Kairos nr. 10

VOETBAL ALS SPEKTAKEL VAN SOCIALE MALAISE

Wij moeten niet langer verbaasd zijn over alles wat deze wereld, die hebzucht tot een absolute waarde heeft verheven, ons kan bieden. Alles wat rendeert is goed: de dood, het afval dat dit systeem creëert en reproduceert, oorlogen, speculatie op allerlei « waarden », zelfs als ze een meerderheid van de mensen van hun voedsel beroven, … Wij zouden niet meer verbaasd moeten zijn, maar telkens weer, voortgedreven door de winstgeest, blijven de creaties van deze onderneming ons verbazen.

Dus alles moet lonen. En het werkt. Spel, die« zuiver gratuite lichamelijke of geestelijke bezigheid, die in het bewustzijn van degene die haar beoefent geen ander doel heeft dan het genot dat zij verschaft »(Le Petit Robert), nu een spektakel, heeft niets te maken met spel. (Le Petit Robert), dat een spektakel is geworden, heeft niets meer met spel te maken. Na de beursgang van de voetbalclubs, de spelers en clubs die door Qatar zijn « opgekocht », het matchfixing-schandaal, moeten we verbaasd zijn dat Fantex, « het eerste platform dat u toelaat om aandelen te kopen en verkopen gelinkt aan de prestaties van een merk (sic) pro atleet », heeft net voorgesteld om een Amerikaanse voetballer op de lijst te zetten? Als de verrassing voorbij is, is de enige vraag die overblijft niet wat er nog meer zal worden uitgevonden om de hebzucht van de aandeelhouders te bevredigen, maar waar zal het eindigen?

Niet zo snel, te oordelen naar de populariteit van het moderne sportspektakel? 45.000 fans op en rond de tribunes, en meer dan twee miljoen voor hun tv-toestel, voor de wedstrijd van de Rode Duivels op 15 oktober. Duizenden verzamelden zich op de pleinen van de grote steden, door de media in hun exhibitionistische razernij. Wanneer kunnen we zo’n menigte verwachten voor een anti-nucleaire demonstratie, of steun voor Afghanen die gedeporteerd en door de politie als honden behandeld worden? De voetbalshow zal meer dan wat ook geslaagd zijn in deze onmogelijke uitdaging van het verbinden van geatomiseerde individuen, van het ontknopen in naam van de band. Om samen te brengen om beter te scheiden. In moderne spellen waar je « kijkt wat er gebeurt zonder betrokken te zijn ».

Het spektakel van het voetbal, dat — of men het nu leuk vindt of niet — niets anders is dan een noodzakelijke vorm van vermaak voor het hedonisme van de consument — hetgeen degenen die in deze « passie » verstrikt zijn geraakt moeten erkennen — voedt de behoefte aan een illusoire eenheid, waarvan de keerzijde afwijzing en ostracisme is. ‑De andere kant van de medaille is afwijzing en ostracisme. Starificatie door de media, en vervolgens het volk, van voetballers die in een paar minuten verdienen wat hun toeschouwers in een paar uur, dagen, jaren verdienen, waardoor de ophemeling ontstaat waarvoor « wij allen gelijk zijn ». Er is geen hoop op sociale rechtvaardigheid in deze zaak.

Maar om het te bekritiseren is het te gemakkelijk om de weg van de minachting te kiezen, ook al vallen we soms meer dan gewoonlijk in de val van het categoriseren en bevriezen van het individu dat slechts een « keuze » heeft gemaakt, waarvoor hij dan alleen verantwoordelijk is; maar het is ook te gemakkelijk om hem te zien als een passief slachtoffer van een systeem met een onherhaalbaar determinisme. De waarheid ligt er waarschijnlijk ergens tussenin.
We kunnen dus niet besluiten om het te zien als een « massa-effect », een logisch gevolg van wat « het volk » in ieder geval zou hebben gevraagd, maar eerder het gezamenlijke effect van schadelijke en schadelijke media-structuren, van beroepspolitici die niets anders meer te bieden hebben dan hetzelfde dat wordt aangeboden en omgedraaid in andere vormen die dezelfde achtergrond verbergen, en van gedepolitiseerde onderdanen die op zoek zijn naar een collectief en meer bereid zijn om zich te storten op gemakkelijk toegankelijke middelen?

Die, echter, alleen veelbelovende wegen zal vinden in de moderne show. Zelfs als het ‘Belgisch’ is.

Alexandre Penasse

Espace membre

Leden