Assange: beroofd van vrijheid voor het vertellen van de waarheid

Illustré par :

27 en 28 oktober 2021 voortzetting, maar niet het einde, van « The Julian Assange Affair », 12eseizoen, aflevering XXX. Want ja, het is al twaalf jaar geleden dat deze volksvijand nummer 1 zich verzette tegen het ontnemen van zijn vrijheid, inclusief 84 maanden opsluiting in de Ecuadoraanse ambassade en 30 maanden in de gevangenis onder omstandigheden die neerkomen op foltering volgens Nils Metzer, speciale VN-rapporteur inzake foltering. 

Wat hij deed om als de grootste misdadiger behandeld te worden, weten de lezers van Kairos goed(1)Hij deed wat elke journalist zou moeten doen: hij zocht en vertelde de waarheid. Met Wikileaks, dat hij in 2006 oprichtte, heeft hij de hele wereld op de hoogte gebracht van de leugens, oorlogsmisdaden en misdadige acties van de Amerikaanse leiders en hun CIA in Irak, Afghanistan, Syrië, overal waar « de Amerikaanse democratie en de westerse waarden » moeten worden gebracht ten bate van deze bevolkingen. 

Deze documenten onthulden onder meer de moord op twee Reuters-journalisten en andere onschuldige burgers in Bagdad, de folteringen in de Abu Ghraib-gevangenis, de illegale detentie van gedetineerden in Guantanamo, het bloedbad dat is aangericht door de oorlogen in Afghanistan, Irak en Syrië, het afluisteren van Europese leiders, onder meer Merkel, Chirac, Sarkozy en Hollande. Maar het is Julian Assange die deze macht beschuldigt van spionage! 

Dat de Verenigde Staten degene die hun verdorvenheid blootlegt, moreel en fysiek willen vernietigen, is normaal. Het zit in hun rol en in hun genen. Een lange geschiedenis van leugens, berovingen, moorden en verraad: van de pelgrimvaders die de Indiaanse stammen die hen verwelkomden, oplichtten, de verovering van het Westen en de uitroeiing van de Indiaanse volken, slavernij, staatsgrepen, oorlogen in Latijns-Amerika en elders, de moord op democratisch gekozen leiders zoals Jacobo Arbenz en Salvador Allende… Daarom zijn de onthullingen over valse getuigenissen, het scenario van een ontvoering en uiteindelijke moord op Assange door de CIA en Mike Pompeo noch schokkend, noch ongeloofwaardig: ze liggen in de lijn van de oorlog van de VS tegen allen die de imperialistische belangen van de VS raken. Wat daarentegen abnormaal en weerzinwekkend is, is de houding van de officiële pers en haar journalisten (op enkele zeldzame uitzonderingen na), die zouden moeten opstaan om een van hun eigen mensen te steunen, te beschermen en te redden, vooral omdat zij grotendeels hebben geprofiteerd van de Wikileaks-dossiers en Julian Assange zelfs bij twee gelegenheden hebben genoemd als « man van het jaar ». 

Niet tevreden met hem aan zijn lot over te laten, hebben sommige media actief bijgedragen tot de demonisering en belastering van zijn imago in de publieke sfeer. Over de BBC, die « respectabele oude dame », dit is wat Nina Cross zegt:  » Klokkenluiders wier werk de Amerikaanse militaire straffeloosheid niet bedreigt maar ideologisch aanvaardbaar wordt geacht, worden door de BBC aangeduid als dissidentejournalisten , van mensenrechtenjournalisten . Maar de journalist die Amerikaanse oorlogsmisdaden aan de kaak stelt, is  » een holle man, een onruststoker, een aandachtszoeker, een Putin stroman, een onruststoker, […] Denuttige idioot van Rusland, onhygiënisch, ongevoelig voor zijn kat, luidruchtig, onbeschoft en asociaal […]. De BBC heeft zwaar geïnvesteerd in haar lastercampagne met artikelen, video’s en podcasts. […] De belastering van zijn karakter, bedoeld om afkeer op te wekken, heeft de rechters waarschijnlijk evenzeer beïnvloed als andere BBC-abonnees. […] Zijn gedrag toont aan dat de BBC niet de belangen van het publiek dient, maar die van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Britse elite en haar bondgenoten in de Amerikaanse veiligheidsstaat.  » (2)

