demonstreerden op de Maidan, het centrale plein van de Oekraïense hoofdstad Kiev, steeds meer mensen tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj en premier Nikolaj Azarov. Een beroemd voormalig wereldkampioen boksen, Vitali Klitschko, leidde de protesten en hield vurige toespraken, in nauw overleg met de Verenigde Staten.

In deze gespannen situatie vloog de invloedrijke Amerikaanse senator John McCain op 15 december 2013 naar Oekraïne en bracht hij een bezoek aan Klitschko; hij bezocht ook het kamp dat door de demonstranten op het Maidanplein was opgezet. Deze Amerikaanse senator moedigde demonstranten aan om de Oekraïense regering omver te werpen (4).

Stelt u zich de verontwaardiging in Washington eens voor als een beroemd Russisch parlementslid naar Canada zou vliegen om demonstranten in de hoofdstad Ottawa te helpen de Canadese regering omver te werpen.

Dit is precies wat de VS in Oekraïne hebben gedaan.

VS-ambassade in Kiev coördineert protesten

De leiders van de Maidan-protesten kwamen en gingen naar de VS-ambassade om orders op te nemen. Sommige demonstranten waren gewapend en vielen de politie met geweld aan.« De Amerikanen drongen duidelijk aan op een confrontatie, » herinnert de afgezette premier, Nikolai Azarov zich(5).

Het was de Amerikaanse ambassadeur Geoffrey Pyatt die, vanuit zijn ambassade in Kiev, de demonstranten steunde en Oekraïne destabiliseerde. Pyatt stond in direct contact met de ex-bokser Klitschko. De goed georganiseerde Maidan-protesten zijn in omvang toegenomen, en de spanningen zijn opgelopen.

Ook de huidige president van de VS, Joe Biden, was rechtstreeks bij de staatsgreep betrokken, aangezien ook hij de demonstraties steunde. In december 2013, toen hij vicepresident was onder Obama, belde Biden ‘s nachts president Janoekovitsj op; hij dreigde hem met sancties als hij de politie de Maidan liet ontruimen. Janoekovitsj zag vervolgens af van de geplande evacuatie(6).

Victoria Nuland’s vijf miljard dollar

Binnen het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was Victoria Nuland verantwoordelijk voor de coup. Onder de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en als onderminister van Buitenlandse Zaken was Nuland een hoge ambtenaar van president Obama. Onder het presidentschap van Donald Trump verloor ze aan invloed, maar Joe Biden riep haar terug naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, opnieuw als minister van Buitenlandse Zaken. In Oekraïne wilde Nuland premier Nikolai Azarov en president Viktor Janoekovitsj ten val brengen om, zoals tijdens de top van Boekarest was besloten, het land bij de NAVO te betrekken.

De leiders van de Maidan-protesten ontvingen niet alleen hun orders van de Amerikaanse ambassade, maar ook hun bezoldiging.

In december 2013, twee maanden voor de staatsgreep, zei Nuland tijdens een conferentie:« We hebben meer dan 5 miljard dollar geïnvesteerd om Oekraïne te helpen zorgen voor welvaart, veiligheid en democratie »(7).

Dit leidde ook tot kritiek in de VS. Voormalig Amerikaans Congreslid Ron Paul vroeg zich publiekelijk af: « We hoorden vice-minister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland opscheppen dat de VS 5 miljard dollar had uitgegeven aan regimeverandering in Oekraïne. Hoe is dat aanvaardbaar? » (8).

