De gehackte bio

Illustré par :

John Brunner’s The Blind Herd (gepubliceerd in 1972) is het meesterwerk van de ecologische fictie(1). Het was een voor die tijd angstaanjagend pessimistisch werk, het meest dramatische van dit literaire genre in zijn schrijnende beschrijvingen van vervuiling en milieuvernietiging. 1972 was ook het jaar van de publicatie van Roger Heim’s « L’Angoisse de l’an 2000 », en van de oprichting van het tijdschrift « la Gueule Ouverte », « het Tijdschrift dat het einde van de wereld aankondigt ». De Engelse titel van ‘The Blind Flock’, ‘De schapen kijken op’, is ontleend aan vers 125 van John Milton’s gedicht Lycidas: ‘Hongerige schapen kijken op (en worden niet gevoed)’. In deze ecologie-fictieroman sterft de mensheid ofwel van de honger ofwel aan kanker veroorzaakt door voedsel- en milieuvervuiling. John Brunner zag de wijdverbreide nucleaire vervuiling en het delirium van genetische hersenschimmen niet aankomen: de vergiftigde kersen op de giftige taart, om het zacht uit te drukken. Wat hij zag aankomen in « De Blinde Kudde », was de overname van biologisch, de piraterij van biologisch, de vervalsing van biologisch… Veertig jaar later snelt de blinde kudde, op zoek naar welzijn en voeding die naam waardig, naar de « biologische » supermarkten zonder ook maar het minste vermoeden van de identiteit van degenen die aan veel van de touwtjes trekken. 

In mijn essay « Gaia’s trommels zijn wakker geworden », in november 2013, heb ik zeker een flinke spaak in het wiel gestoken door te schrijven: 

« In Europa en Noord-Amerika zijn de meeste « biologische » voedseldistributeurs opgekocht door de grote voedselkartels: Nestlé, Cargill, Coca-Cola, enz. In Frankrijk bijvoorbeeld werden Lima en Danival opgekocht door Hain Celestial, in de VS zit daar geld achter van Monsanto, Walmart, Philipp Moris, City Group en Martin Lockeed. In Frankrijk betekent het kopen van biologische producten van Bonneterre, Bjorg, Evernat, Allos, Tartex, Alter Eco… deelnemen aan de welvaart van het Nederlandse bedrijf Royal Wessanen, een van de grootste Europese agro-voedingsgroepen. In Frankrijk wordt 95% van de biologische groenten die op de markt worden gebracht, geproduceerd op basis van F1 hybride zaden; dit betekent dat de biologische consument bijvoorbeeld 50/50 kans heeft een biologische meloen van Monsanto/Bayer/Syngenta te kopen, aangezien deze drie chemische groepen de helft van de 250 meloenvariëteiten bezitten die in de nationale GNIS-catalogus zijn opgenomen; dit betekent dat veel biologische tuinders medeplichtig zijn aan de vernietiging van de biodiversiteit van het voedsel. In Frankrijk is de Kokopelli-vereniging « biologisch gecertificeerd » door Qualité France, dat is opgekocht door Bureau Véritas, een van de wereldleiders op het gebied van industriële controle. In de derde wereld maakt de IFOAM (de Internationale Federatie voor Biologische Landbouw) van arme kleine boeren biologische boeren, en van nog meer biologische boeren, voor de export naar rijke landen, voor de biologische industrie, en dus voor de industrie zelf. Ad nauseam. »

Toen de staat Californië in november 2012 Proposition 37 ter stemming aan de bevolking voorlegde om de etikettering van ggo’s verplicht te stellen, was er een verontwaardiging van de agrochemische industrie, die een campagne financierde om het voorstel te verwerpen. 

De biologische consumenten waren geschokt toen zij ontdekten dat een honderdtal bedrijven die biologisch voedsel aanboden in feite in handen waren van het agro-industrie kartel of het agrochemische kartel en begonnen deze bedrijven uit hun mandje te verwijderen. Er bestaat zelfs een downloadbare applicatie voor mobiele telefoons in de VS waarmee je de identiteit van deze bedrijven kunt achterhalen en ze kunt boycotten. 

bonneterre, distriborg, france alter eco, evernat… 

Ook in Frankrijk zijn een aantal biologische bedrijven dochterondernemingen van een van Europa’s grootste agroconcerns, de multinational Royal Wessanen, die 2100 mensen in dienst heeft. Koninklijke Wessanen is genoteerd aan de Amsterdamse Effectenbeurs. Enkele van de belangrijkste aandeelhouders zijn: 