Achter de vervolging van Assange gaat de criminalisering schuil van alle klokkenluiders en onderzoeksjournalisten (zij die zich niet beperken tot het aan de kaak stellen van alleen de machtigen die de VS niet welgevallig zijn). Craig Murray, een voormalig Brits diplomaat en journalist, is net voor acht maanden de gevangenis in gegaan. Het toeval wil dat deze eerlijke man, die Assange met hand en tand verdedigde, niet naar Spanje kan reizen om te getuigen in het proces tegen UC Global, de veiligheidsdienst die Assange in de Ecuadoriaanse ambassade bespioneerde.  » Assange en Murray vertellen ons niet alleen waarheden die we niet horen te horen. Het feit dat zij geen solidariteit krijgen van hun collega’s, die de volgende in de rij zouden kunnen zijn voor de vuurlinie, zegt ons alles wat we moeten weten over de zogenaamde mainstream media: de rol van institutionele journalisten is de belangen van de macht te dienen, niet om ze aan te vechten.(3)

Wanneer deze gevestigde machten hun plicht verzaken, is het aan ons allen om de taak op ons te nemen. We hadden een ontmoeting met Marie-France Deprez die, met een groep burgers, elke 

Maandag in Brussel, Place de la Monnaie (één keer per maand voor de Britse ambassade) om zijn medeburgers te informeren:  » We zitten nu inAct 135, en dat al meer dan tweeënhalf jaar . […] Om de wil van allen te voelen zij die deelnemen aan de bijeenkomsten zet me aan om door te gaan en niet op te gevenhun armen vastklemmen. Iedereen begrijpt de uitdaging van deze zaak voor het recht om geïnformeerd te worden juist. Sinds we samenkwamen op de Place de la Monnaie, hebben we duizenden mensen ontmoet, variërend van de meest Van degenen die nog nooit van Assange of WikiLeaks hebben gehoord tot degenen die er wel van hebben gehoord. […] Eén ding is zeker, wanneer mensen de tijd hebben om stil te staan en te praten, is het zeldzaam dat zij niet geschokt zijn door de situatie en ervan overtuigd zijn dat wij gelijk hebben om op te treden. […] De journalisten die die ons regelmatig steunen zijn zeer zeldzaam. Lode Vanoost (DeWereldMorgen), Vladimir Caller (De Rode Vlag), Zin-TV, anderen op doorreis. Natuurlijk, Le Grand Soir kondigt onze bijeenkomst aande week. Actie publiceert artikelen (een partner in deze media zich vaak bij ons voegen). We hadden drie TV-journalisten, BX1 in februari 2020 en RTBF op 29 januari 2020 (tijdens de installatie van het standbeeld Anything to say? van Davide Dormino, op de Place de la Monnaie) en deze woensdag 27 oktober… Soms is er ook informatie te vinden op de website van de RTBF. Een journalist van Agence Belga TVtelefoon na elke bijeenkomst meer belangrijk (opening van hoorzittingen, enz.). Maar als de andere kranten zijn advertentie niet oppikken… ».

De zelfverklaarde « activist, journalist, softwareprogrammeur, cryptografiedeskundige, gespecialiseerd in systemen om mensenrechtenverdedigers te beschermen  » is geen misdadiger(4). Journalistiek is geen misdaad. Wij, de burgers die ons recht op informatie willen behouden, moeten optreden om de uitlevering van Julian Assange te voorkomen en zijn onmiddellijke vrijlating eisen .

Annie Thonon

Blandine Denis
Notes et références
  1. Pour ceux qui désirent se remémorer toutes les péripéties de la saga, voir le site « Comité Free Assange Belgium » : https://www.investigaction.net/fr/proces-assange-ou-en-est-on-a-la-veille- des-audiences-en-appel/ https://www.corriere.it/esteri/21_ottobre_16/julian-assange-compagna-cia-voleva-ucciderlo-prove-03c56b70-2de5-11ec-be4a-8aaf23299e0e.shtml
  2. Nina Cross : Le rôle de la BBC dans la persécution de Julian Assange https://www.legrandsoir.info/le-role-de-la-bbc-dans-la-persecution-de-julian-assange-2e-partie-impunite-the-indicter.html
  3. https://www.legrandsoir.info/l‑incarceration-de-craig-murray-est-une-nouvelle-etape-dans-la-guerre-contre-le-journalisme-independant.
  4. Hum, un journaliste qui a des convictions, très mauvais cela de nos jours… cela n’a pas été toujours le cas, songeons à Jules Vallès, Paul Nizan, John Reed, Armand Gatti.
Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration

Espace membre

Leden