Het was een publiek geheim dat sommige van de Oekraïense demonstranten betaald werden. « Er zijn mensen, zoals de Amerikaanse miljardair George Soros, die revoluties financieren. Soros steunde ook de Maidan, hij betaalde er mensen — die op dat plein in veertien dagen meer verdienden dan in vier weken werk in het westen van het land« Er is genoeg bewijs dat mensen werden betaald voor zowel de Maya als de ‘Anti-Mayan’, de tegendemonstratie, » vertelde Ina Kirsch, een Oekraïne-deskundige, aan de Wiener Zeitung.« Er is genoeg bewijs dat mensen werden betaald voor zowel de Maya als de ‘Anti-Mayan’, de tegendemonstratie,  » zei Ina Kirsch, die de scène in Kiev had bezocht. « Er waren tarieven voor elke dienst. Ik ken mensen die ‘s ochtends in de Anti-Maidan, de tegendemonstratie, hebben uitgecheckt en daarna naar de Maidan zijn gegaan en weer hebben uitgecheckt. Dit is niet ongebruikelijk in Oekraïne » (9).

Fuck de EU: het telefoontje voor de putsch

Het centrale bewijs van betrokkenheid van de VS bij de putsch in Oekraïne is een onderschept telefoongesprek tussen Victoria Nuland en ambassadeur Geoffrey Pyatt, dat zij voerden op 7 februari 2014, enkele dagen voor de putsch.

In deze telefoonwisseling zegt Nuland wie de nieuwe Oekraïense regering moet vormen na de staatsgreep. « Ik denk niet dat ‘Klitch’ [Klitschko] deel moeten uitmaken van de nieuwe regering; ik denk dat het niet nodig is en dat het geen goed idee is », zegt zij. « Ik denk dat Yatsenyuk de juiste man is voor de baan; hij heeft de nodige ervaring, in economie en politiek.

Arseniy Yatsenyuk werd premier van Oekraïne na de staatsgreep. Voormalig bokser Vitali Klitschko moest genoegen nemen met de post van burgemeester van Kiev. Dit bewijst dat Victoria Nuland de VS coup gepland en uitgevoerd heeft. Ze zegt opnieuw, woordelijk, in het onderschepte gesprek: Ban Ki-moon (van de VN) « zou kunnen helpen om dit alles te consolideren; en weet je wat? Fuck de EU« Dit veroorzaakte enige verontwaardiging bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel (10).

20 februari 2014: sluipschutters escaleren

Eind februari ontaardt de situatie op de Maïdan. Op de 20ste vond een bloedbad plaats: niet-geïdentificeerde sluipschutters vuurden vanuit verschillende gebouwen op politieagenten en demonstranten, waarbij meer dan 40 mensen omkwamen. Er ontstond chaos. De toenmalige regering van president Viktor Janoekovitsj en zijn politie-eenheid Berkoet worden onmiddellijk verantwoordelijk geacht voor het bloedbad, hoewel zij geen belang hadden bij een verslechtering van de situatie, aangezien zij niet van plan waren zichzelf omver te werpen. « De wereld mag niet toekijken hoe een dictator zijn volk afslacht », zegt bokser Vitali Klitschko in de Duitse tabloid Bild, die inderdaad uit is op een omverwerping.

De regimeverandering slaagt: president Janoekovitsj vlucht naar Rusland. Hij wordt vervangen door de miljardair Petro Porosjenko, die als president onmiddellijk verklaart dat hij Oekraïne de NAVO wil binnenloodsen.

Obama praat over de putsch

Een jaar na de staatsgreep spreekt de Amerikaanse president Obama op CNN over de machtswissel in Oekraïne, maar hij verdoezelt de rol van de VS. « Poetin is overrompeld door de protesten op de Maidan, » zei hij. « Janoekovitsj vluchtte nadat we een akkoord hadden bereikt over de machtsoverdracht. Maar de kijkers wordt niet verteld dat Obama daadwerkelijk de Oekraïense regering omver had geworpen (11).

