200 dagen verbod op persconferenties

Men moet wel naïef zijn om te denken dat de communicatiedienst van De Croo voor mij de deuren naar persconferenties zou openen en de vroegere omerta van Wilmès & co(1) zou doorbreken. Zelfde clan, zelfde maffia. Zij zullen dus allen weigeren het discours te laten ontsporen van de officiële communicatie.

Guy Debord begreep dit goed toen hij schreef Het is een vergissing te proberen iets uit te leggen door de maffia tegenover de staat te stellen: zij zijn nooit concurrenten van elkaar. De theorie verifieert gemakkelijk wat alle geruchten uit de praktijk al te gemakkelijk hadden aangetoond. De maffia is geen vreemde in deze wereld, ze voelt zich hier prima thuis. Ten tijde van het geïntegreerde spectaculaire, regeert het in feite als het model voor alle geavanceerde commerciële ondernemingen.(2). Onze volgende artikelen zullen dit alleen maar ondersteunen.

De meesters van de georganiseerde censuur en het nepnieuws zullen het niet hebben over de artsen die midden in de « verzadiging van het ziekenhuis » werden ontslagen, alleen omdat ze anders spraken dan de Nomenklatura(3). Degenen die de show overtreden worden verbannen, waarbij de autoriteiten een voorbeeld stellen van wat je niet moet doen als je je baan wilt behouden. Dit is een waarschuwing: er zal geen tegeninformatie in de media worden toegelaten. Zeg niet wat je ervaart, wat je ziet, als het niet overeenkomt met de werkelijkheid die de autoriteiten schrijven.

Sommigen onder u hebben wellicht de onbekwaamheid (om niet te zeggen het cynisme) ontdekt van het discours van de regering(4), die zich pas verwaardigde mijn vragen te beantwoorden maanden nadat zij waren geformuleerd en onder financiële dreiging van onze advocaat, de enige taal die zij kennen.

Ik kan een journalist-toeschouwer zijn, gekluisterd aan de schermen en beperkt tot de werkelijkheid die zij produceren, maar ik kan vooral niet naar binnen gaan en de vragen stellen die, in een persconferentie, hun gevestigde orde zouden kunnen verstoren. Niet aan denken. Stel geen vragen. Om bang te zijn. Accepteren. Alle

Hieronder vindt u de laatste uitwisselingen met de communicatieafdeling van Alexander De Croo.

« In zekere zin wordt het wereldbeeld van de Partij het krachtigst opgelegd aan hen die niet in staat zijn het te begrijpen. Het kan hen ertoe brengen de meest flagrante schendingen van de werkelijkheid te slikken, omdat zij niet inzien hoe groot hetgeen van hen wordt verlangd is en niet genoeg belangstelling hebben voor het openbare leven om op te merken wat er gaande is. Het is dit gebrek aan begrip dat hen ervan weerhoudt gek te worden. Voor hen is alles eenvoudig, zij nemen alles in zich op zonder nawerkingen, want wat zij inslikken laat geen residu achter, net zoals zaden door het lichaam van een vogel gaan zonder dat hij ze hoeft te verteren.(5)

- Donderdag 15 oktober — Brief aan Tom Meulenbergs, persdienst van Alexander De Croo

« Hallo,

Kunt u mij, in mijn hoedanigheid van journalist, de data en plaats mededelen van de komende persconferenties van de regering in het kader van de Nationale Veiligheidsraad?

Ik verzoek u tevens nota te nemen van mijn wens om de volgende persconferenties van de heer De Croo bij te wonen.

Hartelijk dank voor uw aandacht en ik zie uit naar uw antwoord,

Alexandre Penasse

Journalist — FO7882 »

- Verwijzing op 16 oktober

- Antwoord op 16 oktober van Lotte Van der Stockt

Hallo Alexandre,

Dank u voor uw e‑mail. Aangezien wij ons hebben moeten organiseren en de toegang tot de perszaal hebben moeten beperken om de geldende instructies tijdens deze pandemie zoveel mogelijk na te leven, hebben wij niet aan alle journalisten/redacteurs toegang kunnen verlenen. Wij hopen dat u dit zult begrijpen.

Er zal live gestreamd worden.

Aarzel niet om ons een e‑mail te sturen als u na de persconferentie nog vragen hebt.

Hoogachtend,

Lotte

Lotte Van der Stockt
Persvoorlichter
M +32 477 47 18 32
lotte.vanderstockt@premier.be

- Mijn antwoord op dezelfde dag

Hallo,

Ik hoor je wel. Ik zal dan de volgende bijwonen, kunt u mij toevoegen aan de lijst van journalisten?

