Vrije journalistiek bestaat!

Op 30 september 2016 heeft André Linard, voormalig secretaris-generaal van de Contrôle de déontologie journalistique (CDJ, van 2009 tot 2016), in een gebaar(1) dat onschuldig had kunnen lijken, de naam burgerjournalistiek gegeven, om nog maar eens beter vast te stellen dat het niet bestaat. 

Wij reproduceren hieronder het geheel van zijn carte blanche, dat in La Libre is verschenen, niet omdat wij hem opnieuw een platform willen geven, maar omdat wij vinden dat het, naast de diepste gedachten van de auteur, een heel mediasysteem blootlegt waarin geen plaats is voor afwijkende meningen. Dit verklaart het bestaan van vrije, onafhankelijke, burgerlijke media… 

Gebeurtenissen, censuur, angst voor afwijkende meningen, klinisch portret van de journalist… dit alles inspireerde dit dossier. 

Bestand geproduceerd door Alexandre Penasse

Het alt attribuut van deze afbeelding is leeg, de bestandsnaam is K27_10_Aurelie_Garnier_kairos2-a_coul.jpg.
Notes et références
  1. « Geste », au féminin, indique par extension de son sens premier, une « histoire glorifiant un individu, un groupe, un peuple ». Car le texte de l’ancien secrétaire général de la CDJ n’est au fond rien d’autre qu’une glorification du journalisme professionnel par la présentation – faussée – de ce qu’il ne serait pas. 

Espace membre

Leden