De aandelen bloeien weer op, en zo ook hun onderdrukking…

Op zaterdag 6 juni werd een kleine demonstratie georganiseerd zonder vergunning, maar met inachtneming van de instructies voor afstand, om de wil van de digitale reuzen te betwisten om aan te dringen op de installatie van het netwerk van antennes die de veralgemening van de elektromagnetische emissies van de 5G-norm mogelijk zouden maken.

Het moet gezegd dat degenen die zich verzetten tegen deze technologie, die autonome auto’s in onze straten en communicerende objecten in onze huizen mogelijk moet maken, reden hebben om boos te zijn. Proximus heeft namelijk, profiterend van de gezondheidscrisis, geprobeerd het begin van een 5G-netwerk uit te rollen in 30 gemeenten in België (mislukt wegens betwisting door de gemeentelijke autoriteiten) en het BIPT (regulator) wilde voorlopige gebruiksrechten van nieuwe frequenties voor 5G toekennen aan bepaalde operatoren ondanks de afwezigheid van een volledige federale regering, de enige die hiertoe gerechtigd is…

Een honderdtal activisten had zich daarom voor de Beurs verzameld en wisselden, vaak gemaskerd, van een respectvolle afstand informatie en plannen uit om de gevestigde orde uit te dagen. Er werden touwen van 1,5 m uitgedeeld en, ieder van zijn buurman gescheiden door deze afstand, werd een gekleurde ketting afgezet voor de verstrooiing die was gepland voor de nabijgelegen Kunstberg. Het was niet gemakkelijk voor hen: toen zij de smalle Rue du Marché eux Herbes opklommen, werden zij snel omsingeld door pelotons politie. Geheel in lijn met haar traditie van de valstrik, hield de politie van Brussel-Elsene veel van deze anti-5G-activisten tegen, evenals voorbijgangers en toeristen die bang waren voor deze buitenproportionele inzet van troepen.

Voor het merendeel geïrriteerd door het feit dat ze vreedzame burgers moesten beletten om in een enkele rij te lopen (met uitzondering van de enkele slechteriken die altijd onnodig agressief zijn), lieten de mannen in het blauw weten dat men uit de val kon lopen door, via zijn IC, zijn identiteit te verklaren en alle badges, kaarten en borden in te leveren die het waagden om te zeggen  » STOP 5G  » (met dank aan de winkeliers die de vlaggen verstopten en de demonstranten voor onschuldige klanten hielden). De politie leek niet te weten wat de reden voor deze controle was: ongeoorloofde demonstratie, gezichtsovertreding, te veel nabijheid(1)? In feite kwam er een ongemotiveerd bevel van bovenaf, van burgemeester Philippe Close, die zijn macht en zijn gehoorzaamheid aan de heersende orde wilde laten gelden.

Sommige mensen, die niet gewend waren aan het gebruik van wettig geweld door de ordehandhavers, ontdekten de willekeur van de macht, maar begrepen dat elk verzet zinloos was. Slechts één arme jongeman die zijn identiteitskaart niet bij zich had, werd manu militari afgevoerd. Zolang de politie blindelings de belangen van het kapitaal dient, is er weinig kans op politieke veranderingen van betekenis. Wanneer zullen zij inzien dat zij zelf van het volk zijn en dat zij tegen hun belangen werken? De verwoestingen van 5G zullen ook hen en hun kinderen treffen.

De deconfinitie is nu echt aangebroken: de SWAT-teams en de activisten hebben zich drie maanden lang verveeld, maar het seizoen is weer begonnen. Sommigen maakten zelfs een afspraak voor de volgende dag voor de actie waarbij (nou ja…) het politiegeweld waaraan George Floyd in de Verenigde Staten is gestorven, aan de kaak wordt gesteld.

Wie wil weten waarom het absoluut noodzakelijk is zich tegen 5G te verzetten, kan de zeer complete site van het stop5G.be collectief, of kijk  het live verslag gemaakt deze zaterdagmiddag door Kairos of ga naar een goede boekhandel en koop de speciale uitgave van Kairos, « 5G: van sprookjes naar feiten », waaruit blijkt dat we geconfronteerd worden met  » een compendium van technologisch imperialisme « .

Notes et références
  1. Évidemment, coincés par les cordons de policiers, eux-mêmes serrés les uns contre les autres souvent sans masques, la distanciation physique légale devenait impossible.
 

Espace membre

Leden