  • Delta Partner LLC, een in Boston gevestigd hedgefonds in de VS dat in december 2012 25,61% van de aandelen Royal Wessanen in handen had. 
  • Sparinvest SE, een Deense internationale vermogensbeheerder met hoofdkantoor in Luxemburg, had in juli 2013 3,17% van de aandelen Royal Wessanen in handen. De belangrijkste aandeelhouders zijn de banken Danske Andelskassers, Nykredit, het investeringsfonds Investeringsforeningen Sparinvest en het pensioenfonds Pensionskassen for Farmakonomer. In 2012 heeft Sparinvest SE een partnerschapsovereenkomst gesloten met het Chinese Haitong International Holdings, dat zijn hoofdkantoor heeft in het belastingparadijs van de Britse Maagdeneilanden. 
  • Invesco Ltd, een internationale vermogensbeheerder met zetel in Atlanta (VS) en hoofdkantoor in het belastingparadijs Bermuda. 
  • Global Thematic Partners LLC. In september 2013 bezat hij 2,25% van de aandelen van Koninklijke Wessanen. De onderneming is genoteerd aan Nasdac en haar belangrijkste aandeelhouders zijn Dow Chemical, Bunge (een van de vier belangrijkste multinationals in de agro-industrie, samen met Cargill, Glencore en de Louis Group), en een aantal andere ondernemingen. 
  • Dreyfus), Mosaic Company (‘s werelds grootste potas- en fosfaatonderneming), Potash Corp Sask (potas‑, fosfaat- en nitraatmeststoffen) en CF Industries Holdings, Inc (landbouwmeststoffen).
  • Vanguard Group. In september 2013 bezat hij 0,65% van de aandelen van Koninklijke Wessanen. 
  • Black Rock Fund. In september 2013 bezat hij 0,63% van de aandelen van Koninklijke Wessanen. 

lima en danival 

Danival, in 2000 overgenomen door de Franse parafarmaceutische groep Viva Santé, werd in 2011 verkocht aan het Belgische Lima, dat zelf in 2002 door Hain Celestial werd overgenomen. Na Nasdac te hebben geraadpleegd, blijkt dat de top 5 aandeelhouders van Hain Celestial de volgende bankfondsen zijn: Vanguard, Goldman Sachs, Jennison Associates, Black Rock Fund, en Coatue Management. Achter het Vanguard bankfonds zitten Monsanto (van Agent Orange tot genetische chimaera tot RoundUp), Philip Morris (sigaretten), Martin Lockheed (bewapening), ExxonMobil (olie), Walmart (de nummer één supermarkt), Pfizer (farmaceutica), Merck (farmaceutica), City Group, Bank of America, enz. Achter het Goldman Sachs bankfonds staan Apple, Microsoft, ExxonMobil, Vanguard, Google, General Electric, JP Morgan, Pfizer, Merck, enz. Achter het Black Rock bankfonds zitten Apple, Microsoft, ExxonMobil, Coca Cola, Chevron, Procter en Procter, Philip Morris, enz. Ad nauseam. Wat een goed gezelschap is dit! 

provamel

Provamel is, samen met Belsoy en Alpro Soya, één van de merken van Alpro, een dochteronderneming van de groep Vandemoortele, die in 1980 werd opgericht. Alpro is de Europese leider in biologische en niet-biologische sojaproducten. Alpro werd in 2009 voor 455 miljoen dollar verkocht aan Dean Foods, de grootste melkdistributeur ter wereld, die 90% van de melk in de VS in handen heeft. Alpro distribueert zijn producten in een dertigtal landen. 

In 2009 riep de Organic Consumers Association op tot een boycot van Silk omdat een deel van de sojabonen uit Brazilië (ontbossing van het Amazonegebied) en China afkomstig zou zijn en de arbeidsomstandigheden er ethisch twijfelachtig zouden zijn. 

Op ethisch vlak mag niet worden vergeten dat Dean Foods in november 2012 253.000 dollar heeft gedoneerd voor de strijd tegen Proposition 37 in Californië om de etikettering van ggo-producten verplicht te stellen. In 2009 klaagde het Cornucopia Instituut Dean Foods (Horizon), Abbott Laboratories (Similac) en Nurture, Inc. aan. (Happy Baby) van het opzettelijk besmetten van de biologische voedselketen door door Martek met synthetische oplosmiddelen bewerkte oliën te introduceren in biologische levensmiddelen zoals melk en babyvoeding. 