Hoogachtend,

Alexandre Penasse

- Post terug op 20 oktober

Hallo,

Kunt u mijn aanwezigheid op de volgende persconferentie noteren en bevestigen?

Ik kijk ernaar uit om van u te horen.

Alexandre Penasse

- Doorverwezen op 21 oktober

Hallo,

Wat is de betekenis van uw gebrek aan reactie op mij, een beroepsjournalist, wanneer persconferentie na persconferentie plaatsvindt? 

Ik kijk uit naar uw antwoord. 

Alexandre Penasse

P.S.: kopie voor mijn advocaat. 

- Doorverwezen op 23 oktober

Hallo,

Kunt u mij zeggen of ik bij de volgende persconferentie aanwezig zal zijn. Wegens gebrek aan respons, kon ik de persconferentie van vanmorgen niet opnieuw bijwonen?

Tot ziens,

Alexandre Penasse

- Doorverwezen op 28 oktober

Hallo,

7e poging :

Kunt u mij zeggen of ik bij de volgende persconferentie aanwezig zal zijn.

Tot ziens,

Alexandre Penasse

In de tussentijd zijn er drie onbeantwoorde telefoontjes geweest en een bericht op het antwoordapparaat.

Op 29 oktober heeft onze advocaat, net als de regering Wilmès, de staat aangemaand om binnen 24 uur te communiceren:

- het adres en het tijdstip van de komende persconferentie;

- bevestiging van hun instemming met mijn deelname aan de volgende conferentie. 

Zo niet, dan zal de advocaat worden gemaand tot het nemen van verdere maatregelen (gerechtelijke en kortgedingprocedure indien nodig).

- Op 30 oktober zal het hoofd van het persbureau reageren op(6):

« Beste redacteur,

Er zal een persconferentie worden gehouden na afloop van het Overlegcomité in de Bunker om 19.00 uur, ingang via de Hertogstraat 4, 1000 Brussel. (ingang vanaf 18.45 uur).

Aangezien wij ons hebben moeten organiseren en de toegang tot de perszaal hebben moeten beperken om de geldende instructies tijdens deze pandemie zoveel mogelijk na te leven, hebben wij niet aan alle journalisten/redacteurs toegang kunnen verlenen. Slechts 1 persoon per medium. Wij hopen dat u dit zult begrijpen.

U kunt de persconferentie wel live volgen:

Er is een opname met vertolking in gebarentaal door Videohouse. Om het TV-signaal te verkrijgen, gelieve contact op te nemen met: mcr.bookings@videohouse.be — 02 254 56 93.

U kunt ook de volgende YouTube embed code gebruiken om de video op uw sites te embedden:

<iframe width=« 560 » height=« 315 » src=« https://www.youtube.com/ » frameborder=« 0 » allow=« accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture » allowfullscreen></iframe>

Of via de link op het Youtube kanaal: https: //youtu.be/MuTTa0Wdar4

- Ik zal op dezelfde dag antwoorden, 30 oktober:

Goedenavond,

Ik zie dat ik na meer dan 190 dagen nog steeds niet fysiek aanwezig mag zijn op een persconferentie.

Wat is die nieuwe « één persoon per medium » regel eigenlijk?

Voor alle duidelijkheid: u vertelt mij dat mijn status als journalist niets verandert ten opzichte van de gemiddelde burger, aangezien ik net als iedereen de rechtstreekse uitzending kan volgen. Is het serieus?

Hebben we ook een perskaart nodig om de uitzending op You tube of zo te bekijken?

Kunt u mij nu vertellen wanneer ik een « face-to-face » persconferentie kan bijwonen?

Tot ziens,

Alexandre Penasse

U zult nu wel begrepen hebben hoe de politieke macht zich de controle over de werkelijkheid toe-eigent…

Maar we geven het niet op. Hopelijk jij ook.

Notes et références
  1. https://www.kairospresse.be/article/137-jours-sans-conferences-de-presse
  2. https://www.kairospresse.be/article/nous-sommes-pris-dans-le-spectacle
  3. https://youtu.be/MwXsOEj145A
  4. https://www.kairospresse.be/article/letat-repond-a-nos-questions
  5. Voir dans le Kairos de septembre-octobre 2020: « L’État : censeur, pas sauveur », article émaillée de citations de George Orwell.
  6. C’est nous qui soulignons des passages. langage

Espace membre

Leden