Poetin praat over de staatsgreep

De Russen weten dat de Verenigde Staten de staatsgreep hebben georganiseerd, en dat maakt hen kwaad. « Ik denk dat deze crisis met opzet is gecreëerd, » zei president Poetin tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. Hij is ervan overtuigd dat de NAVO-landen de staatsgreep hadden kunnen voorkomen: « Indien Amerika en Europa tegen degenen die deze ongrondwettelijke daden hebben gepleegd, hadden gezegd: « Als jullie op deze manier aan de macht komen, zullen wij jullie onder geen beding steunen; jullie moeten verkiezingen houden en die winnen », dan zou de situatie zich heel anders hebben ontwikkeld. (12).

De afscheiding van de Krim

President Vladimir Poetin was niet van plan Oekraïne zonder slag of stoot te verlaten. Onmiddellijk na de val van Janoekovitsj, in de vroege uren van 23 februari 2014, gaf hij het bevel om een begin te maken met het « herstel » van de Krim. Op 27 februari van datzelfde jaar bezetten Russische soldaten in groene uniformen, zonder insignes, alle strategische punten van Simferopol, de grootste stad op het Krim-schiereiland.

Op 16 maart 2014 stemde 97% van de Krimbevolking ervoor om Oekraïne te verlaten en zich bij Rusland aan te sluiten. Sindsdien behoort het Krim-schiereiland niet langer tot Oekraïne, maar tot Rusland.

Noch de Verenigde Staten, noch Rusland hebben in de oorlog in Oekraïne het internationale recht geëerbiedigd. Obama heeft dit recht voor het eerst geschonden met de staatsgreep van 20 februari 2014. In reactie daarop deed Poetin hetzelfde en bezette hij de Krim op 23 februari van datzelfde jaar. Dit beroep « een schending van het vigerende internationale recht vormde ( …) De soevereiniteit van Oekraïne volgens het internationaal recht en zijn territoriale integriteit werden niet gerespecteerd, » zegt Dieter Deiseroth, voormalig rechter bij het Federale Administratieve Hof. Het Westen levert nu zware kritiek op Poetin, ook al heeft hij zelf « het bestaande internationale recht in tal van situaties heeft geschonden en blijft schenden (Kosovo, Irak, Afghanistan, Libië, de drone-oorlog, Guantanamo, enzovoort); dit heeft zijn geloofwaardigheid ernstig aangetast. (13).

Donbas scheidt zich af

Na de staatsgreep in Kiev en de afscheiding van de Krim is Oekraïne in een burgeroorlog verzeild geraakt. De nieuwe premier, Arseniy Yatsenyuk, heeft geprobeerd om met het leger, de geheime dienst en de politie het hele land onder controle te krijgen. Maar niet alle soldaten, politieagenten en agenten van de geheime dienst volgden de richtlijnen van de coupplegers op. In het Russischtalige oosten van Oekraïne, dat grenst aan Rusland, hebben de districten Donetsk en Lugansk verklaard dat zij de coupregering in Kiev niet erkennen. De separatisten bezetten politiebureaus en administratieve gebouwen met het argument dat de nieuwe regering geen legitimiteit had, aangezien zij op illegale wijze aan de macht was gekomen.

Premier Yatsenyuk verwierp dit idee ten stelligste en zei dat de separatisten allemaal terroristen waren. CIA directeur John Brennan ging naar Kiev om de coupplegers te adviseren. Op 15 april 2014 lanceerde het door de VS gesteunde Oekraïense leger zijn « speciale anti-terreuroperatie », waarbij de stad Slaviansk in het district Donetsk werd aangevallen met tanks en andere gepantserde voertuigen. Zo begon de burgeroorlog in Oekraïne, die in acht jaar tijd meer dan 13.000 doden eiste en die op 24 februari 2022 leidde tot de illegale invasie van Poetin.

De staatsgreep in Kiev geeft Poetin niet het recht Oekraïne binnen te vallen en aldus het internationale recht te schenden. Maar als wij in het Westen de putsch van 2014 negeren, kunnen we de oorlog in dat land nooit begrijpen.