In april 2010 verklaarde het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de oliën van Martek illegaal voor de biologische sector, maar de regering Obama/Vilsak (een stroman van Monsanto) blokkeerde de uitvoering van dit besluit nog eens 18 maanden, vooral onder druk van lobbyisten van Dean Foods. 

pronatura

Laten we eens kijken naar ProNatura, de grootste Franse distributeur van biologische groenten en fruit met een omzet van 84 miljoen euro in 2010. Zijn bedrijf is sinds juli 2005 voor 51% in handen van Activa Capital. Pro Natura heeft in oktober 2007 het bedrijf Bioprim (een belangrijke speler op de markt van biologische groenten en fruit) overgenomen. 

Dit was haar tweede belangrijke overname, aangezien zij in augustus 2006 de Belgische marktleider Biomarché, gevestigd in Sombreffe, overnam, die ProNatura-België werd. Door Biomarché over te nemen van Hain Celestial (de huidige eigenaar van Lima en Danival!!), werd ProNatura de Europese leider in biologische groenten en fruit. In 2008 verloor ProNatura België echter een belangrijke klant, de Delhaize Groep, waarvoor het 300 winkels bevoorraadde onder het merk Delhaize Bio. Dit was een groot verlies, aangezien een derde van de biologische groenten en fruit in België via Delhaize-supermarkten gaat. In 2010 besloot ProNatura de bevoorrading van bepaalde detailhandelszaken, zoals Système U en Cora France, over te nemen, die zij eerder aan Pronatura Belgium had toevertrouwd. Op 19 april 2010 schreef La Libre Belgique: « De vakbondsleiders zullen aanstaande maandag of binnen een week een bezoek brengen aan het kabinet van de Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt (PS), om hem te wijzen op de situatie van de onderneming in Nijvel, die naar wij hebben vernomen niet onrendabel is geweest. Het ziet er echter naar uit dat het bedrijf met rentabiliteitsproblemen te kampen heeft, hetgeen niet naar de zin zou zijn van het pensioenfonds Activa Capital, de meerderheidsaandeelhouder van de ProNatura-groep, die door Henri de Pazzis is opgericht. Henri de Pazzis is nog steeds de voorzitter van de groep. De Belgische dochteronderneming werd vervolgens in 2010 in liquidatie gesteld, waarbij ongeveer 50 werknemers verloren gingen. 

Het is begrijpelijk dat ProNatura/Activa Capital de gaten van een verliesgevende dochteronderneming niet wilde dichten, terwijl het zijn inspanningen verdubbelde om zijn produktiedochtermaatschappijen in Afrika te ontwikkelen. Bovendien zijn er in Togo geen winkelmeesters. 

organisch

Laten we eens kijken naar Tradin Organic (The Organic Corporation B.V.), een van de belangrijkste Europese biologische groothandelaren. Deze groothandelaar verkoopt zonnebloemen uit Bulgarije, bonen uit China, sesam en koffie uit Ethiopië, suiker en kokosolie uit Indonesië, sinaasappelsap uit Mexico, rijst uit Indonesië, rode vruchten uit Servië, ananassen uit Vietnam, enz. In 2008 werd Tradin Organic overgenomen door de Canadese multinational SunOpta (6).

FMR LLC, de grootste aandeelhouder van SunOpta, omvat de volgende grote aandeelhouders: Monsanto, Coca Cola, ExxonMobil, Chevron, Amgen (wereldleider in biotech), Biogen Idec (biotech), Gilead (biotech), Actavis (farma), Merck (farma), Pfizer (farma), Regeneron Pharmaceuticals (farma), Alexion Pharmaceutical (farma), Procter and Gamble (farma, cosmetica), Johnson and Johnson (farma), Wells Fargo, JP Morgan, Citygroup, Facebook, Apple, Microsoft, Google, General Electric, enz. 

Kortom, Tradin Organic/SunOpta, een van de belangrijkste Europese groothandelaren in biologische producten, wordt gefinancierd met geld van dezelfde multinationals die Hain Celestial in de VS of Royal Wessanen in Nederland financieren. En dit om de Derde Wereld van haar biomassa te beroven, aangezien de bevoorrading van haar « biologische » producten uitsluitend plaatsvindt in de armste landen van de planeet. 

Dominique Guillet Stichter van Kokopelli 

Notes et références
  1. Vous trouverez la version longue de l’article ainsi que toutes ses sources, ici : http://kokopelli-semences.fr

Espace membre

Leden