Brief aan minister Philippe Goffin, vurig verdediger van de persvrijheid

Op 3 mei, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de persvrijheid, heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin een krachtig pleidooi gehouden voor persvrijheid. Dit staat ver af van de recente pogingen van een partijgenoot (MR), Didier Reynders, die enkele maanden geleden een wetsvoorstel indiende dat klokkenluiders bestraft met enkele maanden gevangenisstraf en duizenden euro’s aan boetes(1)Philippe Goffin heeft een duidelijk standpunt ingenomen ten gunste van de persvrijheid, tegen het muilkorven van de  » journalisten die politici ter verantwoording roepen ».(2). Het is een verschrikkelijke kans voor ons om hem te vragen Kairos te steunen, in een tijd waarin « ter verantwoording roepen  » synoniem is met « samenzwering « (3).

Mr Goffin,

Wij waren verheugd over uw pleidooi voor persvrijheid vier dagen geleden op de Internationale Dag voor de persvrijheid. 

U zei terecht in een artikel in Le Vif dat,  » Nu de wereld geconfronteerd wordt met een van de ernstigste gezondheidscrises in decennia, zijn de mensen op zoek naar betrouwbare informatie. Door accurate feiten te verstrekken, helpen journalisten individuen en regeringen weloverwogen beslissingen te nemen in de strijd tegen Covid-19. Een onafhankelijke en kritische kijk helpt de verspreiding van verkeerde informatie te voorkomen « . Ik heb dat gedaan op 15 april op de persconferentie van Sophie Wilmès, toen ik als journalist vroeg naar de collusie tussen politici en deskundigengroepen en de particuliere sector. Mijn ondervraging lokte veel reacties uit van burgers die ook vraagtekens zetten bij wat wij beschouwen als een antidemocratische realiteit. Sindsdien is er veel bewijs dat de Wilmes regering ons probeerde te muilkorven. Wij verzamelen deze als bewijs in gerechtelijke procedures. 

In uw verklaringen voor persvrijheid, voegde u eraan toe dat « . Het isniet zonder reden dat de pers de hoeder van de democratie wordt genoemd: journalisten onderzoeken de werkelijke feiten, geven een stem aan diegenen die vaak niet worden gehoord en houden politici ter verantwoording. Wij hebben om deze rekeningen gevraagd, maar sommigen schijnen niet bereid te zijn naar ons te luisteren. 

Gezien uw verklaringen ten gunste van de persvrijheid, vragen wij u ons te steunen in wat duidelijk een belemmering daarvan is. 

Uiteraard zijn wij gaarne bereid u aanvullend bewijsmateriaal te verstrekken ter ondersteuning van wat wij zeggen; een deel daarvan is reeds beschreven in artikelen en video’s op onze website www.kairospresse.be.

Ik dank u bij voorbaat voor uw aandacht voor deze brief. 

Met vriendelijke groet, 

Alexandre Penasse

Hoofdredacteur van Kairos. 

P.S.: In het belang van volledige transparantie zullen wij deze brief openbaar maken. 

STEUN ONS

ZONDER JOU, ZIJN WE NIETS

Notes et références
  1. Voir, parmi tous les article que Kairos a consacrés à Didier Reynders, https://www.kairospresse.be/article/pourquoi-didier-reynders-et-les-autres-demeurent-ils-impunis.
  2. https://www.levif.be/actualite/belgique/philippe-goffin-souligne-l-importance-d-une-presse-libre-et-independante/article-news-1284345.html?fbclid=IwAR3iNgCW_KmI5N7KN7agFqE0xVDBq-6U4ge8l5oMbjSH438ybBmzliOFbSI
  3. Article/vidéo à venir:Les Chiens attaquent. Épisode 3 : L’oligarchie c’est la démocratie, la vérité c’est le complot

Espace membre

Leden