Daniele Ganser, Zwitsers historicus, gespecialiseerd in internationale politiek en hedendaagse geschiedenis sinds 1945. Zijn onderzoek richt zich op vrede, geostrategie, verborgen oorlogen, strijd om hulpbronnen en economisch beleid. Hij is directeur van het Zwitserse Instituut voor Onderzoek naar Vrede en Energie in Basel.

De oorspronkelijke versie van dit artikel werd op 12 maart 2022 gepubliceerd op de Rubikon-nieuwssite(https://www.rubikon.news/artikel/die-andere-seite-der-wahrheit)

Onze dank gaat uit naar Daniele Ganser voor zijn vriendelijke toestemming om dit artikel te publiceren.

Vertaling door Daniel Zink

Notes et références
 1. Ray McGovern, ex-officier de la CIA, Das sind die wahren Schuldigen am Ukraine Krieg (Voici les vrais coupables de la guerre en Ukraine), YouTube, 21 septembre 2014 : https://www.youtube.com/watch?v=juw4E4O_XeI
 2. Dr Daniele Ganser : Ukraine 2014, Ukraine 2014, ein illegaler Putsch, Berlin 10 mai 2015: https://www.youtube.com/watch?v=_sMfNmx0wKo
 3. John Mearsheimer, Why the Ukraine Crisis Is the West’s Fault, Foreign Affairs, 1er septembre 2014.
 4. John McCain tells Ukraine protesters: „We are here to support your just cause.“, The Guardian, 15 décembre 2013 : https://www.theguardian.com/world/2013/dec/15/john-mccain-ukraine-protests-support-just-cause
 5. Stefan Korinth, „An unseren Händen klebt kein Blut.(Nous n’avons pas de sang sur les mains),  NachDenkSeiten, 22 octobre 2015 : https://www.nachdenkseiten.de/?p=28031#foot_0
 6. Ibid.
 7. ARD Monitor, Die NATO als Kriegstreiber in der Ukraine (l’OTAN, fauteur de guerre en Ukraine), 14 mars 2014, https://www.youtube.com/watch?v=qpw5qIZ7QeM
 8. Ron Paul, Reckless Congress ‘declares war’ on Russia, Ron Paul Institute for Peace and Prosperity, 4 décembre 2014.
 9. Gerhard Lechner, Offene Fragen zu Ereignissen auf dem Maidan. Ina Kirsch über die vielen Fehler, die zu der schweren Ukrainekrise führten (Questions ouvertes sur les événements du Maidan. Ina Kirsch sur les nombreuses erreurs qui ont conduit à la grave crise ukrainienne), Wiener Zeitung, 20 février 2015 : https://austria-forum.org/af/Wissenssammlungen/Essays/Politik/Maidan
 10. Victoria Nulands Ausrutscher. US-Diplomatin entschuldigt sich für „Fuck the EU“ (La gaffe de Victoria Nuland. La diplomate américaine s’excuse pour « Fuck the EU »), Spiegel Online, 7 février 2014 : https://www.spiegel.de/politik/ausland/us-diplomatin-victoria-nuland-entschuldigt-sich-fuer-fuck-the-eu-a-952016.html
 11. US-Präsident Barack Obama im Gespräch mit CNN-Journalist Fareed Zakaria (Le président américain Barack Obama s’entretient avec le journaliste de CNN Fareed Zakaria), 1er février 2015. YouTube : Fareed Zakaria Obama CNN Interview 3 février 2015.
 12. Vladimir Poutine : Interview par le journal italien Il Corriere della Sera, 6 juin 2015.
 13. Marcus Klöckner, „Wer den Einsatz von Atomwaffen anordnet, handelt verbrecherisch. » (Celui qui ordonne l’utilisation d’armes nucléaires agit de manière criminelle), Telepolis, 2 avril 2015 : https://www.heise.de/tp/features/Wer-den-Einsatz-von-Atomwaffen-anordnet-handelt-verbrecherisch-3371089.html

Espace membre

Leden