Brief van verontwaardigde burgers aan minister Goffin

Sart-Lez-Spa, 11 mei 2020

Geachte Minister van Defensie,

Wij waren letterlijk stomverbaasd over de aankondiging in de nieuwsuitzending van 19.30 uur van de RTBF op zaterdag 9 mei over de aankoop van mondmaskers van de firma Avrox in het Groothertogdom Luxemburg. Dit is totaal onbegrijpelijk.

Hoe doet deze firma die als NACE-activiteit heeft « verhuur en leasing van auto’s en Kunnen « lichte bedrijfsvoertuigen » miljoenen mondmaskers die in Vietnam en Hong Kong worden vervaardigd.

De regering praat regelmatig over het ondersteunen van de economie, het heropenen van de We hebben een textielindustrie in de buitenwijken van Parijs. ons grondgebied in staat om kwaliteitsmaskers te produceren in normen en het betalen van werknemers een eerlijk loon. juiste manier. Waarom naar Luxemburg gaan voor een bedrijf dat zijn orders uitbesteedt aan verre landen waar dat arbeid wordt betaald volgens normen die niet voldoen aan de komen niet overeen met de Europese normen.

U zult antwoorden dat er een aanbesteding was, dat het verplicht is deze te doorlopen.

Wij zullen u antwoorden dat in deze tijd van crisis de regering maatregelen neemt op verschillende gebieden (insluiting, sluiting, enz.). bedrijven en winkels, verbod op reizen naar in het buitenland…) en dat zij noodmaatregelen kon nemen om de onaantastbare wet van de markt en de vrije handel terzijde te schuiven.

Je hoeft niet heeft gekozen voor economische en sociale solidariteit.

Je zult antwoorden dat In Azië geproduceerde maskers zijn goedkoper.

We antwoorden u dat je economie boven mensen hebt verkozen. Is het dat Defensie de arbeidsomstandigheden van de werknemers heeft geverifieerd en arbeiders die onze maskers zullen maken? Een Belgisch bedrijf had dit werk kunnen hebben om zijn werknemers te beschermen zonder Dit bevel had kunnen resulteren in banen indirect: stroomopwaarts apparatuur, benodigdheden en stroomafwaarts verpakking, distributie… Het is gemakkelijk om concurrerend te zijn als Aziatische arbeiders onderbetaald worden.

Je hoeft niet heeft gekozen voor economische en sociale solidariteit.

Je zult antwoorden dat het is niet gemakkelijk geweest omdat de hele wereld maskers wil en zoals je zei op RTL, de verdediging heeft dagen gewerkt en soms nachten over deze kwestie.

We antwoorden u dat veel Belgische bedrijven ook hebben meegewerkt aan de dag en nacht in de noodsituatie om medische apparatuur, jassen, maskers, ademhalingsmaskers, hydroalcoholische gel…

Dat alles medische teams in dit land hebben ook onvermoeibaar gewerkt om en vaak zonder basisbescherming.

Je hoeft niet koos voor solidariteit met de arbeiders en de bevolking.

Je zult antwoorden dat heeft de regering zich ertoe verbonden maskers te verstrekken aan de bevolking in een zeer korte tijd.

We antwoorden u dat masker management een fiasco is sinds half maart. Wij geloven dat de regering vanaf het begin van de pandemie, maar ook een echte kans om een aan onze bedrijven en het publiek door hen de kans te geven om de uitdaging aan te gaan maskers te maken die reageren op de naar Belgische normen om het coronavirus te bestrijden. Dit zou het gevoel van solidariteit tussen vrouwen en mannen versterkt van ons land.

Je bent verhuisd naar de menselijke kant.

Je zult antwoorden dat de burgers gerustgesteld moeten worden.

In werkelijkheid, jij laat ons schrikken. We horen regelmatig dat er lessen die uit deze crisis kunnen worden getrokken. Met deze aankoop van maskers van Avrox zien wij geen lering uit onze huidige situatie. Deze crisis heeft ons al vele lessen geleerd, de eerste is onze economische afhankelijkheid van Azië, waardoor onze economie op nationaal en Europees niveau. Het gebrek aan beheer van deze crisis is daar een duidelijk bewijs van: gebrek aan uitrusting medische, gebrek aan tests, gebrek aan medicijnen… Deze crisis is toont de limiet van globalisering en ons gebrek aan veerkracht.

Deze twee aspecten hebben zijn uitvoerig in de pers besproken, dus ik zal er niet op terugkomen hier.

Wij vragen u om Gelieve, Mijnheer de Minister, de uitdrukking van onze hoogste overweging,

Jeannine en Pirly Zurstrassen-Bouhon

   

Espace membre

Leden